Ποιοι και γιατί «τορπίλισαν» τη μεταφορά του Πανεπιστημίου στου Ρετσίνα;
Ο πρώην πρύτανης στη σχετική αναφορά του επισημαίνει πως το όνειρο που είχε για το Πανεπιστήμιο Πειραιά και ήταν όνειρο όλων των Πειραιωτών, ξεθώριασε τη στιγμή που ήταν έτοιμο να υλοποιηθεί! Διότι ύστερα από πολλές πιέσεις και ενέργειες του ίδιου, αλλά και όλων των φορέων της πόλης (Μητρόπολη, δήμος, νομαρχία, επιμελητήρια κ.λπ.) ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε υπογράψει την απόφαση για ίδρυση Πανεπιστημίου Πειραιά στον συγκεκριμένο χώρο (ΦΕΚ 302 Α/22/12/03).
Στη συνέχεια άρχισαν οι διαδικασίες για την υπογραφή του συμβολαίου αγοράς του χώρου από το Πανεπιστήμιο. Η Εθνική Τράπεζα, στην οποία ανήκει ο χώρος, είχε καθορίσει το τίμημα στα 8 δισ. δραχμές, καταβλητέο σε 9 ετήσιες δόσεις.
Μετά τις εκλογές του 2004, η υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου τον ενημέρωσε ότι την προσπάθεια στηρίζει και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος έδωσε το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της αγοράς του οικοπέδου. Η Μ. Γιαννάκου μάλιστα του είχε πει τι ποσά μπορεί να διασφαλίσει από τα αποθέματα του ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας) και του ΚΕΠΠ (Κέντρο Ερευνών Πανεπιστημίου Πειραιά) για να δει πώς θα καλύψει τα υπόλοιπα.
Όπως υπογραμμίζει, ο κ. Μπένος, κάλεσε τον αντιπρύτανη και πρόεδρο του ΕΛΚΕ και του είπε τι χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν για το οικόπεδο. Ο αντιπρύτανης του είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα! Τότε, ο Β. Μπένος, όπως υποστηρίζει, άρχισε ελέγχους στη διαχείριση εσόδων του ΕΛΚΕ, οι οποίοι απέδειξαν ότι υπήρχε παραβατικότητα. Ο αντιπρύτανης εθίγη από τον έλεγχο και δηλώνει ότι θα υποβάλει παραίτηση, κάτι όμως που δεν έκανε όταν ο πρύτανης του είπε πως θα ενημέρωνε τα ΜΜΕ για τα αποτελέσματα των ελέγχων!
Καταλήγοντας ο κ. Μπένος αναφέρει ότι έπειτα από αυτό ξαναεπισκέφθηκε την υπουργό Παιδείας και της επισήμανε την αδυναμία του ΕΛΚΕ να συνεισφέρει στην αγορά του οικοπέδου. Η κ. Γιαννάκου όμως του είπε ότι έχει βρεθεί λύση για κάλυψη των εξόδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το μόνο που απέμενε πλέον ήταν να πέσουν οι υπογραφές στα συμβόλαια αγοράς του ακινήτου από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ, γιατί ουδέποτε εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την υπογραφή των συμβολαίων, παρά την έγκριση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Σήμερα το Πανεπιστήμιο έχει… μεταφερθεί (μερικώς) στο πρώην Σπίτι της Άρσης Βαρών στη Νίκαια, το οικόπεδο Ρετσίνα παραμένει αναξιοποίητο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχασε τη «χρυσή ευκαιρία» του να αποκτήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό συγκρότημα κτιρίων σε ένα πολύ κεντρικό σημείο του Πειραιά. Αυτό όμως, τονίζει ο κ. Μπένος, δεν έγινε τυχαία. Κάποιοι «τορπίλισαν» την προσπάθεια και στέρησαν από το Πανεπιστήμιο τη δυνατότητα να αποκτήσει ξεχωριστή οικονομική και πνευματική οντότητα. Και βέβαια είναι ερευνητέο τι συμφέρον είχαν όλοι αυτοί που έκαναν τη «ζημιά» στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.
// Κατέκλυσαν την πλατεία Κοραή χθες το μεσημέρι οι «παγκίτες» του παζαριού. Αίτημά τους ήταν να μην κλείσει το παζάρι. Μάλιστα, στα πανό που είχαν αναρτήσει ρωτούσαν τον Φασούλα γιατί το 2006 έλεγε ότι δεν θα κλείσει το παζάρι και τώρα θέλει να το κλείσει… Δεν θέλουμε να κάνουμε τον δικηγόρο κανενός, αλλά θα πούμε πως οι «παζαριώτες» έβαλαν τα χέρια τους κι έβγαλαν τα… μάτια τους. Γιατί το 2006 το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει περιορισμό των θέσεων στο παζάρι και οι εκπρόσωποί τους είχαν δεσμευθεί να περιφρουρήσουν τον χώρο και να λειτουργεί μόνο με επαγγελματίες και μάλιστα αυστηρά ελεγχόμενων. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ. Το παζάρι, αντί να μειωθεί διπλασιάστηκε, οι νόμιμοι πωλητές δεν είναι ούτε… οι μισοί απ’ όσους αραδιάζουν την πραμάτειά τους στα πεζοδρόμια της πόλης κάθε Κυριακή και –τέλος– τα… απόβλητα και τα σκουπίδια που αφήνουν όταν τελειώνει το παζάρι το απόγευμα της Κυριακής δεν… μαζεύονται ούτε σε μία εβδομάδα! Οι έμποροι του παζαριού που διαμαρτύρονταν προχθές, έχουν ακούσει τι τους… σέρνουν οι κάτοικοι των Καμινίων (και ειδικά της οδού Μουτσοπούλου) που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στη γειτονιά τους; Έχουν ακούσει τι τους λένε οι οδηγοί που μπλοκάρονται στην αρχή της 34ου Συντάγματος επειδή κάποιοι μικροπωλητές –όχι νόμιμοι προφανώς– κλείνουν τον δρόμο; Αυτό το χάλι που δημιουργεί το παζάρι στον Πειραιά τους… αρέσει; Αντί λοιπόν να εφαρμόσουν τις υποσχέσεις τους και να περιφρουρήσουν οι ίδιοι τη δουλειά τους και τη σωστή λειτουργία του παζαριού, τα άφησαν όλα στη… μοίρα τους και τώρα που η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και δεν θέλει κανένας το παζάρι, διαμαρτύρονται… Μήπως σκέφτηκαν κάπως αργά να περιφρουρήσουν τα κεκτημένα; Τελικά, η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα αυτό αναβλήθηκε για την Τετάρτη.
// Η σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σίσσυ Αλυγιζάκη, πριν ξεκινήσει η προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατήγγειλε τον δήμαρχο Πειραιά πως, ενώ υπήρχαν σημαντικά θέματα για συζήτηση, δεν ήταν παρών. Αμέσως μετά όμως σηκώθηκε και έφυγε και η ίδια! Δάσκαλε που δίδασκες…
// Την επόμενη Κυριακή, η στήλη θα δημοσιεύσει κατ’ αποκλειστικότητα μια συνταρακτική αποκάλυψη για τον Δήμο Περάματος. Τα στοιχεία είναι όλα στη διάθεσή μας, αλλά όταν καταφέραμε και τα συγκεντρώσαμε ήταν αργά. Δεν πειράζει όμως. Κυριακή κοντή γιορτή…