Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
δ Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά τις τελευταίες ημέρες είναι εμφανέστατα «ευθυγραμμισμένη» με την πορεία που, λίγο έως πολύ, έχουν διαγράψει σχεδόν όλες οι ανεπτυγμένες διεθνείς χρηματαγορές. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η αγορά μας είχε το απόλυτο «6 στα 6» θετικά κλεισίματα για τον Γενικό Δείκτη. Και μοιάζει να … αγνοεί επιδεικτικά κι αυτά ακόμα τα αποτελέσματα τριμήνου, που ανακοινώνουν οι εισηγμένες και τα οποία δεν είναι και τα καλύτερα! Το αντίθετο, μάλιστα…
δ Μην ψάχνετε απαντήσεις. Η αγορά μας διατηρεί ακόμα πολλές ευκαιρίες, ΟΧΙ ΟΜΩΣ για όσους δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να τοποθετηθούν ΟΤΑΝ κρίνουν, ΟΠΩΣ κρίνουν και στις τιμές που επιθυμούν!
δ Το δεδομένο πως μεσοβδόμαδα το ΧΑΑ δοκίμασε νέα υψηλά έτους και ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε με φόρα πάνω από τις 2.000 μονάδες -κάτι που δεν είχε συμβεί εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες- μπορεί κάλλιστα να στοιχειοθετήσει σενάρια για ρευστοποιήσεις και διασφάλιση των κερδών όσων ήδη καταγράφουν υπεραξίες. Το ερώτημα όμως είναι, κατά πόσον οι όποιες πιέσεις θα εμφανιστούν, ίσως και στις αμέσως επόμενες ημέρες, θα είναι «ελεγχόμενες» και θα απορροφηθούν χωρίς να ανατρέψουν τη ρότα, στην οποία μοιάζει να έχει μπει ήδη η αγορά μας.
δ Μην ξεχνάτε όμως πως όλο αυτό το «μίνι ράλι» που βιώσαμε τις προηγούμενες ημέρες έγινε και πάλι κατά βάση σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο.
δ Και επίσης μην ξεχνάτε πως κυρίως ο Γενικός Δείκτης είναι εκείνος που καταγράφει ισχυρά ποσοστά ανόδου. Τα «άκρα» του ταμπλό όμως;
δ Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που τροφοδότησε το «ράλι» των περασμένων ημερών ήταν το γεγονός ότι οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει τη δραματική επιδείνωση των αποτελεσμάτων των εισηγμένων, κι αυτό σημαίνει πως, σε κάποιες περιπτώσεις οι τελικές ανακοινώσεις κάποιων εταιρειών είναι καλύτερες από τις προβλέψεις. Επομένως η αντίδραση στην πορεία των μετοχών τους είναι καθόλα λογική, αφού τις προηγούμενες εβδομάδες αυτές είχαν πιεστεί ίσως και πέραν του φυσιολογικού. Τώρα όμως που τελειώνει η περίοδος των ανακοινώσεων τι μέλλει γενέσθαι; Πώς θα αποτιμήσουν την περαιτέρω πορεία των μετοχών οι επενδυτές; Καλή ερώτηση κι όποιος έχει από τώρα την απάντηση θα έχει και καλά κέρδη…
δ Πάντως, αρκετές εισηγμένες -περίπου οι μισές (!)- είναι ακόμα και τώρα ενώ παρά το «ράλι» των προηγούμενων εβδομάδων πολλές απ’ αυτές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία. Άρα οι ευκαιρίες είναι ακόμα εδώ!
ΥΓ.: Η αγορά μας, παρά τα βήματα προόδου που έχει κάνει εδώ και μήνες, εξακολουθεί να κατατρύχεται από παθογένειες του παρελθόντος, που πρέπει να λυθούν για να περάσει το ΧΑΑ σε νέο επίπεδο. Εκτός πια κι αν υπάρχει ακόμα εκεί έξω, έστω κι ένας επενδυτής, που θεωρεί πως όταν τρεις μόλις ΑΧΕ συγκεντρώνουν σχεδόν το μισό (για την ακρίβεια το 45,7%) των συναλλαγών του ΧΑA είναι σημάδι προηγμένης αγοράς…