Δύο συνιδρυτικά «κράτη» και «δύο λαοί» με διζωνικότητα και πολιτική ισότητα

Εκεί, λοιπόν, που λεγόταν ότι έχει διαφορές με τον σκληρό της παρέας, τον νέο λεγόμενο «πρωθυπουργό» των Κατεχόμενων Ντερβίς Έρογλου, την περασμένη Τετάρτη δόθηκε στη δημοσιότητα η συγχαρητήρια επιστολή Ερντογάν προς Έρογλου. Σ’ αυτήν ο τούρκος πρωθυπουργός καθορίζει ότι η λύση του Κυπριακού θα εξευρεθεί στη βάση των δύο συνιδρυτικών κρατών και της πολιτικής ισότητας. Τι εννοεί ο κ. Ερντογάν; Εννοεί ότι το «ψευδοκράτος» θα αναγνωριστεί διεθνώς και από την Κυπριακή Δημοκρατία ως ισότιμός της, συνιδρυτικός εταίρος, σε ένα νέο διχοτομικό, συνομοσπονδιακού χαρακτήρα, πολιτειακό σύστημα.

Ερμηνεία διζωνικότητας

Η επιστολή Ερντογάν συνοδεύτηκε από την παράνομη επίσκεψη στα Κατεχόμενα του νέου τούρκου υπουργού των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος, παρότι ήταν προσεκτικός στις διατυπώσεις του, αναφερόμενος στη «διζωνικότητα» και στην «πολιτική ισότητα» στην ουσία καθόριζε πώς η Τουρκία ερμηνεύει τη λύση μέσω της διζωνικότητας. Πώς, λοιπόν; Με τον εξής τρόπο: Οι δηλώσεις Νταβούτογλου δεν μπορούν να ειδωθούν απομονωμένα, χωρίς δηλαδή την επιστολή Ερντογάν. Αντιθέτως, το ένα συμπληρώνει το άλλο. Στην ουσία ο κ. Νταβούτογλου, ως καθηγητής πανεπιστημίου που είναι, έδωσε διά της διζωνικότητας ερμηνεία στην αντίληψη περί των δύο συνιδρυτικών κρατών, καθορίζοντας την εδαφική ακεραιότητα της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Η διζωνικότητα εφευρέθηκε για να διαχωρίσει εδαφικά το νησί μετά την εισβολή του ’74 σε δύο τομείς. Τον ελληνοκυπριακό και τον τουρκοκυπριακό. Εν συνεχεία, η έννοια της διζωνικότητας μεταφέρθηκε σε επίπεδο κατανομής εξουσιών και πολιτικής ισότητας, την οποία σήμερα οι Τούρκοι μεταφράζουν στη λογική των δύο συνιδριτικών κρατών. Πονηρός, μάλιστα, ο Νταβούτογλου, αντί να μιλήσει για «δύο λαούς», μιλούσε συνεχώς για τα «δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού», προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς εγγυήσεις.

Στήριξη

Ο Νταβούτογλου έδωσε πλήρη στήριξη και στον Έρογλου και στον Ταλάτ, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλει η τουρκοκυπριακή πλευρά για λύση του Κυπριακού. Είναι, μάλιστα, εμφανές ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τη λύση των «δύο κρατών», στο πλαίσιο ενός συνεταιρισμού διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα έχει συνομοσπονδιακή ταυτότητα και θα παρέχει στην τουρκική πλευρά τη δυνατότητα να διοικεί τον βορρά και να ελέγχει τον νότο.

Καταδίκες

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος κατά την επίσκεψη Νταβούτογλου επισκεπτόταν επισήμως το Κατάρ, επισήμανε ότι η Κύπρος είναι μία και αδιαίρετη και πρόσθεσε ότι τέτοιες τοποθετήσεις είναι αναμενόμενες εφόσον ακόμη στην Τουρκία ο Στρατός έχει πρωταρχικό λόγο και εφόσον οι αποφάσεις για το Κυπριακό λαμβάνονται στο πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Την παράνομη επίσκεψη Νταβούτογλου και την επιστολή Ερντογάν καταδίκασαν όλα τα κόμματα της Κύπρου. Η παράνομη επίσκεψη Νταβούτογλου καταδικάστηκε και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το «πάρε δώσε»

Την ώρα που οι Τούρκοι αναφέρονταν στη διχοτομική τους πολιτική, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη, προτού αναχωρήσει για το Κατάρ, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμετ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

Στη συνάντηση ετέθη από την τουρκική πλευρά και η υπόθεση Όραμς, η απόφαση δηλαδή του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με την οποία το βρετανικό ζεύγος Όραμς καλείται να γκρεμίσει ό,τι έκτισε στο ακίνητο του ελληνοκύπριου Μελέτη Αποστολίδη, που βρίσκεται στην κατεχόμενη Κερύνεια, να τον αποζημιώσει για την παράνομη κατοχή του και να του το επιστρέψει. Η τουρκοκυπριακή πλευρά διά του κ. Έρογλου απείλησε με διακοπή των συνομιλιών και ο κ. Ταλάτ πριν από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια επισήμανε ότι αυτή η απόφαση θα επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες. Από την πλευρά του, ο κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι θα θέσει μεν την απόφαση στις συνομιλίες αλλά όχι με ακραίο τρόπο! Τελικώς, μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα εντατικοποιηθούν μέσω των επαφών που θα έχουν οι συνεργάτες των δύο ηγετών, ενώ για ευνόητους λόγους είπε ότι δεν του αρέσει ο χαρακτηρισμός «πάρε-δώσε» και ότι ο ίδιος δεν θα τον χρησιμοποιεί.


Σχολιάστε εδώ