«Προχωρούμε κανονικά»

Οι ατάκες Παυλίδη έγραψαν ιστορία – όπως ιστορία έγραψαν η αντοχή και το πείσμα του. Κι αφού περάσαμε αισίως από τις υποθέσεις Παυλίδη, 1 και 2, αφού παραπέμψαμε την υπόθεση Ζήμενς για αργότερα, τώρα πια μπορούμε να ασχοληθούμε με την επικείμενη μάχη των ευρωεκλογών, με άλλα λόγια «προχωρούμε κανονικά»! Στην πολιτική βέβαια η κανονικότητα είναι εξαίρεση, καθότι κυριαρχεί το στοιχείο του απρόβλεπτου γεγονότος που μπορεί να τινάξει στον αέρα ανά πάσα στιγμή το «προχωρούμε κανονικά».

•Υπό κανονικές συνθήκες τα κόμματα θα έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει να κουβεντιάζουν για το «ποια Ευρώπη θέλουμε και με ποια πολιτική». Ωστόσο, με τα δημοσιονομικά της χώρας να κατρακυλάνε, με τα νέα σκληρά μέτρα προ των πυλών, με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα να χειραγωγείται από σκανδαλώδεις υποθέσεις, με τον λαϊκό παράγοντα να αγανακτεί με τα προβλήματα της καθημερινότητας, με τα νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν οικονομικό αδιέξοδο, με την εγκληματικότητα σε έξαρση, δύσκολα μπορεί η πολιτική αντιπαράθεση να κινηθεί στο «ποια Ευρώπη θέλουμε». Έτσι η κομματική αντιδικία θα μετατοπιστεί αναγκαστικά προς το εσωτερικό γίγνεσθαι και τελικά η ευρωκάλπη θα πάρει διαστάσεις εθνικής κάλπης.

•Με άλλα λόγια οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα μοιάζουν με εθνικές εκλογές, η αντιπαράθεση θα κινηθεί στη θεματολογία των εθνικών εκλογών και έτσι το αποτέλεσμα της κάλπης, για πρώτη φορά, μπορεί να πυροδοτήσει ταχείες πολιτικές εξελίξεις. Η μόνη ελπίδα να μην εξαφανιστεί εντελώς η θεματολογία του «ποια Ευρώπη θέλουμε» είναι να τοποθετηθούν στην κορυφή των ευρωψηφοδελτίων πολιτικοί με μεγάλο πολιτικό εκτόπισμα κι αυτοί να αναλάβουν να σηκώσουν και να επιβάλουν την ατζέντα του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.


Σχολιάστε εδώ