Μόνος του τραβάει το… κάρο ο Καραμανλής!

Η επιχείρηση αντιστροφής του κλίματος που έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός με πολλή όρεξη και πολύ μικρή συμπαράσταση από τα κορυφαία στελέχη, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε δελφίνους και άλλους παρατρεχάμενους, καθώς η δυναμική που δημιουργείται είναι ξεκάθαρη με δυνατότητες να πετύχει και να ματαιώσει τα σχέδια εκείνων που περίμεναν στη… γωνία τον Καραμανλή.

Παρότι ο Κ. Καραμανλής έχει διαμηνύσει επανειλημμένως ότι είναι σφόδρα δυσαρεστημένος από την έλλειψη παρουσίας των κορυφαίων στελεχών στα τηλεοπτικά παράθυρα και γενικότερα τον προεκλογικό αγώνα και τους έχει ζητήσει να είναι πιο έντονη, η αδυναμία κορυφαίων στελεχών να συντονιστούν στον γρήγορο προεκλογικό βηματισμό του πρωθυπουργού οφείλεται κατά πολλούς στο ότι έχει αλλάξει η… ατζέντα.

Κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία πίστεψαν ότι ο Καραμανλής όντας… «κουρασμένος» θα παρατήσει τις προσπάθειες, θα χάσει την εξουσία και στη συνέχεια την ηγεσία της παρατάξεως. Τελικά, καθώς φαίνεται, άλλοι είναι οι κουρασμένοι.

Ορισμένοι καλά πληροφορημένοι κύκλοι τονίζουν ότι λογάριασαν, καθώς φαίνεται, χωρίς τον ξενοδόχο. Ο Καραμανλής θα δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυναμική, θα επιδιώξει να είναι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ μικρότερο των τριών εκατοστιαίων μονάδων, κάτι που το θεωρούν πλέον πολύ παραπάνω από εφικτό- και ταυτόχρονα, εάν και εφόσον οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, δεν θα αφήσει την ηγεσία του κόμματος, αλλά θα παραμείνει και θα δώσει τη μάχη από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, πιστεύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει στη σημερινή πολύ δύσκολη συγκυρία «μια απλή παρένθεση, χωρίς ουσία και περιεχόμενο».

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις που… αποκρύπτει τόσο το Μαξίμου όσο και η Ρηγίλλης, είναι πολύ εφικτός ο στόχος διαφοράς μικρότερης από τις τρεις εκατοστιαίες μονάδες, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει πιάσει το ανώτερο ποσοστό συσπείρωσης, ενώ η Νέα Δημοκρατία διαθέτει πολλά περιθώρια βελτίωσης και την πετυχαίνει σύμφωνα με τις καθημερινές μετρήσεις. Ήδη στελέχη της Ρηγίλλης μιλούν για «ηττοπάθεια» του ΠΑΣΟΚ πλέον και θεωρούν ότι η σκανδαλολογία κάθε άλλο παρά βοήθησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του οποίου οι οπαδοί ήταν ήδη συσπειρωμένοι. Αντιθέτως όχι μόνο προβλημάτισε ένα μικρό ποσοστό τους αλλά και συσπείρωσε τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας.

Στη Ρηγίλλης και στο Μαξίμου προβληματίζονται τόσο από τους επίδοξους δελφίνους, οι οποίοι πλέον αλλάζουν τον προγραμματισμό τους όσο και από τους άνευ αιτίας «πολυλογάδες» βουλευτές που έχουν ανοίξει μέτωπο με τους Βατοπεδινούς. Ο προβληματισμός έχει να κάνει με το γεγονός ότι, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, λιγότερο κακό κάνουν στο εσωτερικό του κόμματος και λιγότερο απομακρύνουν τους αστούς ψηφοφόρους οι υποθέσεις σκανδάλων, όπως του Βατοπεδίου, σε σχέση με το πολύ μεγάλο κακό που προξενούν οι βουλευτές που επιτίθενται στους λεγόμενους «Βατοπεδινούς».

Κατά πολλούς το «πες πες» γύρω από τις υποθέσεις των σκανδάλων απλώς διαμορφώνει κλίμα διχόνοιας τη στιγμή κατά την οποία θα έπρεπε να υπήρχε απόλυτη σύμπνοια και ενότητα.

Τη σύμπνοια αυτή και την ενότητα, σε συνδυασμό με τη συνεχή παρουσία τόσο σε επίπεδο προεκλογικών συγκεντρώσεων όσο και σε επίπεδο στήριξης των θέσεων της κυβέρνησης στα τηλεοπτικά κανάλια, επιδιώκει, χωρίς ακόμη να την έχει επιτύχει, ένα μήνα πριν από τις εκλογές ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται να πιστεύει ακράδαντα (και συνήθως στις πολιτικές του εκτιμήσεις δεν κάνει λάθος), πως εάν όλα τα στελέχη, και ειδικά τα προβεβλημένα, «εκτεθούν» προεκλογικά με συνεχείς παρουσίες στην τηλεόραση και στα Μέσα ενημέρωσης γενικότερα, αλλά και με περιοδείες, τότε θα επιτευχθεί ο στόχος της μικρής ήττας.

Η επιτυχής διαχείριση της ήττας αυτής, αρχής γενομένης από την επόμενη ημέρα, θα επιφέρει αντιστροφή του κλίματος μέσα στο καλοκαίρι, θα δώσει ανάσες στην κυβέρνηση -οι δημοσκοπήσεις κατέδειξαν ότι επιχειρήματα του τύπου «μα πώς θα κλείσει προϋπολογισμό η κυβέρνηση;» δεν έχουν καμία απήχηση στην πλειοψηφία του κόσμου- μέχρι να οδηγηθούμε στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Εκεί θα διαμορφωθεί μια κατάσταση που πιθανότατα να φέρει σε αδιέξοδο το ΠΑΣΟΚ και όχι τη Νέα Δημοκρατία.


Σχολιάστε εδώ