Δεν τους έκατσε η… μπίλια!

ΑΝ EIXAN επιβεβαιωθεί οι προβλέψεις των Μέσων Ενημέρωσης και είχαν δικαιωθεί οι προσδοκίες των πολιτικών –κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης– αυτήν τη στιγμή η χώρα θα βρισκόταν στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου εν όψει διπλών εκλογών στις 7 Ιουνίου. Με τα πιο… αισιόδοξα σενάρια, πάλι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είχε προ πολλού καταρρεύσει, θα είχαν ήδη διεξαχθεί εθνικές εκλογές κι ο Γ. Παπανδρέου θα… ζέσταινε την πρωθυπουργική καρέκλα, ο δε Γ. Παπακωνσταντίνου θα ζούσε… μέρες δόξας στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου! Ωστόσο, η κυβέρνηση Καραμανλή παραμένει στη θέση της, διπλές εκλογές δεν προβλέπονται και οι κατά… συρροήν σεναριογράφοι αναζητούν νεότερες ημερομηνίες. Συμπερασματικά, η άνοιξη του 2009 θα μείνει στην Ιστορία ως το… μεγαλύτερο φιάσκο των ΜΜΕ και των πολιτικών!

Από τις αρχές του 2009 εφημερίδες και στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιδόθηκαν σ’ ένα διαγωνισμό προβλέψεων που όλες συνέκλιναν μετά βεβαιότητας ότι οι πρόωρες εκλογές ήταν αναπόφευκτες, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο. Άλλοτε διότι ο κ. Καραμανλής δεν θα άντεχε να αναλάβει το κόστος των επαχθών (αν και αναγκαίων) μέτρων, άλλοτε επειδή θα διεκδικούσε μια… αξιοπρεπή ήττα, ενώ με βάση τα χειρότερα σενάρια διότι θα έχανε τη δεδηλωμένη στη Βουλή! Στις 18 Ιανουαρίου το «Βήμα», υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πού θα σταθεί η μπίλια των εκλογών», κατέγραφε πέντε πιθανές ημερομηνίες για εθνικές εκλογές: 5, 12 και 26 Απριλίου, 3 Μαΐου και φυσικά 7 Ιουνίου. Επικαλούμενη… ακριβείς πληροφορίες, η εφημερίδα ανέφερε ότι οι πλέον πιθανές ημερομηνίες ήταν η 26η Απριλίου και η 3η Μαΐου. Κι αυτό διότι στις 12 Απριλίου ήταν Κυριακή των Βαΐων και ο κ. Καραμανλής δεν θα ήθελε να ενοχλήσει το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων, ενώ 3 και 4 Απριλίου θα βρισκόταν στο Στρασβούργο για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα. Μία εβδομάδα αργότερα η εφημερίδα επανέρχεται στα ίδια εναλλακτικά σενάρια, προσθέτοντας μια ακόμη… λεπτομέρεια: ότι ο κ. Καραμανλής προτίθεται να εφαρμόσει το παλαιό σχέδιο Α. Παπανδρέου με σωρεία παροχών, το γνωστό «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα», μέσα στην άνοιξη, ώστε στη συνέχεια να πάει σε πρόωρες εκλογές. Την ίδια χρονική περίοδο με μικρότερη ένταση διέδιδαν ανάλογες πληροφορίες κι άλλες εφημερίδες, όπως τα «Νέα», η «Ελευθεροτυπία» και το «Έθνος».

Με την πεποίθηση ότι οι πρόωρες εκλογές ήταν θέμα χρόνου, όχι αργότερα από τις 7 Ιουνίου, εμφανίζονταν και αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στις 15 Μαρτίου σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο γραμματέας του κόμματος Γ. Ραγκούσης ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι «ο κ. Καραμανλής θα εξαναγκαστεί να προσφύγει στις 7 Ιουνίου σε διπλές εκλογές»! Στην εκδοχή αυτή επέμενε μέχρι και τα μέσα Απριλίου. Επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου θεωρούσε ότι οι πρόωρες εκλογές ήταν αναπόφευκτες και δύο τουλάχιστον φορές μέσα στον Μάρτιο σήμανε εκλογικό συναγερμό. Την πρώτη όταν ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο κ. Παπακωνσταντίνου προέβλεπε ότι θα του ζητήσει το «πράσινο φως» για να διαλύσει τη Βουλή και να πάει σε εκλογές. Τη δεύτερη λίγο πριν ο κ. Καραμανλής κάνει δήλωση («διάγγελμα») για την οικονομία, αμέσως μετά τον κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Εξίσου σίγουρος για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών ήταν κι ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει, θα καταρρεύσει υπό το βάρος των προβλημάτων. Μάλιστα στοιχημάτιζε τη βουλευτική του έδρα. Αν κάποιος είχε μπει στο στοίχημα, σήμερα ο κ. Χρυσοχοΐδης θα ήταν τέως βουλευτής και θα… έκανε παρέα στον Χρ. Βερελή. Παρά το «φιάσκο», ο κ. Χρυσοχοΐδης συνεχίζει απτόητος τις προβλέψεις του, δηλώνοντας ότι… αργά η γρήγορα οι εκλογές θα γίνουν, προσδιορίζοντας τώρα ως πιο πιθανό χρόνο το ερχόμενο φθινόπωρο. Στη λογική ότι ο Κ. Καραμανλής θα πάει σε πρόωρες εκλογές ήταν μέχρι πρότινος και ο Απ. Κακλαμάνης, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα επιτύχει την παραγραφή σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Θέμα… επιβίωσης έβαζε το προηγούμενο διάστημα κι ο Β. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για πρόωρες εκλογές, θεωρώντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να βγει από το «αδιέξοδο» ο κ. Καραμανλής. Πάντως απέφευγε επιμελώς να προσδιορίσει χρονικά την προσφυγή στις κάλπες. Συνολικά στο ΠΑΣΟΚ τις προσδοκίες τους για πρόωρες εκλογές τις είχαν επενδύσει και σε πιθανές εξελίξεις στην υπόθεση Παυλίδη. Αν δηλαδή η Βουλή αποφάσιζε την παραπομπή του και δεν παραιτείτο από βουλευτής, οπότε ο Κ. Καραμανλής θα τον διέγραφε, η ΝΔ θα έχανε τη δεδηλωμένη και θα είχαμε πρόωρες εκλογές.

Εν κατακλείδι, θέμα πρόωρων εκλογών δεν υφίσταται πλέον, αλλά οι… συνήθεις σεναριογράφοι «έπιασαν δουλειά». Το νέο σενάριό τους προβλέπει εκλογές το φθινόπωρο κι αν τότε διαψευσθούν, θα γράψουν καινούργιο, πιθανότατα για τον Μάρτιο του 2010.


Σχολιάστε εδώ