«Θωρακισμένη» απέναντι στη νέα γρίπη η χώρα μας

Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που έγινε την περασμένη Τετάρτη στην αίθουσα της Γερουσίας.

Κατά τη συνεδρίαση προέκυψε πως η χώρα μας δεν κινδυνεύει άμεσα από τον ιό της νέας γρίπης, αφού δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται, γιατί ο ιός αυτός μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως οι συνήθεις ιοί γρίπης που μας προσβάλλουν κάθε χειμώνα και άνοιξη. Πάντως ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί, χωρίς όμως να έχει ανησυχήσει. Έτσι, μέχρι στιγμής, 2.383 άτομα ζήτησαν να διερευνηθούν τηλεφωνικά τα συμπτώματα που παρουσίαζαν για να δουν αν έχουν προσβληθεί. Επίσης, 32 άτομα κατέφυγαν για εξέταση στο Σισμανόγλειο και 2 στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Όλες οι εξετάσεις όμως ήταν αρνητικές.

Βέβαια, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος, η χώρα μας κάνει ό,τι μπορεί για να «θωρακιστεί» απέναντι στον ιό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί θεωρούνται επαρκή, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Χρειάζεται και επαγρύπνηση του πληθυσμού. Η επιδημία μπορεί να «χτυπήσει» ανά πάσα στιγμή.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής πάντως ακούστηκαν κι άλλα ενδιαφέροντα πράγματα όπως:

• Ο ιός της «νέας γρίπης» έχει την ίδια μεταδοτικότητα αλλά και θνητότητα με τους ιούς της εποχικής γρίπης. Αν δεν υπάρξει κάποια δυσάρεστη επιπλοκή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κι αυτός ένας ιός σαν τους άλλους, δηλαδή όχι περισσότερο επικίνδυνος ή θανατηφόρος.

• Το προηγούμενο της ισπανικής γρίπης του 1918 που είχε «σκοτώσει» 60.000.000 κόσμο δείχνει πού μπορεί να οδηγήσει ο εφησυχασμός: Η γρίπη αυτή εμφανίστηκε την άνοιξη σαν συνηθισμένη και μάλιστα σε ήπια μορφή. Το καλοκαίρι εξαφανίστηκε και το φθινόπωρο εμφανίστηκε μεταλλαγμένη, με πολύ επιθετική μορφή και πολύ ανθεκτική σε όλα τα αντισώματα.

• Ο ιός της «γρίπης των χοίρων» είχε πρωτοεμφανιστεί το 1998 σε άτομα που εργάζονταν σε χοιροτροφεία. Δεν ήταν επιθετικός και δεν μεταδιδόταν εύκολα. Στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα μετεξελίχθηκε, έγινε πιο ανθεκτικός στα αντισώματα και εύκολα μεταδιδόμενος από άνθρωπο σε άνθρωπο!

• Δεν θα είχε εξαπλωθεί τόσο πολύ στο Μεξικό αν τον είχαν εντοπίσει έγκαιρα. Είχε εκδηλωθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά ανακαλύφθηκε τυχαία τον Απρίλιο από μεξικάνα λειτουργό Δημόσιας Υγείας που αντιλήφθηκε διαφορετική συμπεριφορά του συγκεκριμένου ιού στο εργαστήριο και έστειλε 50 δείγματα στις ΗΠΑ για εξέταση και έλεγχο.

• Το θετικό είναι πως ο νέος ιός έχει ευαισθησία σε ορισμένα φάρμακα και είναι πολύ πιθανό να βρεθούν σύντομα κάποια φάρμακα που να τον αντιμετωπίζουν, καθώς και να ανακαλυφθεί εμβόλιο.

Τα μέτρα

Για να γυρίσουμε τώρα στα… δικά μας, να δούμε τι είπε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος για τις κινήσεις που έχουν γίνει προκειμένου να «θωρακιστεί» απέναντι στη «νέα γρίπη» η Ελλάδα:

«Τα μέτρα που πήραμε σε επίπεδο ενημέρωσης με φυλλάδια και πόστερ, και σε επίπεδο πρόληψης με θερμικές κάμερες στα διεθνή αεροδρόμια, έχουν αποδώσει πλήρως μέχρι στιγμής, διότι αυτό συνυπολογίζεται στην αξιολόγηση, κρίση και εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αποτελεσματικότητά μας.

• Θέσαμε σε άμεση εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο Άρτεμις και ελέγξαμε από την πρώτη κιόλας μέρα την επάρκεια αποθέματος αντιικών φαρμάκων.

• Απαγορεύσαμε την εξαγωγή προς τρίτες χώρες και την ενδοκοινοτική διακίνηση των αντιικών φαρμάκων.

• Φροντίσαμε να προμηθεύσουμε με αντιικά φάρμακα την πρεσβεία μας στο Μεξικό και άλλες διπλωματικές αντιπροσωπείες της περιοχής, προσθέτοντας και μια ποσότητα για την ελληνική παροικία του Μεξικού, καθώς και μια άλλη ποσότητα που θα καλύψει ανάγκες άλλων ελλήνων ταξιδιωτών που μπορούν να προσφεύγουν άμεσα στα προξενεία και στις πρεσβείες αν χρειαστεί. Στείλαμε δε με ειδική αποστολή ειδικό γιατρό του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας επιτόπου στο Μεξικό, για να ελέγξουμε τα κρούσματα που έχουν σημειωθεί και αφορούν έλληνες υπηκόους στη χώρα αυτή, αλλά και για να υπάρχει άμεσος δίαυλος επικοινωνίας με τις αντίστοιχες αρχές αυτής της χώρας.

• Κατέχουμε αντιδραστήρα για τη διάγνωση του ιού αυτού στη χώρα μας, που, όπως ξέρετε, λειτουργεί στο ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Συστήθηκε ειδική ομάδα συντονισμού της διαχείρισης, υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου μας, που συνέρχεται κάθε δύο μέρες για να αποτυπώνεται η κατάσταση μέχρι την ώρα εκείνη. Παράλληλα, κάθε μέρα στις 4 το απόγευμα εκδίδεται ανακοίνωση με νέα στοιχεία, εφ’ όσον βέβαια υπάρχουν, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

• Ενεργοποιήθηκε η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Εξεδόθησαν οδηγίες που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ και έχουν σταλεί σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες και στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και σε άλλους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς. Οδηγίες για ταξιδιώτες, μέτρα πρόληψης, οδηγίες χαρακτήρα πρωτοβάθμιας φροντίδας, οδηγίες σε ιδιώτες γιατρούς. Αλγόριθμοι προσέγγισης ασθενούς υπόπτου. Οδηγίες για δήλωση κρούσματος και για ιχνηλάτιση άλλων ύποπτων κρουσμάτων. Οδηγίες για νοσηλεία ασθενών στο σπίτι. Γενικότερες οδηγίες στις πρεσβείες και στις διπλωματικές μας αντιπροσωπείες σε όλο τον κόσμο. Οδηγίες για λιμάνια, πληρώματα αεροσκαφών και σιδηροδρόμων. Ερωτήσεις και απαντήσεις που θα δίνονται στο κοινό. Δημιουργία πρόσθετης γραμμής επικοινωνίας. Ενημέρωση ειδικών επιστημόνων, ψυχολόγων και άλλων ειδικοτήτων σε περίπτωση κρούσματος. Ενημερωτικά φυλλάδια γενικού πληθυσμού. Εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο με επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο και προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες.

Το ελληνικό σύστημα ήταν, είναι και θα είναι πάντα έτοιμο. Η δημόσια υγεία της χώρας έχει από τους καλύτερους δείκτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρά τη γνώριμη γκρίνια μας στην Ελλάδα, εμείς δεν γνωρίσαμε ποτέ ούτε επιδημίες, ούτε λοιμούς. Όλα αυτά ανάγονται σε μία άλλη εποχή της ιστορίας μας. Πολλοί δούλεψαν και όλες οι κυβερνήσεις, για να φτάσουμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Έχουμε εξαίρετο επιστημονικό δυναμικό και αξιόμαχο δυναμικό καθημερινής δράσης στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.

Το συμπέρασμα είναι ότι το σύστημα καλά κρατεί. Εμείς, ωστόσο, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, θα κάνουμε τη δουλειά μας, θα εκτελούμε την αποστολή μας και ο έλληνας πολίτης, σ’ αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, μπορεί να αισθάνεται ήσυχος».


Σχολιάστε εδώ