Η ώρα των ξένων στην ελληνική TV

Πετυχημένα προγράμματα όπως το CSI μεταδίδονται σε 4 δίκτυα, η Disney σχεδόν μονοπωλεί το παιδικό πρόγραμμα (με εξαίρεση τον Κ. Γιαννίκο και το Alter), ενώ μεγάλη δίκτυα όπως το RTL και το MTV διεκδικούν μερίδιο αγοράς στην ιδιωτική τηλεόραση Το «Π» παρουσιάζει τι αλλάζει στην τηλεοπτική μας ζωή, τους ξένους παίχτες και επενδυτές, αλλά και τον τρόπο μετάδοσης.

Την περασμένη Πέμπτη o OTE παρουσίασε την αποκλειστική συνεργασία διάρκειας τουλάχιστον 1 έτους με την NBC- Universal, εγκαινιάζοντας το Universal Channel. Θα μπορούσε να είναι ένα γεγονός ήσσονος σημασίας, αλλά δεν είναι, διότι στην πραγματικότητα μετά το FOX Life που πέτυχε τη διείσδυσή του σε Nova, Conn-x TV και On Telecoms, ένα μεγάλο δίκτυο αποκτά αυτόνομη παρουσία στη χώρα, μέσω της IPTV, δηλαδή της τηλεόρασης διά του διαδικτύου. Οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί εκμεταλλεύεται τη δυναμική του διαδικτύου και μέσω της IPTV υπόσχεται καλύτερα προγράμματα από την ιδιωτική τηλεόραση, έναντι συνδρομής, παρέχοντας ταυτόχρονα τηλεφωνία και Internet.

Ως τώρα η τηλεόραση IPTV ήταν το «κερασάκι στην τούρτα», όμως στο μέλλον φιλοδοξεί να γίνει ο κύριος φορέας μετάδοσης. Είναι ακριβότερη από την ιδιωτική τηλεόραση, είναι όμως ως και 50% φθηνότερη από τη δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση. Γι’ αυτό και η μάχη των δικαιωμάτων, την οποία στο ποδόσφαιρο κέρδισε η Nova/ Forthnet, έχει ακόμη μέλλον. Ο ΟΤΕ, υπό τη γερμανική Deutsche Telecom, μπαίνει με άγριες διαθέσεις, για να κοντράρει τη Forthnet στο κομμάτι του περιεχομένου, έχοντας το πλεονέκτημα του μεγάλου μεριδίου στους συνδρομητές τηλεφωνίας.

Εκτός από το Conn-x TV, θυμίζουμε ότι υπάρχει ο HellasSat που περιμένει να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο, για να παρέχει υπηρεσίες αντίστοιχες της Nova με περιεχόμενο και από τη γερμανική τηλεόραση.

Η παγκοσμιοποίηση είναι εδώ και αλλάζει με σαρωτικό τρόπο τα δεδομένα, φέρνοντας περισσότερα κανάλια, αλλά απειλώντας ταυτόχρονα το ελληνικό περιεχόμενο, αφού οι ελληνικές σειρές περιορίζονται σε Mega, ΑΝΤ1 και ΕΤ1, ενώ οι ξένες, πολύ καλύτερες σε εκτέλεση, παραγωγές σαρώνουν δίκτυα και κανάλια. Η σειρά «CSI», για παράδειγμα, μεταδίδεται στη Nova, στο ΣΚΑΪ, στο Alter και τον Alpha! Το «Boston Legal», το «Prison Break» σε Nova και ΑΝΤ1, και το «Lost» σε ΕΤ1, Nova και ΑΝΤ1. Όλα αυτά και ενώ πριν από καιρό προσπαθούσαν να μας πουν πως το δείγμα παρακολουθεί μόνο ελληνικές σειρές, την εποχή που καιγόταν στην Ελλάδα το «24», όταν σάρωνε στις ΗΠΑ, καθιερώνοντας καινοτομίες στις σειρές δράσης. Η ελληνική παραγωγή υποχωρεί καθώς μειώθηκαν, όπως ήταν λογικό αφού υπήρχε υπερπαραγωγή μέτριων προγραμμάτων οι ελληνικές σειρές, σε Mega και ANT1. Επί Π. Μπούτου, βελτιώθηκε κατά πολύ το επίπεδο εκτέλεσης των παραγωγών στο Mega, ενώ ο Alpha, που έφερε το «10» και τα «Ματωμένα Χώματα» στη μικρή οθόνη, τώρα, επί RTL, αναζητεί συζύγους για τους αγρότες!

Η δραστική μείωση των ωρών του ελληνικού προγράμματος που θα στοιχίσει στην ψηφιακή περίοδο, καθώς οι δομές τηλεοπτικής παραγωγής στην Ελλάδα είναι μικρές, προσαρμοσμένες μόνο στις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Συνεπώς τα μεγάλα ελληνικά δίκτυα στην καλύτερη περίπτωση πουλάνε κάποια από τα προγράμματά τους στην Κύπρο και αδυνατούν να βγουν εκτός των συνόρων, την ίδια ώρα που επιλέγουν ξένο πρόγραμμα κατά βούληση, λόγω και του κόστους. Στην περίπτωση μάλιστα του παιδικού προγράμματος, η κατάσταση είναι μάλλον δραματική. Η συμφωνία της ΕΡΤ με τη Disney, έχει περιορίσει το ελληνικό παιδικό πρόγραμμα στην πρωινή ζώνη της ΕΤ1 και σε συνδυασμό με την απαγόρευση της διαφήμισης παιδικών παιχνιδιών πριν τις 10.00 το βράδυ, επιτρέπει επί της ουσίας μόνο στα ξένα δίκτυα να έχουν παρουσία στην Ελλάδα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα παιδιά των Ελλήνων και των μεταναστών που θα ήθελαν να αποκτήσουν ελληνική παιδεία.


Σχολιάστε εδώ