Συνεχίζεται το «μπαράζ» των απεργιών

Με διαπαραταξιακή (ΠΑΣΚ/ΔΥ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) συμφωνία και παραμονές των ευρωεκλογών, η ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 14 Μαΐου, πιέζοντας για την επίλυση των αιτημάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Η διαρκής λιτότητα, η χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας κυριαρχούν στην κινητοποίηση, ενώ είναι γενικευμένη η δυσφορία κατά των κυβερνητικών αποφάσεων, τόσο για το πάγωμα των αποδοχών όσο και για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης δημιουργήθηκε πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας στους εργαζομένους, με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια», μας υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Βρεττάκος, ενώ ο πρόεδρος της οργάνωσης Σπ. Παπασπύρος προειδοποιεί λέγοντας πως «οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν θα πληρώσουν την κρίση για την οποία ευθύνονται οι πραγματικά έχοντες και το τραπεζικό σύστημα».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ στην οποία συμμετέχει και ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ/ΔΤ Ηλ. Ηλιόπουλος, με την οποία συναίνεσε βεβαίως και ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Δημ. Αγιαβανάκης. Λέει η απόφαση:

«Όταν σε όλον τον κόσμο αναζητούνται πολιτικές ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης, ενίσχυσης του δημόσιου τομέα άρα και της ζήτησης, στην Ελλάδα δρομολογούνται πολιτικές συνολικής κατάρρευσης της οικονομίας. Η πολιτική αυτή είναι ομολογία χρεοκοπίας και αδυναμίας άσκησης σοβαρού και υπεύθυνου κυβερνητικού έργου, είναι ισοπέδωση του συστήματος του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, είναι η ταφόπλακα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο».

«Καίει» τους δημόσιους υπαλλήλους η κατάσταση που επικρατεί στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Πιο αρμόδιος να μιλήσει για το κρίσιμο αυτό πρόβλημα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής. Μας λέει ο Γ. Κουτρουμάνης:

«Το πρόβλημα σε σχέση με τα Ταμεία του Δημοσίου που θα επεκταθεί σταδιακά και στο ΤΕΑΔΥ και το ΜΤΠΥ, θα είναι εκρηκτικό το αμέσως επόμενο διάστημα εάν συνεχιστεί η ίδια πορεία.

Οι 14-15.000 αιτήσεις σε ετήσια βάση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) για εφάπαξ βοήθημα και εφόσον δεν υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης του Ταμείου σημαίνουν ότι:

1. Στα περίπου 670 εκατ. ευρώ έλλειμμα που έχουμε σήμερα θα προστίθεται κάθε χρόνο επιπλέον ετήσιο έλλειμμα περίπου 300 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που θα διατηρηθεί το κλίμα ανασφάλειας και αυξηθεί κατά 5.000 επιπλέον ο αριθμός των αιτήσεων, το ετήσιο έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 230 εκατ. ευρώ επιπλέον και θα διαμορφωθεί για το 2009 περίπου στο 1,2 δισ. ευρώ.

2. Το ΤΕΑΔΥ και το ΜΤΠΥ θα καταστούν προβληματικά Ταμεία σε 3-4 μόλις χρόνια, αφού η αναλογία συνταξιούχων προς ασφαλισμένους από 1 προς 2,6 που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 1 προς 2.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, με το πρώτο σενάριο (14-15.000 αιτήσεις τον χρόνο), που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, το αποτέλεσμα θα είναι ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση σήμερα θα λάβουν το εφάπαξ το 2012, ενώ όσοι αποχωρήσουν το 2010 θα πάρουν το εφάπαξ το 2014».


Σχολιάστε εδώ