Κατέβασε τον πήχυ ο Παπανδρέου

Και τούτο επειδή αυτή η στρατηγική είτε εξεμέτρησε τα προς το ζην και τώρα έχει ξεπεραστεί, είτε επειδή ουδέν απέδωσε. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι πριν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά είχε εκτιναχτεί γύρω στις 5 μονάδες, ενώ τώρα φαίνεται να έχει προσγειωθεί περί τις 3 μονάδες.

Οι δε τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια πτωτική τάση. Έτσι πλέον όλο και περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν αναπροσαρμογή της στρατηγικής του κινήματος και απεγκλωβισμό απʼ τη σκανδαλολογία, ενώ η αμηχανία δείχνει να κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες στο επιτελείο του Γιώργου, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές.

Μάλιστα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μας τόνιζε ότι επειδή το ένα λάθος φέρνει το άλλο, διεπράχθη το λάθος της δημόσιας αναπροσαρμογής στόχων με τρόπο άκομψο.

Έτσι στην τελευταία συνεδρίαση του Π.Σ. ο Γ. Παπανδρέου έθεσε ως στόχο για τις ευρωεκλογές τη «νίκη» και αμέσως μετά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου χρησιμοποίησε το παράδειγμα των ευρωεκλογών του 2004, όταν το ΠΑΣΟΚ έχασε με 9 μονάδες διαφορά, για να ισχυριστεί ότι έτσι μια νίκη τώρα θα ήταν σημαντικότατη.

Αυτή η σύγκριση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2004 ήταν, κατά το προαναφερθέν στέλεχος, ατυχέστατη (και δεν είναι η μόνη…), αφού το 2004 το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε σε μια απʼ τις δυσκολότερες στιγμές της ιστορίας του.

Επιπλέον, τονίζει το ίδιο στέλεχος, αυτό το κατέβασμα του πήχυ μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και κλίμα ηττοπάθειας στους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, πολύ περισσότερο μάλιστα επειδή τους είχαν εθίσει τους προηγούμενους μήνες σε προσδοκίες εκλογικού θριάμβου στις 7 Ιουνίου…

Κατά το ανωτέρω στέλεχος, την 7η Ιουνίου θα πρέπει να προσεχθούν, πέρα απʼ τα ποσοστά των κομμάτων, και τα εξής:

• Το συνολικό ποσοστό του δικομματισμού.

• Το ποσοστό του κάθε κόμματος, εκτός της διαφοράς. Για παράδειγμα, αν το ΠΑΣΟΚ είναι μεν πρώτο αλλά με ποσοστό 35%, τότε εκτός του ότι θα περάσει η εικόνα ότι βρίσκεται μακριά απʼ την αυτοδυναμία, θα ειπωθεί και ότι αποδοκιμάζεται απʼ το 65% του λαού (αντίστοιχα ότι η ΝΔ, αν είναι στο 32%, ότι αποδοκιμάζεται απʼ το 68% του λαού).

Όλα θα κριθούν, τονίζει το εν λόγω στέλεχος, απʼ το κλίμα που θα παγιωθεί την τελευταία εβδομάδα. Μέχρι τότε θα υπάρχει ρευστότητα.

Στο μεταξύ σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα δημοσιοποιηθούν και νέες δημοσκοπήσεις, που επίσης δείχνουν τη διαφορά να μειώνεται ακόμα περισσότερο…


Σχολιάστε εδώ