Για «έκρηξη» της ανεργίας μιλάει και πάλι η ΓΣΕΕ
Έκρηξη της ανεργίας (για 600.000 ανέργους κάνει λόγο το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα), γενίκευση της μείωσης του χρόνου εργασίας με αντίστοιχη μείωση αποδοχών και ανεξέλεγκτες διαθεσιμότητες ή απολύσεις διαπιστώνουν εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες την ώρα που κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων.
Η ΓΣΕΕ θα απαντήσει με σχέδιο δράσης και ένταση αμέσως μετά τις ευρωεκλογές» προειδοποίησε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλος στη συνεδρίαση της διοίκησης την Πέμπτη, υποστηρίζοντας ότι οι επιπτώσεις που βιώνουν οι εργαζόμενοι προέρχονται από την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ κατά τα έτη 2006-2007, και προέβλεψε «νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων ώστε να ανοίξει νέος κύκλος αντιπαραθέσεων μεταξύ των εργαζομένων και να υποβαθμιστούν οι συνέπειες σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων από την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων».
Ευθύνες στις κυβερνήσεις διαχρονικά επέρριψε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κ. Πουπάκης, που υπογράμμισε ότι «η κρίση ακόμη να φτάσει σε μας» και επιτέθηκε κατά των τραπεζιτών και εργοδοτών που εκμεταλλεύονται την οικονομική κατάσταση της χώρας και τη διεθνή κρίση για να αυξήσουν την κερδοφορία τους σε βάρος των εργαζομένων. Ο κ. Πουπάκης εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα και η ΓΣΕΕ οφείλει να πιέσει για περισσότερα και πιο αποτελεσματικά.
Τόσο ο κ. Παναγόπουλος (ΠΑΣΚΕ) όσο και ο κ. Πουπάκης (ΔΑΚΕ) αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στον Αλ. Καλύβη (Αυτόνομη Παρέμβαση) που αποχώρησε και τυπικά από το αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου της ΓΣΕΕ που κατείχε επί σχεδόν 10 χρόνια. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο ομιλητής εκ μέρους του ΠΑΜΕ Θόδ. Κούτρας αγνόησε πλήρως τη διαδικασία αντικατάστασης του κ. Καλύβη «λες και πρόκειται για ταξικό εχθρό» όπως πολλοί συνδικαλιστές ανέφεραν.
Ο κ. Καλύβης στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του επανέλαβε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου της
ΓΣΕΕ, αποδεχόμενος ότι «έχει αποτύχει ως εργαλείο συντονισμού των συνδικαλιστικών προσπαθειών της εργατικής τάξης». Στη συνέχεια ο συνδικαλιστής υποστήριξε ότι «απαιτείται μεγάλο άλμα για να ξεπεραστεί η κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος, με πιο σημαντική προϋπόθεση την πολιτική βούληση της ίδιας της ΓΣΕΕ».
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Θ. Κούτρας, στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των εργαζομένων και απαξιώνοντας πλήρως τη ΓΣΕΕ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «είτε κάνει κινητοποιήσεις είτε όχι δεν συμβαίνει τίποτε, ενώ οι εργαζόμενοι δίνουν μάχη σώμα με σώμα για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους…».
Συμφωνία για τον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) προέκυψε μεταξύ ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομης Παρέμβασης με κύριο ζητούμενο οι πόροι του λογαριασμού να περάσουν στην ευθύνη διαχείρισης εργαζομένων και εργοδοτών που καταθέτουν τις εισφορές τους σε αυτόν, προκειμένου οι κυβερνήσεις να μην ασκούν πελατειακή πολιτική με «ξένα κόλλυβα». Ο κ. Πουπάκης δεν απέκλεισε τη συμμετοχή της Πολιτείας και προχώρησε στην άσκηση έντονης «αυτοκριτικής» για την εργατική πλευρά, που έχοντας πλειοψηφία ουδέποτε κατέθεσε πρόγραμμα και προτάσεις σχετικά με τη διαχείριση του ΛΑΕΚ.
Από πλευράς ΠΑΜΕ δεν ήταν σαφής η τοποθέτηση, καθώς ο κ. Κούτρας όταν αναφέρθηκε στο επίμαχο ζήτημα είπε επί λέξει ότι «ο ΣΕΒ όπου μυρίζεται χρήμα ορμά».
Ο κ. Γαβρίλης
Ο νέος αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Γαβρίλης, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως μαζί με τους άλλους συναδέλφους του της Αυτόνομης Παρέμβασης, θα αγωνιστεί για την ενίσχυση του αυτόνομου ταξικού ρεύματος μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και την ενίσχυση του διεκδικητικού του χαρακτήρα, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις αγωνίες των εργαζομένων.
Λέξη για την κρίση
Αναφορές στην επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων της 2ας Απριλίου έγιναν κατά τη συνεδρίαση. Λέξη όμως δεν ειπώθηκε για τη μεγάλη αποτυχία των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Και έτσι δεν αναζητήθηκαν οι αιτίες, καθώς όλοι παραδέχονται την ύπαρξη κρίσης στους κόλπους του συνδικαλιστικού κινήματος, όμως επιλέγεται να μην ασχοληθεί κανείς με την αντιμετώπισή της. Η διαπίστωση αφορά τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, καθώς η Αυτόνομη Παρέμβαση μονότονα τους επισείει τον κίνδυνο διάλυσης των συνδικάτων και το ΠΑΜΕ βαδίζει τον δικό του ξεχωριστό δρόμο, αδιαφορώντας για το μέλλον και τη «βιωσιμότητα» της ΓΣΕΕ.
Εμείς μεταφέρουμε την απογοήτευση στελεχών των «κυρίαρχων» συνδικαλιστικών παρατάξεων, όπως και απόψεις που μας εξέφρασαν κάποια από αυτά, για έξοδο από την κρίση. Για παράδειγμα, την ανάγκη προκήρυξης έκτακτου συνεδρίου ακόμα και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.