Εγώ θα βάλω τους κανόνες, όχι αυτοί!

Είδαν τον Παπανδρέου τα κορυφαία στελέχη του και δεν τον αναγνώρισαν! Κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, μπήκε… φουριόζος και επιθετικός. Αναφερόμενος στο πολιτικό σκηνικό όπως αυτό διαμορφώνεται, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, καταγγέλλοντας για άλλη μια φορά διάφορα συμφέροντα που παίζουν παιχνίδια σε βάρος του ΠΑΣΟΚ (όταν τον στηρίζουν είναι καλά…).

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για «καθαρές σχέσεις με τους επιχειρηματίες», μίλησε για ορισμένους που «προτάσσουν τις δικές τους προτεραιότητες» και γιʼ αυτό, όπως τόνισε υψώνοντας τη φωνή του, «πρέπει να επιβάλουμε τους δικούς μας κανόνες, οι επιλογές πρέπει να είναι δικές μας και όχι δικές τους». Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους επιχειρηματίες, «αρκεί όμως να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να μην παρεμβαίνουν στην πολιτική».

Η κομματική συνεδρίαση εξελίχθηκε σε γερή κόντρα μεταξύ των στελεχών που πρόσκεινται στον Παπανδρέου και των στελεχών που ταυτίζονται με τις απόψεις του Βαγγέλη Βενιζέλου. Ο Θάνος Μωραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον Αριστοτέλη Παυλίδη, σημειώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ κατάφερε μια πολύ μεγάλη νίκη…».

Τότε πήραν τον λόγο δύο στελέχη της πτέρυγας Βενιζέλου, που ο καθένας με τον τρόπο του διαφοροποιήθηκε από τη γενική γραμμή που ακολουθεί η Ιπποκράτους στο θέμα των σκανδάλων. Ο Πάρης Κουκουλόπουλος, που άλλοτε μιλούσε με ωραία λόγια για τον Παπανδρέου και άλλοτε με αιχμές εναντίον του, επειδή προφανώς δεν έχει κλείσει το θέμα της υποψηφιότητάς του για την Ευρωβουλή, και η Συλβάνα Ράπτη, που άφησε λίγο πολύ να εννοηθεί ότι το αποτέλεσμα προέκυψε λόγω και της στάσης που κράτησαν οι Βενιζελικοί στη Βουλή και ότι δεν είναι έντιμο να χρησιμοποιείται η ψηφοφορία για εσωκομματικό παιχνίδι. Έτσι άναψε η συζήτηση, η οποία κατέληξε σε φραστικές εξάρσεις και επιθέσεις, με αφορισμούς περί πολιτικών στελεχών και υπαλλήλων.

Το κλίμα δυναμιτίστηκε ακόμη περισσότερο όταν ο Παπανδρέου άρχισε να μιλά για σχέδιο που εξελίσσεται κατά του ΠΑΣΟΚ, με χαρακτηρισμούς σκληρότερους κι από εκείνους που έκανε την περίοδο της εσωκομματικής κρίσης, όταν κατηγορούσε τον Βενιζέλο ότι προωθείται από διάφορα εξωθεσμικά συμφέροντα.

Στην ουσία, όπως ακούγεται, έχει διαπιστώσει ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια από διάφορα κέντρα, με τη συμμετοχή και ορισμένων στελεχών του, να περιορίσουν την εκλογική του διαφορά από την κυβέρνηση στις ευρωεκλογές, ώστε στη συνέχεια να είναι ανοικτό κάθε ενδεχόμενο. Ακόμη και της αμφισβήτησής του αν η διαφορά με τη ΝΔ δεν είναι ικανοποιητική και πάντως όχι τέτοια που να μπορεί να ζητήσει επιτακτικά εκλογές από τον Καραμανλή λόγω δυσαρμονίας κοινοβουλευτικής δύναμης της κυβέρνησης και του λαϊκού αισθήματος. Εκτιμάται ότι υπάρχουν κινήσεις αποσταθεροποιητικές και αναφέρονται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δεν είναι και τόσο αρεστές στην ηγεσία του Κινήματος, αφού δείχνουν να μειώνεται η διαφορά που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ.

Ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος να καταγγείλει ανοικτά αυτά τα συμφέροντα ακόμη και κατονομάζοντάς τα, καθώς και όσους κρύβονται πίσω από αυτά παίζοντας τον ρόλο τους. Άλλωστε κοινή πεποίθηση στους συνεργάτες του Παπανδρέου είναι ότι τα συμφέροντα αυτά δεν επιθυμούν καθαρές σχέσεις με τον ίδιον και γιʼ αυτό τον πολεμούν. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ειπώθηκαν πολλά, άλλα με αιχμές και άλλα που υπέκρυπταν σκοπιμότητες. Ο κ. Κουκουλόπουλος ζήτησε να φύγει το ΠΑΣΟΚ από τη σκανδαλολογία και να στραφεί στα προβλήματα της οικονομίας και έβαλε το θέμα του πήχη των εκλογών υποστηρίζοντας ότι αν το ποσοστό στις ευρωεκλογές φτάσει το 34%, θα είναι κατά τη γνώμη του κακό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 36 με 38% πολύ καλό. Ο Παπανδρέου ζήτησε με έντονο ύφος απʼ όλους να εγκαταλείψουν το θέμα των ποσοστών γιατί, όπως τους είπε, στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι μόνο η νίκη στις ευρωεκλογές και η αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές. Από την πλευρά της, η Συλβάνα Ράπτη αμφισβήτησε όσους από το ΠΑΣΟΚ ζητούν συνεχώς πρόωρες εκλογές και έφερε ως παράδειγμα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, λέγοντας ότι θα πρέπει να προσέχουμε τι λέμε στα κανάλια όταν αναφερόμαστε στο θέμα αυτό: «Να σταματήσουμε να ζητάμε συνέχεια εκλογές…», είπε χαρακτηριστικά.

Στον ίδιο χορό της αμφισβήτησης μπήκε και ο εκπρόσωπος της Νεολαίας Νίκος Ανδρουλάκης. Από την πλευρά του, ο Πάνος Μπεγλίτης κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος. Αναγνώρισε αφενός ότι πρέπει το κόμμα να ξεφύγει από τη σκανδαλολογία, αφετέρου όμως επεσήμανε την ανάγκη να καλλιεργήσει στρατηγική για να διαφυλάξει το πολιτικό σύστημα. «Να μπούνε κανόνες στην αγορά», είπε με νόημα, γνωρίζοντας ο ίδιος πολύ περισσότερο ότι ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει για τα καλά από τα Μέσα και τους επιχειρηματίες, με στόχο την αμφισβήτηση του Γιώργου.

Ωστόσο, την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την ανησυχεί περισσότερο ότι οι δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με μικρό ποσοστό από την κυβέρνηση και αυτό έχει δημιουργήσει κλίμα όχι θετικό. Συνομιλητές μας έλεγαν ότι αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Οι δημοσκοπήσεις που έχει το ΠΑΣΟΚ στη διάθεσή του δεν δίνουν αέρα νίκης τέτοιον που να καθιστά τον Παπανδρέου ισχυρό και παντοδύναμο την επόμενη μέρα και εν όψει εθνικών εκλογών. Έτσι, για να μην αμφισβητηθεί το βράδυ της 7ης Ιουνίου μόλις ανοίξουν οι… ευρωπαϊκές κάλπες, θα αναδείξει στο έπακρο τις πιέσεις που δέχεται ο ίδιος και το κόμμα από διάφορα συμφέροντα εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ και δεν θα διστάσει, λέει, να κάνει λόγο για ανοικτή υπονόμευση. Και πιστεύει ότι θα βγει κερδισμένος. Ένα ακόμη πρόβλημα, εκτός των δημοσκοπήσεων, που αντιμετωπίζει ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι ακόμη δεν έχει καταφέρει να σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική. «Η στρατηγική που έχουμε είναι στο πόδι», λένε ορισμένα στελέχη, ακόμη και αυτά που απηχούν τις απόψεις της ηγεσίας, και γιʼ αυτό το ΠΑΣΟΚ «δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει συνθήκες παράταξης που οδεύει προς τις εκλογές. Του λείπει ο αέρας της νίκης», λένε χαρακτηριστικά. Όταν μάλιστα βλέπουν τον Καραμανλή, παρά το αρνητικό κλίμα για την παράταξή του, να εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ακόμη ως «ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός», καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Πόσω μάλλον όταν το Μέγαρο Μαξίμου θα παίξει γερά το χαρτί του Καραμανλή, με τη βοήθεια κιόλας των Μέσων Ενημέρωσης, που ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν αποστάσεις από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλα αυτά τα γνωρίζει ο κ. Παπανδρέου και γιʼ αυτό προετοιμάζει τη συνολική του αντεπίθεση, όπως λένε, αφού ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να κάνει το χατίρι κανενός:

«Προτιμώ να πάω σπίτι μου παρά να κάνω συμφωνίες», λέγεται ότι έχει πει. Το θέμα των Μέσων Ενημέρωσης ετέθη και από ορισμένα στελέχη του κόμματος που υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ τα χειρίζεται με λάθος τρόπο. Διατυπώνουν μάλιστα την αιχμή ότι ορισμένα από τα πράσινα στελέχη τρώνε με εκδότες και τους τηλεφωνούν όχι για το ΠΑΣΟΚ, αλλά για το δικό τους μέλλον.

Αν το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, με όλη την επίθεση που λένε στην Ιπποκράτους ότι θα δεχθεί, καταφέρει να κυριαρχήσει επί της ΝΔ με διαφορά μεγαλύτερη από 3,5%, τότε η θέση του Γ. Παπανδρέου δεν αμφισβητείται. Ο στόχος όμως των συμφερόντων, όπως λένε όσοι από το κόμμα βλέπουν τις μέχρι τώρα εξελίξεις, είναι το ΠΑΣΟΚ να μην καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό στις ευρωεκλογές, ώστε ο αρχηγός του να καταστεί όμηρος του ίδιου του κόμματός του, με συνέπεια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επανέλθει στην προηγούμενη φάση, δηλαδή όπου βρισκόταν πριν από το καλοκαίρι του 2008!

Πάντως ο Βενιζέλος κινητοποιεί τους πάντες, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη πραγματοποιεί πολιτική ομιλία στο Μουσείο Μπενάκη και θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία του. Εκατοντάδες μηνύματα στέλνονται σε κινητά τηλέφωνα φίλων και μελών του κόμματος για να παραστούν στην εκδήλωση. Μια εκδήλωση που, από τη φύση της, μπορεί να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα για την επόμενη μέρα.


Σχολιάστε εδώ