Γιατί επιμένουμε στην ένταξη της Τουρκίας;

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του γάλλου Προέδρου Ν. Σαρκοζί επανέρχεται στην επικαιρότητα η υπόθεση της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα την εβδομάδα που πέρασε ο γάλλος Πρόεδρος, μιλώντας, εν όψει των ευρωεκλογών, στη Νιμ, έθεσε ξανά το θέμα.

Τι είπε ο κ. Σαρκοζί; Επανέλαβε αυτό που η πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών λέει: Η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαρκοζί βάζει το θέμα. Και όπως φαίνεται δεν είναι μόνος. Μην ξεχνάμε δε τη σθεναρή αντίδρασή του στις δηλώσεις του Ομπάμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία. Είχε πει τότε ο αμερικανός Πρόεδρος ότι η θέση της Τουρκίας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να λάβει την αποστομωτική απάντηση του Σαρκοζί ότι η τουρκική ένταξη αφορά την Ευρώπη και όχι την Αμερική.

Και έχει απόλυτο δίκιο ο γάλλος Πρόεδρος, οι δηλώσεις του οποίου αντικατοπτρίζουν τη σημερινή κατάσταση πνευμάτων στην Ευρώπη. Τι φοβάται σήμερα ο μέσος Ευρωπαίος; Κάτι απλό. Ότι αν η Τουρκία ενταχθεί, λόγω της δημογραφικής της δομής και με τη γεωμετρική αύξηση των γεννήσεων, θα αποτελέσει την πολυπληθέστερη χώρα στην ΕΕ, με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει για την ευρωπαϊκή συνοχή.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο κ. Σαρκοζί –και αυτό έχει τη δική του σημασία– έχει επίσημα δηλώσει ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών είναι εναντίον της τουρκικής υποψηφιότητας. Και εδώ παρατηρείται το παράδοξο: Εμείς να συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την τουρκική υποψηφιότητα με το δόγμα: «Πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη». Δηλαδή στον μέσο Ευρωπαίο δίνεται η εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απομονωμένη από την πλειοψηφία των ευρωπαίων εταίρων της, που τάσσονται, όπως τουλάχιστον λέει ο Σαρκοζί, εναντίον της τουρκικής ένταξης.

Κυρίαρχο επομένως παραμένει το ερώτημα: Γιατί εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την τουρκική υποψηφιότητα; Τι πιστεύουμε ότι θα αλλάξει στην τουρκική συμπεριφορά; Πέρασε πάνω από ένας χρόνος από την τελευταία «ιστορική επίσκεψη» του Καραμανλή στην Άγκυρα. Τι άλλαξε από τότε; Η συμπεριφορά της γείτονος στο Αιγαίο, στον εναέριο χώρο, στη Θράκη; Η απάντηση στα καίρια αυτά ερωτήματα δίνει τη σωστή διάσταση του θέματος. Πρέπει όμως να βάλει σε σοβαρές σκέψεις τους ιθύνοντες για την υιοθέτηση άλλων εναλλακτικών έναντι της τουρκικής πολιτικής.


Σχολιάστε εδώ