Τι ήθελε να αποτρέψει ο Καραμανλής

Η απόφαση να σταματήσουν οι εργασίες της ολομέλειας της Βουλής εν όψει ευρωεκλογών, μια απόφαση που ήταν αποκλειστικά του Καραμανλή, έδωσε τροφή και έναυσμα για σεναριολογία, ακατάσχετες υποθέσεις και μια κινητικότητα παρόμοια της οποίας είχε πολύ καιρό να ζήσει η χώρα!

Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ για κάποια στιγμή θεώρησε δεδομένο ότι την επομένη (δηλαδή χθες, Σάββατο) ο Καραμανλής θα προκήρυσσε πρόωρες, διπλές εκλογές, με αποτέλεσμα να αρχίσει να κινητοποιείται ο κομματικός μηχανισμός!

Αλλά και όλα τα κομματικά επιτελεία, έτσι κι αλλιώς «ζαλισμένα» απʼ την αναπάντεχη εξέλιξη, «έτρεχαν» να εξετάσουν τη σκοπιμότητα της κίνησης και να μαντέψουν πού οδηγούσε!

Παράλληλα διάφοροι «έγκυροι» αναλυτές άρχισαν τις κραυγές και αναλύσεις ότι ο πρωθυπουργός με αυτήν του την κίνηση ουσιαστικά προχώρησε σε παραγραφή, άρα συγκάλυψη, των καταγγελλόμενων σκανδάλων. Ακόμα και για εκτροπή ή πραξικόπημα μίλησαν κάποιοι!

Γεγονός είναι ότι ενώ νομικά (Σύνταγμα, Κανονισμός Βουλής) το κλείσιμο της Βουλής έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές μπορεί να γίνει χωρίς να αμφισβητείται, ωστόσο πολιτικά προξένησε αίσθηση, καθώς δεν συνηθίζεται.

Οπότε τα σενάρια πάνε κι έρχονται…

«ΤΟ ΠΑΡΟΝ» έκανε ρεπορτάζ, μίλησε με στελέχη των επιτελείων τόσο του Καραμανλή όσο και του Παπανδρέου και συνοψίζει τα όσα σε σοβαρό επίπεδο διακινούνται, πέραν του σεναρίου περί… χθεσινής προκήρυξης πρόωρων εκλογών:

1. Αυτό που κυρίως τονίζεται από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ότι ο Καραμανλής με την πρωτοβουλία του να κλείσει η Βουλή θέλησε να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θέλει να οδηγηθεί η χώρα στις ευρωεκλογές με αμιγώς πολιτικούς όρους, έξω από μια ακατάσχετη σκανδαλολογία που δηλητηριάζει τον δημόσιο βίο. Και το μήνυμα αυτό απευθυνόταν κυρίως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα ΜΜΕ, αλλά και «εξωελλαδικά κέντρα»… Διότι είχε πληροφορίες ότι θα συνεχιζόταν η αξιοποίηση και της Βουλής για να συνεχιστεί και να αναπαραχθεί το κλίμα των προηγούμενων ημερών.

2. Μια άλλη, πιο «πονηρή» ερμηνεία, επεσήμαινε το εξής εξαιρετικά ενδιαφέρον: Ο Κ. Καραμανλής πληροφορήθηκε ότι ο Γιώργος σχεδίαζε να κάνει στην Αιτωλοακαρνανία ό,τι είχε κάνει το 1992 ο Α. Παπανδρέου στη Β΄ Αθήνας, όταν προκάλεσε εκλογές σε αυτήν την περιφέρεια με αφορμή τη μη αντικατάσταση του Δημ. Τσοβόλα. Δηλαδή θα οδηγούσε σε παραίτηση τους επιλαχόντες βουλευτές, ώστε να μην αντικατασταθεί ο Χρ. Βερελής και να γίνουν εκλογές στην Αιτωλοακαρνανία. Τώρα, με το κλείσιμο της Βουλής, οι επιλαχόντες θα κληθούν για να ορκιστούν εν μέσω θέρους, μετά τις ευρωεκλογές, οπότε μάλλον αυτό το ενδεχόμενο αποτρέπεται.

3. Άλλη ερμηνεία ήταν ότι θέλησε με αυτόν τον τρόπο να «απαντήσει» στην κίνηση Βερελή, με την οποία ο πρώην υπουργός έστειλε μήνυμα αποστασιοποίησης απʼ τη σκανδαλολογία. Δηλαδή να απαντήσει συμπληρωματικά, στην ουσία αποδεχόμενος την κριτική Βερελή…

4. Επίσης ενδιαφέρουσα ερμηνεία είναι αυτή, σύμφωνα με την οποία ο Καραμανλής θέλησε να σώσει (έναντι ανταλλαγμάτων;) την οικογένεια Μητσοτάκη από περιπέτειες, σχετιζόμενες με εμπλοκή της στο σκάνδαλο Ζήμενς.

5. Στελέχη μη ανήκοντα σε στενούς κομματικούς πυρήνες έδιναν άλλη, πολύ ενδιαφέρουσα ερμηνεία. Σύμφωνα με αυτήν, ο πρωθυπουργός είχε πληροφορίες ότι κέντρα εκτός Ελλάδας (υπαινίσσονταν ουσιαστικά την Ουάσινγκτον) θα συνέχιζαν μέχρις εξάντλησης των προθεσμιών (που συνταγματικά μπορεί και να είναι πολύ κοντά στις ευρωεκλογές) την προσπάθεια αποσταθεροποίησης με στόχο να οδηγηθεί η Ελλάδα σε διπλές εκλογές, τις οποίες θέλουν (έχουμε αναφερθεί σε αυτό) εν όψει κρίσιμων εξελίξεων ως το τέλος του χρόνου στα εθνικά θέματα (Κυπριακό, ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας)…

Τέλος αναφέρουμε μια επίσης «πονηρή» πληροφορία, σύμφωνα με την οποία είχε υπάρξει προσυνεννόηση μεταξύ του Καραμανλή και του Παπανδρέου για το κλείσιμο της Βουλής, ώστε να απαλλαγούν και οι δύο απʼ το άγος των σκανδάλων. Ωστόσο κάτι τέτοιο διαψευδόταν κατηγορηματικά.

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις περί κίνησης που σκοπεύει στην παραγραφή, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού το αρνούνταν κάθετα. Και μας επεσήμαινε ότι το μεν Βατοπέδιο ουσιαστικά σε ό,τι αφορά πολιτικά πρόσωπα τελείωσε, το ίδιο η υπόθεση Παυλίδη, σχετικά με τη Ζήμενς η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί κάτι, ενώ οι πράξεις των πολιτικών προσώπων του ΠΑΣΟΚ που πιθανόν ενέχονται έχουν παραγραφεί.

Με την υπόθεση του Γερμανού όμως;


Σχολιάστε εδώ