Πρωτοφανής κατάρρευση του προϋπολογισμού!

Εικόνα πρωτοφανούς κατάρρευσης δίνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που δημοσιοποίησε… νύχτα το υπουργείο Οικονομικών (την Παρασκευή, ενώ οι περισσότερες εφημερίδες είχαν κλείσει την ύλη των οικονομικών τους ενθέτων).

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια καταγράφεται όχι απλώς αύξηση εσόδων χαμηλότερη από τον αρχικό στόχο, αλλά πραγματική μείωση των καθαρών εσόδων (μετά τον υπολογισμό των επιστρεφόμενων φόρων), σε ποσοστό 0,2%! Σημειώνεται ότι το «Π» έχει αποκαλύψει τη δράση κυκλωμάτων που λυμαίνονται τα δημόσια έσοδα με εικονικές επιστροφές ΦΠΑ, προκαλώντας την παρέμβαση του αρμόδιου υφυπουργού Αντώνη Μπέζα. Και φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι σχετικές πληροφορίες μας, από την τεράστια αύξηση των επιστροφών (από 789 εκατ. ευρώ πέρυσι, εκτινάχθηκαν φέτος σε 1,4 δισ. ευρώ!).

Όσον αφορά τα έσοδα χωρίς τις επιστροφές, η αύξηση είναι μόλις 5%, δηλαδή περίπου οκτώ ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον αρχικό στόχο (είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο άλλαξε τον τρόπο παρουσίασης τον στοιχείων, απαλείφοντας τα ποσοστά μεταβολής των μεγεθών, αλλά και το ποσοστό του αρχικού στόχου που είχε τεθεί, ώστε να είναι πιο δύσκολες οι συγκρίσεις). Παρά τις διακηρύξεις Παπαθανασίου για συγκράτηση των δαπανών κατά 10%, το σύνολο των δημοσίων δαπανών εμφανίζεται αυξημένο κατά 25%, ποσοστό υπερδιπλάσιο του αναθεωρημένου στόχου που είχε περιληφθεί στο τελευταίο Πρόγραμμα Σταθερότητας (9,8%).

Πραγματικά εφιαλτική είναι, όμως, η αύξηση των δανειακών αναγκών του Δημοσίου, οι οποίες αυξήθηκαν σχεδόν οκτώ φορές σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008! Από τα 970 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκαν στα 7,482 δισ. ευρώ και εξηγούν τους πραγματικούς λόγους που υπαγόρευσαν στον κ. Παπαθανασίου να δανεισθεί το Δημόσιο επιπλέον 8 δισ. ευρώ, χωρίς να τα… χρειάζεται, όπως ισχυριζόταν ο υπουργός. Τα στοιχεία δείχνουν ότι όχι μόνο τα χρειαζόταν, αλλά ότι πραγματικά το ελληνικό κράτος κρατιέται τεχνητά στη ζωή με… πανάκριβα δανεικά!


Σχολιάστε εδώ