Η ανάδειξη των σκανδάλων άλλαξε το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν το βάζουν κάτω τα στελέχη του ΣΥΝ, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν υποχώρηση των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών και την απώλεια της τρίτης θέσης που δημοσκοπικά κατείχε ο ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο.

Στην Κουμουνδούρου, μελετώντας με προσοχή τις δημοσκοπήσεις, κάνουν λόγο για κάποια ενθαρρυντικά ευρήματα, ενώ με ικανοποίηση διαπιστώνουν ότι τουλάχιστον μέχρι τις κάλπες έχουν κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα και όλα τα στελέχη του κόμματος δίνουν τη μάχη των ευρωεκλογών.

Στελέχη του κόμματος επιμένουν να τονίζουν ότι είναι εφικτό το διψήφιο ποσοστό του

ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ενώ οι πιο αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να εκλεγεί τρίτος ευρωβουλευτής ο Δ. Παπαδημούλης.

Με βάση την ανάλυση των δημοσκοπήσεων που κάνουν, θεωρούν πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει την τρίτη θέση με ποσοστό που θα κυμαίνεται από 8% έως 10,5%. Για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους επικαλούνται δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις της VPRC και της GPO, σύμφωνα με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 8,5% και 8,1% αντίστοιχα, ενώ η δημοσκόπηση της δεύτερης εταιρείας καταγράφει και ένα ποσοστό της τάξης του 10,1% αναποφάσιστους.

Επίσης επικαλούνται στοιχεία των δημοσκοπήσεων σύμφωνα με τα οποία το 61,9% των ψηφοφόρων θεωρούν ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές πρέπει να ενισχυθούν τα μικρότερα κόμματα, θέση που έχουν και οι οκτώ στους δέκα αναποφάσιστους.

Ο υπεύθυνος πολιτικής τεκμηρίωσης του ΣΥΝ Ν. Βούτσης, ο οποίος μελετάει επισταμένως τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, δήλωσε στην «ΑΥΓΗ» ότι η βελτίωση της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στην αλλαγή της ατζέντας, με θέματα όπως τα σκάνδαλα και η σκανδαλολογία που «αναδεικνύουν την ηθική και διαχειριστική χρεοκοπία του συστήματος». Εκτίμησε δε ότι «τα υπαρκτά σκάνδαλα και η σκανδαλολογία έφεραν στην επιφάνεια τις βαριές συνέπειες στο πεδίο της οικονομικής διαφθοράς και της διαπλοκής που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές παράγουν και αναπαράγουν». Κατά τον Ν. Βούτση, τα θέματα που συζητούνται δημόσια τον τελευταίο καιρό (άγονες γραμμές, Ζήμενς, ομόλογα, Βατοπέδι) είναι γεγονότα που στη συνείδηση των πολιτών αφορούν «σε πλευρές της πολιτικής και στην εν γένει αξιοπιστία και των δύο εταίρων του δικομματισμού».

Σύμφωνα πάντα με τις αναλύσεις που κάνουν στον ΣΥΝ, σημαντικό στοιχείο για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι «ξεχάστηκε ο Δεκέμβρης» και η στάση του κόμματος έναντι των «κουκουλοφόρων», καθώς και το ότι έχει κλείσει αυτήν την περίοδο το εσωκομματικό μέτωπο. Έτσι, λένε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτιάξει έναν σκληρό πυρήνα κομματικής ταύτισης που φτάνει το 6,5%, ενώ εξακολουθεί να έχει σταθερά υψηλή απήχηση στη νέα γενιά.

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι Οικολόγοι ανταγωνίζονται για την άντληση ψηφοφόρων από τους αναποφάσιστους και έτσι σχεδιάζουν την τακτική τους έναντι αυτών των κομμάτων. Κατά την προεκλογική περίοδο θα τονίζουν για το ΚΚΕ ότι απουσίαζε όλο το προηγούμενο διάστημα από τους ενωτικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και θα υπενθυμίζουν τη σταθερά διασπαστική πολιτική που ακολουθεί στον χώρο της Αριστεράς και του συνδικαλιστικού κινήματος. Για δε τους Οικολόγους θα υπογραμμίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικολογία χωρίς συγκρούσεις και με ουδέτερη πολιτική στάση. Θα αναδεικνύουν δε τον οικολογικό χαρακτήρα του ΣΥΝ, υπενθυμίζοντας τη στάση του κόμματος σε μια σειρά περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η ανάπλαση του Βοτανικού ή η κινητοποίηση ενάντια στη χρήση λιθάνθρακα από τις μονάδες της ΔΕΗ.

Στην προεκλογική περίοδο, εκτός από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, ενεργό ρόλο θα έχει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, ο οποίος θα ηγηθεί περιοδειών σε όλη τη χώρα επιδιώκοντας την απευθείας επαφή με τους ψηφοφόρους, ενώ με ενδιαφέρον περιμένουν τις επικείμενες φοιτητικές εκλογές, όπου προσδοκούν αύξηση του ποσοστού της παράταξης, κάτι που θα δώσει φτερά στην προεκλογική τους εκστρατεία.


Σχολιάστε εδώ