νέος πολίτης

νΗ ώρα των φοιτητικών εκλογών έφτασε. Οι παρατάξεις έχουν λάβει θέσεις και η «ζύμωση» έχει ενταθεί σε όλους τους φοιτητικούς χώρους. Την Τετάρτη ψηφίζουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές σε όλη την Ελλάδα. Για μια ακόμη φορά τα αποτελέσματα θα είναι παραταξιακά και όχι κοινά, αν και φέτος υπάρχουν πιο έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ δύο κυρίως (και μιας τρίτης λιγότερο) παρατάξεων για «συνεννόηση» πριν από την ανακοίνωση. Ως γνωστόν, υπάρχουν τρεις τρόποι για να μάθεις τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών. Ο ένας είναι να παρακολουθείς τις ανακοινώσεις της ΠΚΣ/ΚΝΕ, η οποία είναι η μόνη που ανακοινώνει (με σχετική εγκυρότητα) αποτελέσματα από όλες τις σχολές.

Ο άλλος τρόπος είναι να προσπαθήσεις να βγάλεις μέσον όρο και συμπέρασμα, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν όλες οι παρατάξεις και λαμβάνοντας υπόψη ποια αποτελέσματα σχολών (και γιατί) δεν περιλαμβάνει η καθεμία στις ανακοινώσεις της. Ο τρίτος τρόπος, που κανείς πλέον δεν ακολουθεί, διότι σπανίως συμπίπτουν τα αποτελέσματα, είναι να συγκεντρώσεις τις ανακοινώσεις και να τα συγκρίνεις με αυτά που μεταφέρουν φοιτητές από κάθε σχολή (τουλάχιστον τις μεγάλες), αμέσως μετά την καταμέτρηση.

νΤο στοίχημα πάντως, για φέτος, είναι να περάσει πάλι η συμμετοχή το όριο των 100.000 φοιτητών στα πανεπιστήμια. Λόγω μικρής προεκλογικής περιόδου (ελέω διακοπών Πάσχα), οι δύο μεγάλες παρατάξεις έδωσαν πολύ μεγάλη βαρύτητα, και πάλι, στα πάρτι, τις εκδρομές και τις εξυπηρετήσεις. Η τάση που βλέπουμε είναι και πάλι για πρωτιά της ΔΑΠ με ελαφρώς μειωμένα ποσοστά (στόχος τους είναι να ανέβουν πάνω από 40%), και ενισχυμένες, λιγότερο ή περισσότερο, τις δυνάμεις της ΠΑΣΠ, της ΠΚΣ και της Αριστερής Ενότητας (ΣΥΡΙΖΑ), σε βάρος μάλλον των ΕΑΑΚ και των ανεξάρτητων σχημάτων.

νΑπό τη μικρή προεκλογική φοιτητική περίοδο υπάρχουν ορισμένα γεγονότα που θα μας μείνουν. Είναι, ίσως, ενδεικτικό ότι η Νεολαία ΣΥΝ προχώρησε σε πολλές σχετικές ανακοινώσεις, διότι τα στελέχη της λαμβάνουν θετικά και ενθαρρυντικά μηνύματα. Με αυξημένη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα, σε εκδηλώσεις σε πανεπιστήμια, βάζουν ψηλά τον πήχη και να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νεολαία ΣΥΝ προχώρησε και πάλι σε επίθεση εναντίον της ΠΑΣΠ για το θέμα της ΕΦΕΕ, έπειτα από συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ΠΑΣΠ (Νικηφόρος για ΠΑΣΠ ΑΕΙ και Θεοδωράκος για ΠΑΣΠ ΤΕΙ) για τις φοιτητικές εκλογές. Εντύπωση προκαλεί η προσωπική επίθεση που εξαπέλυσαν οι νέοι του ΣΥΝ στον γραμματέα της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Μιχάλη Νικηφόρο, που προέρχεται από την ΑΣΟΕΕ, για τις πρακτικές (αντιδημοκρατικές κατά τους καταγγέλλοντες) που ακολουθεί η ΠΑΣΠ στη σχολή του γραμματέα της.

νΑπό πλευράς αρχηγών κομμάτων, ο πρόεδρος ΓΑΠ ήδη μίλησε στο ΤΕΙ Αθήνας και αναμένεται να μιλήσει και σε κεντρικό ΑΕΙ. Ο Αλέκος Αλαβάνος βρέθηκε την Παρασκευή στη Νομική, ενώ από πλευράς ΔΑΠ φέρνουν το μισό υπουργικό συμβούλιο σε διάφορες σχολές ανά την Ελλάδα. Έχει τη σημασία του πάντως, ότι πρόσφατα παραιτήθηκε από τη ΔΑΠ Ιωαννίνων ο μέχρι τώρα υπεύθυνος πόλης Χρήστος Χιούνης, αλλά και μερικά ακόμη στελέχη, λόγω προφανώς των καταγγελιών για σκάνδαλα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για τα οποία σας γράψαμε, προ μηνός, περίπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ρόλο στην παραίτηση έπαιξε ίσως το γεγονός ότι η εκπομπή του Παύλου Τσίμα την επόμενη εβδομάδα στο Mega, που θα είναι σχετική με τις φοιτητικές εκλογές, έχει υλικό για το θέμα των Ιωαννίνων. Ένα επίσης, σχετικά ευτράπελο, συμβάν που είδαμε στο διαδίκτυο είναι η «άλωση» της ΔΑΠ από μέλη της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα στο facebook υπήρχε διαδικτυακή ομάδα της ΔΑΠ, που εδώ και μήνες συγκέντρωνε υποστηρικτές της γαλάζιας φοιτητικής παράταξης. Μέλη στην ομάδα είχαν δηλώσει όλα τα μεγαλοστελέχη της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ, ακόμη και γνωστά στελέχη του κόμματος. Λίγες ημέρες όμως πριν, οι διαχειριστές της ομάδας αυτής, οι οποίοι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής, αλλά είχαν δηλώσει άλλη ταυτότητα, άλλαξαν το όνομα και το περιεχόμενο της ομάδας, που πλέον υποστηρίζει την κάθοδο της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές. Έτσι, βρέθηκαν πολλά γνωστά στελέχη της γαλάζιας γενιάς, ακόμη και σήμερα, να φαίνεται ότι υποστηρίζουν τη Χρυσή Αυγή. Τι θα δούμε ακόμη…

νΟι περιφερειακές συνδιασκέψεις της ΟΝΝΕΔ συνεχίζονται μετά την ανάπαυλα του Πάσχα, σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο», που θα πραγματοποιηθεί στο περίπτερο 12 της ΔΕΘ (για λόγους ασφαλείας;) και ώρα 11.30 π.μ. Στη συνδιάσκεψη θα μιλήσει και ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θα βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα καθώς το Σάββατο είχε προγραμματιστεί εκεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ. Οι νεολαίοι της ΟΝΝΕΔ αναμένουν από τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει αυξημένη -ποσοτικά- συμμετοχή στελεχών τους στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ φυσικά θα αναφερθεί και στη μάχη των φοιτητικών εκλογών. Τέλος, στην ομιλία του θα αναφερθεί εκτενώς σε εθνικά θέματα και εξωτερική πολιτική, ενώ μάλλον θα συζητηθεί και το θέμα της στάσης της ΟΝΝΕΔ στο YEPP σχετικά με το ζήτημα των Σκοπίων. Πάντως, ορισμένοι φίλοι της στήλης έλεγαν ότι είναι πιθανόν στη Θεσσαλονίκη να εκτεθούν πολλά στελέχη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ, καθώς συνηθίζουν να διασκεδάζουν «έντονα» τις νύχτες που βρίσκονται όλοι μαζί σε ναούς της διασκέδασης. Ακούμε, ωστόσο, ότι έχουν δοθεί σχετικές διακριτικές οδηγίες από το κόμμα προς στελέχη και νεολαίους να μη δώσουν αφορμές, διότι οι δημοσιογράφοι θα καραδοκούν.

νΊσως, όμως, και να μην προλάβουν… Οι πληροφορίες επιμένουν ότι επίκειται «κράξιμο» και αποκαλύψεις για την ηγετική ομάδα της ΟΝΝΕΔ από κυριακάτικη εφημερίδα. Έχουμε επιβεβαιώσει ότι από πλευράς ΠΑΣΟΚ έχει συγκεντρωθεί υλικό περί «καλοζωίας» και διασκέδασης ηγετικών στελεχών ΟΝΝΕΔ/ΔΑΠ. Πιθανόν το ρεπορτάζ να δένει με χαρακτηρισμούς περί «γκόλντεν μπόις» της ΟΝΝΕΔ, σε συνδυασμό με θέσεις που έχουν λάβει ορισμένοι στο κράτος. Από πλευράς πράσινων στελεχών υπήρξε προσπάθεια για να βγει θέμα αυτήν την Κυριακή, πριν από τις φοιτητικές εκλογές. Υπήρχαν όμως και άλλες σκέψεις για συνδυασμό με την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της ΝΔ για τις ευρωεκλογές και ανάλογα με το ποιοι ΟΝΝΕΔίτες θα περιλαμβάνονται. Κυριακή κοντή γιορτή…

νΌσα μάθαμε ως πληροφορίες για τις συμμετοχές νέων στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων, το γράψαμε, σε πολλές δόσεις, εδώ και πολύ καιρό. Τώρα αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις των κομμάτων. Μόλις ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες, που βρίσκονται πλέον στα χέρια των αρχηγών, θα σας ενημερώσουμε για τις νεανικές υποψηφιότητες. Πάντως, είναι τραγικό το γεγονός ότι είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία, ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι συνδυασμοί – ούτε καν ξέρουμε επισήμως κάποιες υποψηφιότητες. Μόνον το νέο κόμμα των Δημοκρατικών (θα τους βρείτε στο www.dimokratikoi.gr), μας έκανε τη χάρη να ανακοινώσει εγκαίρως τις υποψηφιότητές του, οι οποίοι όμως δεν έχουν δυστυχώς καθόλου νεανικό προφίλ, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι βγάζουν, πέρα από τις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου, τα ονόματα ένα ένα, υστερώντας προς το παρόν κι αυτοί σε νεανικές υποψηφιότητες.

νΤο πρώτο κοινοβουλευτικό κόμμα που ανακοίνωσε τις υποψηφιότητές του είναι το ΚΚΕ. Από πλευράς Νεολαίας έχουμε τρεις υποψηφιότητες, αλλά καμία σε εκλόγιμη θέση (έχει όμως δύο νεολαίους βουλευτές). Στην 8η θέση η Άννα Γρηγοριάδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που γεννήθηκε το 1977 στη Θεσσαλονίκη και διαμένει μόνιμα από το 2004 στη Γερμανία. Είναι διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών με εξειδίκευση σε Περιβαλλοντικά Θέματα στο Πολυτεχνείο του Άαχεν και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στους Ορυκτούς Πόρους και το Περιβάλλον του ΑΠΘ. Στη 14η θέση του ευρωψηφοδελτίου βρίσκεται η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, η οποία ως γεννημένη το 1973 έχει περάσει πλέον στο Κόμμα (μέλος ΚΕ και ΚΟΒ Πειραιά), αλλά προέρχεται από τα σπλάχνα της ΚΝΕ από τα μαθητικά της χρόνια. Είναι ιδιωτική υπάλληλος και διετέλεσε μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Τέλος, στη 16η θέση έχουμε τον Παναγιώτη Παπαγεωργόπουλο, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και είναι γυμναστής, με συνδικαλιστική και αγωνιστική εμπειρία. Είναι μέλος της ΚΝΕ από το 1995 και αυτήν την περίοδο είναι μέλος του γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου και γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ.

νΕν όψει ευρωεκλογών, παρατηρούμε κινητικότητα της ΝΔ στον χώρο του διαδικτύου. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε την επίσημη ανακοίνωση και έναρξη του επίσημου μπλογκ της ΝΔ, ενώ παράλληλα τρέχουν ενέργειες επικοινωνίας και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα (facebook, twitter, flickr, youtube, delicious κ.λπ.). Είχαμε την αίσθηση ότι η έντονη αυτή δραστηριότητα οφείλεται στη συμμετοχή ΟΝΝΕΔιτών. Από την έρευνα επιβεβαιώσαμε ότι η βασική ομάδα που «τρέχει» τη διαδικτυακή παρουσία είναι νυν και πρώην στελέχη της ΟΝΝΕΔ. Αποτελείται από τους Σταύρο Κοντακτσή (γραμματέα Νέων Τεχνολογιών της ΝΔ, πρώην μέλος ΕΓ ΟΝΝΕΔ), Βαρδή Βαβουλάκη (γραμματέα Νέων Τεχνολογιών ΟΝΝΕΔ), Γιώργο Παπαρόδου (πρώην διευθυντή ΟΝΝΕΔ 2001-2004), Αλέξανδρο Φωτίου (μέλος γραμματείας Νέων Τεχνολογιών ΟΝΝΕΔ) και Κωνσταντίνο Κυρανάκη (μέλος ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ΟΝΝΕΔ). Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι συνολικά η ΝΔ βασίζεται στην ομάδα διαδικτύου της ΟΝΝΕΔ (όπου συμμετέχουν και άλλα μέλη), ενώ την προσπάθεια «καλύπτει» πολιτικά η ηγεσία του κόμματος που αντιλήφθηκε, έστω και αργά, την υστέρηση που είχε η ΝΔ (και λιγότερο η ΟΝΝΕΔ) στο Internet. Ίσως η κίνηση αυτή να καθυστερούσε κι άλλο αν δεν είχε αναλάβει πρόσφατα τον πολιτικό σχεδιασμό η Φεβρωνία Πατριανάκου, η οποία μας λένε ότι έχει «φρέσκες» ιδέες, ενώ στελέχη της ΟΝΝΕΔ και της ΝΔ μας τονίζουν ότι πρέπει να περιμένουμε πολλά περισσότερα, και σύντομα, στο διαδίκτυο.

νΗ ΚΝΕ εξέδωσε ανακοίνωση, για μια ακόμη φορά, κατά του Φεστιβάλ Αποποινικοποίησης Ναρκωτικών και του ζητήματος των ναρκωτικών εν γένει. Η ΚΝΕ καλεί τον λαό και τη νεολαία της Δυτικής Αθήνας να καταδικάσουν τη διοργάνωση του 5ου «Κανναβικού Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ» από διάφορους ψευδο-οικολόγους των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ΜΚΟ στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος του φεστιβάλ είναι πρώτα απ’ όλα η νομιμοποίηση των ναρκωτικών στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας. Για την ΚΝΕ «είναι πρόκληση η προβολή της ναρκω-κουλτούρας στην καρδιά της Δυτικής Αθήνας». Η ανακοίνωση επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατά των ναρκωτικών και των συμφερόντων που τα προωθούν, ενώ καταγγέλλει έντονα τις απόψεις και τις πολιτικές περί νομιμοποίησης χρήσης μαλακών ναρκωτικών. Ωστόσο, η ανακοίνωση είναι πολύ σκληρή και προς τους δημάρχους Ιλίου (Ζενέτο), Καματερού (Καμαρινόπουλο) και Αγ. Αναργύρων (Σαράντη), που όλοι είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ (και κατά την ΚΝΕ υπεύθυνοι για τη διαχείριση του πάρκου αλλά και τη φιλοξενία του φεστιβάλ), καθώς εδώ και χρόνια απορρίπτουν το αίτημα του ΚΚΕ, της ΚΝΕ αλλά και νέων της περιοχής για τη διοργάνωση Φεστιβάλ ΚΝΕ-»Οδηγητή» στον συγκεκριμένο χώρο.

νΑξίζει να σημειώσουμε ότι στον τελευταίο χορό της έντονης αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ, με αφορμή της δηλώσεις Πάγκαλου, εισήλθε και η ΚΝΕ, καθώς εξέδωσε έντονη ανακοίνωση καταγγελίας της ΠΑΣΠ για «αντικομμουνιστικό» μένος και επεισόδια κατά φοιτητών μελών της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Αθήνας. Μάλιστα, η ΚΝΕ υποστηρίζει ότι η ΠΑΣΠ του ΤΕΙ Αθήνας έφερε σαραντάρηδες «μπράβους» με εξοπλισμό προκειμένου να εξαπολύσουν επίθεση στην ομάδα φοιτητών της ΚΝΕ, που έκανε αφισοκόλληση.

Ως γνωστόν, στην ΚΝΕ η αφισοκόλληση σχεδιάζεται και εκτελείται ως αποστολή και η ομάδα είναι προετοιμασμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν τη φορά οι φίλοι της ΠΑΣΠ έχασαν την ψυχραιμία τους όταν η ομάδα της ΚΝΕ ήθελε να αφισοκολλήσει σε χώρους που διεκδικούσε η ΠΑΣΠ για την ομιλία του ΓΑΠ στο ΤΕΙ της Αθήνας, λίγες ημέρες μετά.

νΗ Νεολαία ΣΥΝ διοργανώνει πολλές δράσεις μετά την ξεκούραση των διακοπών του Πάσχα. Την Παρασκευή 15 Μαΐου από τις 7.30 το απόγευμα, στο παρκάκι δίπλα στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο, συμμετέχει μαζί με τη δημοτική παράταξη Τσίπρα «Ανοιχτή Πόλη», για τέταρτη συνεχόμενη φορά στην EurovisiOFF, μουσική γιορτή που διοργανώνεται μια μέρα πριν από τον τελικό της Eurovision με κεντρική ιδέα: «Για τη μουσική των πολιτισμών και όχι της κατανάλωσης». Τις προηγούμενες ημέρες συμμετείχαν σε εκδηλώσεις υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων. Πάντως, το βάρος, όπως σας γράψαμε, δίνεται στις φοιτητικές εκλογές, ενώ εστιάζουν τον λόγο τους στα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη και προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν τη στάση τους. Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειώσουμε ότι διοργανώνουν ένα πολύ ενδιαφέρον τοπικό Φεστιβάλ Νεολαίας στην Κατερίνη.

νΓια μία ακόμη χρονιά η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς διοργανώνει τα πολύ πετυχημένα προγράμματά της «Ιστιοπλοϊκά Τριήμερα» και «Διακοπές και Εθελοντισμός».

Η ΓΓΝΓ πρόκειται να υλοποιήσει ιστιοπλοϊκό πρόγραμμα τριήμερης διάρκειας (Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή) κατά τους μήνες Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο 2009 για νέους 18-30 ετών. Παράλληλα ανακοίνωσε το πρόγραμμα που συνδυάζει διακοπές και εθελοντική υπηρεσία στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ή στα γραφεία Πληροφόρησης του ΕΟΤ, για νέους από 18 έως 25 ετών. Περισσότερες πληροφορίες, λεπτομέρειες και αιτήσεις για τα προγράμματα της ΓΓΝΓ θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.neagenia.gr

νΣτον απόηχο των πολιτικών εκδηλώσεων για τις φοιτητικές εκλογές, αξίζει να σημειώσουμε την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πειραιά. Ως γνωστόν, το ΠΑΠΕΙ είναι ίδρυμα στο οποίο κυριαρχεί με τεράστια ποσοστά η ΔΑΠ. Στην εκδήλωση για τον εορτασμό παραβρέθηκαν και μίλησαν τόσο ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, όσο και ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς. Ο τελευταίος επισημοποίησε την παραχώρηση του Ολυμπιακού Κέντρου Άρσης Βαρών της Νίκαιας στο ΠΑΠΕΙ για 40 χρόνια. Το θέμα χειρίζεται από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης (και alter ego του υπουργού), με τη συνδρομή του προέδρου της εταιρείας Ολυμπιακών Ακινήτων Διονύση Σταμενίτη, που είναι στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και πρώην πρόεδρος της Νεολαίας της Άνοιξης.

νΑνακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα ονόματα 37 οργανώσεων και πολιτών, οι οποίοι επιλέχτηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απονομή του «Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη της χρονιάς». Η επιλογή πραγματοποιήθηκε από εννεαμελή επιτροπή με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Hans-Gert Pottering και μέλη τους αντιπροέδρους Mechtild Rothe, Diana Wallis, Gerard Onesta, Alejo Vidal-Quadras, τους πρώην προέδρους Nicole Fontaine, Josep Borrell και Pat Cox καθώς και τη Nina Norgaard από το EUNET (Ευρωπαϊκή Οργάνωση «Το Σπίτι της Ευρώπης»). Βασικό κριτήριο αξιολόγησης υπήρξε η διάκριση για δράσεις που ενισχύουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και προωθούν δυναμικά την ευρωπαϊκή ιδέα και συνεργασία, υπερβαίνοντας τα εθνικά σύνορα. Ανάμεσα στις οργανώσεις και τους πολίτες που διακρίθηκαν, βραβεύεται και η διαδικτυακή κίνηση νέων πολιτών, «Η γενιά των 700 ευρώ – G700», ύστερα από πρόταση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως σας είχαμε ενημερώσει. Μαζί με την G700 βραβεύτηκε και το Πυροσβεστικό Σώμα για τις μάχες που έδωσε αντιμετωπίζοντας τις δασικές πυρκαγιές και τον αγώνα του για τη σωτηρία περιουσιών και ζωών.

νΗ Ευρωπαϊκή Ένωση γιόρτασε χθες 9 Μαΐου την Ημέρα της Ευρώπης, την επέτειο δηλαδή από την ομιλία-δήλωση του Robert Schuman που πραγματοποιήθηκε στις 9/5/1950 και οδήγησε στη δημιουργία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Στο πλαίσιο των εορτασμών, η αντιπροσωπεία της ΕΕ, το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ) σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Εξωτερικών, διοργάνωσαν προσομοίωση συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εν όψει και των φετινών Ευρωεκλογών. Η προσομοίωση αυτή θα πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων (Αίθουσα Γερουσίας) με συμμετοχή μαθητών της Β΄ Λυκείου από 34 σχολεία της Ελλάδας. Δύο μαθητές από κάθε σχολείο και ένας συνοδός καθηγητής, που επελέγησαν από το υπουργείο Παιδείας, εκπροσώπησαν τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συζήτησαν πάνω σε μία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον. Οι εργασίες της προσομοίωσης ολοκληρώθηκαν με την απονομή επαίνων και αναμνηστικών δώρων στους μαθητές και καθηγητές. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Ιερόθεος Παπαδόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Γιώργος Κασιμάτης καθώς και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ) Παναγιώτης Κουτσουμπέλης.

νΤο Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Νεανικά Στέκια 2009», διοργάνωσε τη δεύτερη θεματική συνάντηση με τίτλο «Νεανική Παραβατικότητα: Το Φαινόμενο», όχι σε κάποιο άχρωμο ξενοδοχείο αλλά στην Αίθουσα Συνελεύσεων των Δικαστικών Φυλακών Διαβατών. Οι νέοι της Θεσσαλονίκης συζήτησαν με τους Κωνσταντίνο Τσουρέλη (διευθυντή Δικαστικών Φυλακών Διαβατών), Νικόλαο Παρασκευόπουλο (καθηγητή Ποινικού Δικαίου ΑΠΘ), Κώστα Καζαντζίδη (αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης), Βίκυ Θεοδωρακοπούλου (κοινωνική λειτουργό), Μαρία Χατζηγεωργίου (δικηγόρο), ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πλάκας. Στο ΤΟΣΥΝ Θεσσαλονίκης -όπως τονίζουν- επέλεξαν να συζητήσουν ειλικρινά και διεξοδικά το μείζον θέμα της νεανικής εγκληματικότητας. Προσδοκούν οι τοποθετήσεις των καλεσμένων εισηγητών, ο συμβολισμός της διεξαγωγής μιας νεανικής εκδήλωσης στον χώρο ενός σωφρονιστικού ιδρύματος και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων να οδηγήσουν σταδιακά στη διαμόρφωση των κατάλληλων μηνυμάτων, με τα οποία καλούμαστε να τροφοδοτήσουμε τη νεολαία από τη νεολαία. Σημειώνουμε ότι τη Δευτέρα το ΤΟΣΥΝ Θεσσαλονίκης έχει την ετήσια γενική του συνέλευση, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι νέοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο νέων.


Σχολιάστε εδώ