εδώ Βρυξέλλες

•«Έξι θρεπτικά στοιχεία: η ενεργειακή αξία (θερμίδες), τα λιπαρά, τα κορεσμένα, οι υδατάνθρακες, τα σάκχαρα και το αλάτι ανά 100g ή 100ml ή, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ανά μερίδα τροφίμου, θα πρέπει να δηλώνονται στο πρόσθιο μέρος της συσκευασίας των μεταποιημένων προϊόντων, σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανονισμό σχετικά με τις πληροφορίες που θα πρέπει να βλέπει ο καταναλωτής στις συσκευασίες τροφίμων ο οποίος συζητείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στην απάντησή της προς τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Μαυρομμάτη η αρμόδια για θέματα υγείας Επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου.

Σε ό,τι αφορά πληροφορίες σχετικά με παραδοσιακά εθνικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα γερμανικά πρέτζελ ή τις βελγικές βάφλες, δεν προβλέπονται ειδικοί περιοριστικοί κανόνες. Παρ’ όλα αυτά, προκειμένου να δοθεί κάποια ευελιξία σε μικροεπιχειρήσεις, η Κομισιόν θα επιτρέψει εξαίρεση από την υποχρεωτική επισήμανση του θρεπτικού περιεχομένου τροφίμων που διατίθενται απευθείας από τον παραγωγό σε μικρές ποσότητες προς τον τελικό καταναλωτή.

•Την αισιοδοξία της εξέφρασε η επίτροπος κ. Κούνεβα για εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στη διατλαντική εμπορική διαφορά σχετικά με το ορμονούχο βόειο κρέας, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητή Γιώργου Παπαστάμκου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

•Αντιπροσωπεία μαθητών ναυτικών λυκείων του νομού Χίου, Ψαρών και Οινουσσών υπό την εποπτεία του διευθυντού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χίου κ. Καλογεράκη, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, προσκεκλημένη της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου. Πέραν της συνηθισμένης ενημέρωσης για τη λειτουργία της ΕΕ και τον ρόλο των θεσμικών οργάνων, μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν ειδική παρουσίαση ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για τη Ναυτιλία και τη σημασία της ναυτικής εκπαίδευσης.

•Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα είναι ο κύριος στόχος της νέας στρατηγικής για την ιχθυοκαλλιέργεια, τονίζει ο επίτροπος Αλιείας κ. Borg στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιάννη Γκλαβάκη, κατόπιν γραπτού του ερωτήματος που υπέβαλε με αφορμή τον έλεγχο Υγείας της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Στη νέα στρατηγική προβλέπονται αυστηρότερες διατάξεις σχετικά με την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων στο σύνολο της αλυσίδας εφοδιασμού, τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις παραγωγής, αλλά και κάποιες κατευθυντήριες γραμμές στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

•Στο ζήτημα της νέας γρίπης αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Τρακατέλλης, με παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συζήτησης που διεξήχθη επί του θέματος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής έκανε μνεία σε τρία βασικά θέματα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας. Αυτά είναι: 1) Τα σχέδια που ήδη υπάρχουν για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, 2) Την επάρκεια αντιικών φαρμάκων και 3) Την παρασκευή εμβολίου για τη νέα γρίπη.

•Η Ένωση έχει πλήρη επίγνωση της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης στις χώρες των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να στηρίξει τις τοπικές οικονομίες, είναι η απάντηση που έδωσαν το Συμβούλιο και η Επιτροπή σε σχετική ερώτηση της Ρόδης Κράτσα. Η ελληνίδα ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η σημαντική επιβράδυνση που προβλέπουν διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι για την περιοχή μπορεί να έχει σοβαρότατες επιπτώσεις και στην οικονομία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένων των σημαντικών επενδύσεων από δυτικοευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τράπεζες στην περιοχή.


Σχολιάστε εδώ