Κρούσεις σε Δήμα

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ η αγωνία των υποψηφίων για μια θέση στις λίστες των κομμάτων τους για τις ευρωεκλογές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο Κ. Καραμανλής όσο και ο Γ. Παπανδρέου δεν σκοπεύουν να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα, τουλάχιστον τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς γίνεται κι ένα παιχνίδι μεταξύ τους για το ποιος θα προηγηθεί και ποιος θα κλέψει τελευταίος τις εντυπώσεις. Έτσι, ενώ αρχικά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η ΝΔ θα έδινε τα πρώτα ονόματα ακόμη και μέσα στο τρέχον Σαββατοκύριακο, το θέμα τελικά αναβάλλεται, πιθανότατα και για την άλλη εβδομάδα.

Παράλληλα ορισμένες πληροφορίες λένε ότι ο Γ. Παπανδρέου επρόκειτο να ανακοινώσει τη λίστα μέχρι αύριο και πριν αναχωρήσει για την Κίνα, αλλά ίσως το μεταθέσει κι εκείνος λίγες ημέρες.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως, με δεδομένο ότι ο κ. Καραμανλής φαίνεται να αναζητεί για επικεφαλής του ψηφοδελτίου προβεβλημένο στέλεχος με ισχυρή παρουσία, ακούστηκαν και συζητήθηκαν ονόματα αρκετών υπουργών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τραπέζι του Μαξίμου έχει πέσει το όνομα του νυν επιτρόπου Στ. Δήμα, ο οποίος λόγω της περιβαλλοντικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει και ακολουθεί θεωρείται ότι θα μπορούσε να προσελκύσει ψήφους από τον χώρο των Οικολόγων. Το ερώτημα είναι αν ο κ. Δήμας θέλει να αποχωρήσει νωρίτερα από την Επιτροπή και αν η θέση του ευρωβουλευτή μπορεί να συνδυασθεί με την υψηλή θέση που του έχει προσφέρει ο Ζ. Μ. Μπαρόζο. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής πρότεινε στον Άρη Σπηλιωτόπουλο να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου, αλλά η απάντησή του ήταν αρνητική. Σχετική συζήτηση έγινε και με τον Κ. Χατζηδάκη, αλλά κι εκείνος δεν βλέπει τόσο ζεστά την επιστροφή του στις Βρυξέλλες. Πριν από έναν μήνα η Μ. Γιαννάκου είχε δηλώσει ότι θέμα ευρωβουλής δεν τίθεται, αλλά σε νεώτερες δηλώσεις της, την Παρασκευή, ανέφερε ότι ποτέ δεν αρνήθηκε να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής, εξέφρασε μόνο την επιθυμία της να παραμείνει στην Α΄ Αθηνών. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί επίσης τα ονόματα των Γ. Κουμουτσάκου, Θ. Σκυλακάκη, Β. Φραντζή και Δ. Κατσιγιάννη, ενώ από τους νυν ευρωβουλευτές δεδομένοι θεωρούνται οι Ρ. Κράτσα, Μ. Μαυρομμάτης και Μ. Σχινάς.

Από το ΠΑΣΟΚ σίγουροι θεωρούνται ο Στ. Λαμπρινίδης, η Μ. Κοππά και η Άννυ Ποδηματά, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιθυμία του κ. Παπανδρέου είναι σε εκλόγιμες θέσεις να περιληφθούν στελέχη που συνδέονται με τον Κ. Σημίτη και τον Β. Βενιζέλο.

Στο πλαίσιο αυτό ακούγονται τα ονόματα του Τ. Γιαννίτση, του Π. Κουκουλόπουλου και του Γ. Κουράκη, ενώ σχετική πρόταση λέγεται ότι απέρριψε ο Ν. Θέμελης σε επικοινωνία που είχε μαζί του ο Ν. Αθανασάκης. Αρνητική ήταν επίσης και η απάντηση του Χρ. Ροζάκη. Τις τελευταίες ημέρες συζητήθηκε και το όνομα του καθηγητή Γ. Σωτηρέλη, για μη εκλογική θέση.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει το πλήρες ψηφοδέλτιό του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πληροφορίες από τον ΛΑ.Ο.Σ. λένε ότι επικεφαλής θα είναι καθηγήτρια πανεπιστημίου με ισχυρή προσωπικότητα, ενώ στη δεύτερη θέση θα είναι ένας εκ των Κ. Βελόπουλου και Αθ. Πλεύρη. Στην περίπτωση δε που ο ΛΑ.Ο.Σ. εκλέξει δεύτερο ευρωβουλευτή, αυτός θα παραιτηθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο για να επιστρέψει εκ νέου στις εθνικές εκλογές.


Σχολιάστε εδώ