Σκληρό σφυροκόπημα και από τον πρόεδρο του ΣΕΒ

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της φετινής ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ, περιλαμβάνεται και η ανάδειξη των θεμάτων της βιώσιμης ανάπτυξης, με την προβολή -στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου πραγματοποιείται η συνέλευση – έκθεσης με θέμα «Ανάδειξη Πρωτοβουλιών Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Έτσι, με εύλογο ενδιαφέρον αναμένονται και οι σκληρές, όπως πάντοτε, παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο οποίος θα αναφερθεί κυρίως στις συσσωρευμένες στρεβλώσεις και αγκυλώσεις της οικονομίας μας τα τελευταία τριάντα χρόνια, στις χρόνιες μακροοικονομικές αδυναμίες και δημοσιονομικές ανισορροπίες. Ταυτόχρονα, ο κ. Δασκαλόπουλος δεν θα αρκεστεί μόνο σε μελαγχολικές διαπιστώσεις, αλλά θα ενισχύσει την παρέμβασή του και με προτάσεις και, κυρίως, με την παρουσίαση νέου μοντέλου ανάπτυξης για την ενδυνάμωση της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής και την επίτευξη προόδου για όλους του πολίτες.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της φετινής του παρέμβασης ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναμένεται στην ομιλία του να υπογραμμίσει τα εξής:

• Η παγκόσμια κρίση αποκάλυψε τα συσσωρευμένα αδιέξοδα που μας πνίγουν εδώ και τριάντα χρόνια.

• Μοναδική μας επιλογή είναι να αντιμετωπίσουμε την απειλή που προέρχεται από τις χρόνιες παθογένειές μας, εκμεταλλευόμενοι την παγκόσμια κρίση ως ύστατη ευκαιρία υπέρβασης.

• Σήμερα, το δημοσιονομικό προτάσσεται ως το μεγάλο μας πρόβλημα. Στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα-φαινόμενο των συσσωρευμένων προβλημάτων που ταλαιπωρούν την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

• Η λύση στη σημερινή κρίση πρέπει να αναζητηθεί στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, στην άμεση αντιμετώπιση των ουσιαστικών ελλειμμάτων που είναι: Η μειωμένη ανταγωνιστικότητα, η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, η κομματικοκρατία, η προβληματική Παιδεία, τα κλειστά επαγγέλματα και οι κλειστές αγορές, η αναποτελεσματικότητα του κοινωνικού μας κράτους.

• Σήμερα απαιτείται νέα αντίληψη για την οικονομία και την κοινωνία, με βασικό στόχο τη ριζική αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την υιοθέτηση νέου μοντέλου ανάπτυξης, τη διαφύλαξη και ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την επίτευξη προόδου για όλους.

• Είναι σαφές ότι όλοι γνωρίζουμε πλέον το τι πρέπει να γίνει. Εκείνο που απαιτείται είναι η αναγκαία πολιτική βούληση για να πάμε μπροστά. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις έχουν αντίληψη του δικού τους ρόλου και αναδέχονται την ευθύνη που τους αναλογεί στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση, θα τονίσει ο κ. Δασκαλόπουλος.

Έτσι, μετά τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη νέα παρέμβαση της Eurostat με τον καθορισμό του δημοσίου ελλείμματος στο 5% για το 2008 και τις σκληρές διαπιστώσεις και προτάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, θα συνεχιστεί και αύριο το άγριο σφυροκόπημα κατά των τραγικών λαθών, παραλείψεων και αδυναμιών της οικονομικής πολιτικής. Μιας οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια και που, όπως επανειλημμένως έχει επισημάνει η εφημερίδα, διαιωνίζει το πολιτικό δράμα της χώρας μας.


Σχολιάστε εδώ