«Ταφόπλακα» στον έλεγχο του Δημοσίου στον ΟΤΕ!

Λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα, η «πρωτοποριακή συμφωνία» αποδεικνύεται εγκληματικά «τρύπια», καθώς η Κομισιόν αμφισβητεί ανοικτά τα δικαιώματα βέτο που παρέχονται στο Δημόσιο χωρίς να έχει αντίστοιχο έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη παράδοση του ΟΤΕ στους Γερμανούς!

Ο κ. Αλογοσκούφης έχει προ πολλού αποπεμφθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και δεν θα χρειαστεί να απαντήσει στην προειδοποιητική επιστολή του «σκληρού» επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τσάρλς ΜακΚρίβι, γνωστού και από το ταπεινωτικό «ξήλωμα» άλλης μια «πρωτοποριακής» νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, του γνωστού νόμου για τον «βασικό μέτοχο» των Μέσων Ενημέρωσης.

Με την επιστολή του, που έχει προκαλέσει σοβαρούς «πονοκεφάλους» στους νομομαθείς της κυβέρνησης και θα απαντηθεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου, ο ιρλανδός επίτροπος αμφισβητεί ανοικτά την κεντρική ιδέα της συμφωνίας Αλογοσκούφη – Γερμανών: Ότι, δηλαδή, το Δημόσιο μπορεί να έχει και την πίτα του ΟΤΕ αφάγωτη και τον σκύλο χορτάτο, χάνοντας τον μετοχικό έλεγχο του Οργανισμού, χωρίς να χάσει όμως και τα δικαιώματα βέτο σε βασικές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

Η Κομισιόν δεν έχει εντυπωσιαστεί ιδιαίτερα από τα «πρωτοποριακά» στοιχεία του ελληνικού νομοθετήματος, καθώς από χρόνια έχει χαράξει σκληρή γραμμή εναντίον των εθνικών κυβερνήσεων, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν προσπαθήσει να κρατήσουν τον έλεγχο τηλεπικοινωνιακών οργανισμών, αφού πρώτα εισέπραξαν μεγάλα ποσά από την παραχώρηση των μετοχών τους σε ιδιώτες. Νομικοί με καλή γνώση του Κοινοτικού Δικαίου, υπενθυμίζουν στο «ΠΑΡΟΝ» τις προηγούμενες αποφάσεις της Κομισιόν, για το γνωστό θέμα της «χρυσής μετοχής», που είχαν κρατήσει αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε ιδιωτικοποιημένους οργανισμούς τηλεπικοινωνιών.

Η νομοθετική «εφεύρεση» αυτών των κυβερνήσεων προέβλεπε ότι το Δημόσιο θα διατηρούσε στο διηνεκές μια μετοχή ειδικού τύπου, χωρίς αντίκρισμα στο μετοχικό κεφάλαιο, η οποία θα ενσωμάτωνε δικαιώματα βέτο σε αποφάσεις στρατηγικής σημασίας. Η Κομισιόν έκρινε οριστικά, καταργώντας αυτές τις ρυθμίσεις, ότι αυτό είναι απαράδεκτο με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο, έστω και αν πρόκειται για εταιρείες τεράστιας στρατηγικής σημασίας.

«Όχι» σε… τζάμπα έλεγχο

Με βάση αυτό το «δεδικασμένο», όποια κυβέρνηση θέλει να διατηρεί έλεγχο είναι υποχρεωμένη να διατηρεί και αντίστοιχα «πακέτα» μετοχών: «Τζάμπα» έλεγχος δεν μπορεί να υπάρξει ήταν το σαφές μήνυμα των Βρυξελλών!

Όλα αυτά ήταν γνωστά στους νομομαθείς του επιτελείου Αλογοσκούφη, που διαπραγματεύθηκε με ασυγχώρητη αμέλεια –αν όχι κάτι χειρότερο…– τη συμφωνία με την Deutsche Telekom, παραγνωρίζοντας ότι ήταν περίπου βέβαιη η αμφισβήτησή της από τις Βρυξέλλες. Και τώρα η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο αδιέξοδο, καθώς σύρεται με βεβαιότητα από τον επίτροπο ΜακΚρίβι στην πλήρη απώλεια του ελέγχου του ΟΤΕ.

Ο επίτροπος επιμένει στη θέση ότι και στον ΟΤΕ, όπως και σε κάθε εταιρεία που λειτουργεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με βάση τον κανόνα της πλειοψηφίας, χωρίς ειδικά δικαιώματα επιρροής και αρνησικυρίας από οποιονδήποτε μέτοχο και για οποιονδήποτε λόγο θα μπορούσε να επικαλεστεί το ελληνικό Δημόσιο όπως ζητήματα εθνικής ασφάλειας, κ.ο.κ.

Όποια και αν είναι η απάντηση της κυβέρνησης στην Επιτροπή, η οποία θα επικαλεστεί την ειδική σημασία του ΟΤΕ για την εθνική οικονομία, βέβαιο θεωρείται ότι οι εξηγήσεις δεν πρόκειται να πείσουν τις Βρυξέλλες και ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη φάση της διαδικασίας: Τη σύνταξη αιτιολογημένης γνώμης κατά της Ελλάδας, που αποτελεί τον προθάλαμο της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εκτός αν μέχρι τότε, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να ξεπουλήσει στους Γερμανούς και τις τελευταίες μετοχές της, μειώνοντας την κρατική συμμετοχή κάτω από το κρίσιμο όριο του 5%, πέραν του οποίου παύουν να ισχύουν όλες οι προβλέψεις για τα ειδικά δικαιώματα του Δημοσίου.


Σχολιάστε εδώ