Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Ερωτούν αν ενημερώνεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις δραστηριότητες (ασκήσεις, αναδιοργανώσεις, κινήσεις) μονάδων ενόπλων δυνάμεων χωρών που απειλούν τη χώρα ή η μόνη πληροφόρηση γίνεται με αντιγραφή αναλύσεων από εφημερίδες. Επίσης αν ενημερώνεται το υπουργείο Εξωτερικών για ενέργειες της γειτονικής χώρας που αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν στρατηγικούς της στόχους.

>Σε εξελίξεις ακόμα πιο ευνοϊκές για την Deutsche Telecom και το γερμανικό Δημόσιο και ακόμα πιο δυσμενείς για τα ελληνικά συμφέροντα κι απ’ αυτήν την ήδη απαράδεκτη συμφωνία πώλησης του ΟΤΕ, μπορεί να οδηγήσει η παρέμβαση της Κομισιόν, εκτιμά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς πώς σκοπεύουν να αντιδράσουν στην παρέμβαση του κ. Τ. Μακρίβι για να προασπίσουν τα ελληνικά συμφέροντα, αν προτίθενται να αντιδράσουν σε νέες πιέσεις, οι οποίες, στο όνομα της προσαρμογής στην κοινοτική νομοθεσία, αποβλέπουν στο να κάνουν ακόμα πιο επαχθή τη συμφωνία με την DT ή και να πωληθεί νέο πακέτο μετοχών από το ελληνικό Δημόσιο, ώστε το ποσοστό του να πέσει κάτω από το 5%, για να μην ισχύει η συμφωνία των δύο μετόχων. Ζητά επίσης να κατατεθεί το πλήρες κείμενο της προειδοποιητικής επιστολής που απηύθυνε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς προς την κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία ελληνικού Δημοσίου- Deutche Telecom.

> Να εφαρμοστεί άμεσα η πρωθυπουργική εξαγγελία και η αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην υποχρεωθούν υπό τις δύσκολες σημερινές οικονομικές συνθήκες, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να καταβάλουν τις συμμετοχές τους στις ενώσεις των αγροτικών συνεταιρισμών ζητούν 43 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον Δημήτρη Σαμπαζιώτη. Όπως τονίζουν, επειδή καθυστερεί η κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του αναλογούντος ποσού 25.000.000 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στις κατά τόπους ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών την προβλεπόμενη αμοιβή για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων.

>Ευθύνη αποδίδει στην Πολιτεία για παραμέληση και υποβάθμιση των ελληνικών μουσείων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης. Αναφέρεται στα μουσεία Ηρακλείου, Σπάρτης, Τεγέας, Κέρκυρας, των οποίων αίθουσες παραμένουν κλειστές λόγω μη αποπεράτωσης των εργασιών αποκατάστασης ή επέκτασης προκειμένου να εκτίθενται καταλλήλως τόσο τα ήδη υπάρχοντα, όσο και τα νέα ευρήματα από πρόσφατες ανασκαφές.

>Σχετικά με τις καταγγελίες για κερδοσκοπία των ελληνικών τραπεζών, επειδή αγοράζουν κρατικά ομόλογα με χρήματα του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ τα οποία δεν διαθέτουν στην ελληνική αγορά για ενίσχυση της ρευστότητας, καλεί τον υπουργό Οικονομίας να απαντήσει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος. Με άλλη ερώτησή του ζητά πληροφορίες σχετικά με τη σκανδαλώδη τοποθέτηση 700 εκατομμυρίων ευρώ στα νησιά Κεϊμάν από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα τη δέσμευση επενδυτικών κεφαλαίων στο εξωτερικό εν μέσω οικονομικής κρίσης.

>Τριτοκοσμικές χαρακτηρίζουν τις συνθήκες στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Β. Οικονόμου, Α. Αθανασιάδης, Π. Ευθυμίου, Γ. Πεταλωτής, Ε. Καϊλή, Γ. Ντόλιος, Μ. Καρχιμάκης και Β. Παπανδρέου και ζητούν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διενεργεί ελέγχους στα κέντρα εκπαίδευσης προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των στρατευσίμων. Αναφέρονται σε καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι συνθήκες διαβίωσης των στρατευμένων τις πρώτες μέρες που παρουσιάζονται στον Στρατό είναι επιεικώς απαράδεκτες. Καταγγέλλονται, μεταξύ άλλων, ελλείψεις σε πόσιμο νερό, κίνδυνος μολύνσεων από πλημμελή αντιμετώπιση των σκουπιδιών στα μαγειρεία και ελλιπής θέρμανση των στρατιωτικών θαλάμων.

>Απαντήσεις στις καταγγελίες για υπερτιμολογημένες προμήθειες της Ζήμενς με συμβάσεις απευθείας αναθέσεων από θυγατρικές του ΟΤΕ μετά το 2004 ζητούν 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Μιχάλη Καρχιμάκη. Επισημαίνουν ότι η οσμή συναλλαγών διαφθοράς ενισχύεται από τη φερόμενη απόλυση του τότε νομικού συμβούλου του ΟΤΕ και πρώην δικαστή του Ευρωπαϊκού Πρωτοδικείου, ο οποίος είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως για τις αδιαφανείς μεθοδεύσεις και τη φερόμενη απόδοση σε αυτόν περίπου 700.000 ευρώ μεικτά κατά την εξωδικαστική επίλυση του ζητήματος της απόλυσής του, ώστε να μην εκδικαστεί η σχετική αγωγή που ο τελευταίος είχε καταθέσει κατά του ομίλου ΟΤΕ.

>Τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τον ΕΟΤ από την αρχή του έτους σχετικά με το θέμα της διαφημιστικής προβολής της χώρας ζητά να πληροφορηθεί από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου. Υπογραμμίζει ότι οι εξαγγελίες για αύξηση των σχετικών δαπανών προβολής σε 75 εκατ. ευρώ ήταν συνεχείς, αλλά παρ’ όλ’ αυτά, ούτε η «νέα» καμπάνια έχει ξεκινήσει ακόμη και παράλληλα συνεχίζεται η δυσφήμηση της χώρας με τα ανεξόφλητα τιμολόγια περασμένων ετών. Αντί μάλιστα της διευθέτησης των υποχρεώσεων αυτών, ο υπουργός αναγγέλλει διαρκώς κάποιο πρόγραμμα συνδιαφήμισης με τους tour operators, χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις και διευκρινίσεις.

>Παρότι η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από την 1η Μαΐου, δεν έχει δοθεί από την κυβέρνηση ούτε ένα ευρώ για την αντιπυρική προστασία του δάσους Σέιχ Σου, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. Σύμφωνα με καταγγελίες των τοπικών Αρχών και των οικείων δήμων, η αδράνεια της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Πέρυσι η χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών προστασίας του δάσους ήταν ελλιπής, ενώ φέτος είναι μηδενική.

>Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου οι χιλιάδες υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου, να απαλλαγούν από τη νέα οικονομική επιβάρυνση, μετά την απόφαση – βόμβα που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ότι θα πρέπει να πληρώνουν για τις ιατρικές επεμβάσεις και τις εργαστηριακές εξετάσεις τους, σε ιδιωτικά κέντρα συμβεβλημένα με ασφαλιστικό τους Ταμείο, ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

>Να επιλυθεί το οξύτατο πρόβλημα της στάθμευσης που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του Χολαργού και να παραχωρηθεί ο χώρος στάθμευσης του υπουργείου Μεταφορών, έστω το Σαββατοκύριακο και τις αργίες, που παραμένει κενός έως ότου βρεθεί μονιμότερη λύση, ζητά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα. Αναφέρει ότι η απόφαση του υπουργού Μεταφορών να κατασκευάσει υπαίθριο πάρκινγκ για τη στάθμευση των υπαλλήλων αλλά και των επισκεπτών του, προκάλεσε την αγανάκτηση των πολιτών που κατοικούν στην περιοχή, ιδιαίτερα όταν πριν από έξι μήνες αποφάσισε να το περιφράξει.


Σχολιάστε εδώ