Βυζάντιον

Ο Πάνος Κιάμος στη Βουλή! Μην είσαι αφελής, δεν πρόκειται να εισέλθει στο Κοινοβούλιο ως βουλευτής, δεν είναι δα και ηλίθιος. Θα μπορούσε, όμως, να πραγματοποιήσει εκεί τις καλοκαιρινές του εμφανίσεις. Στην πρόσοψη του κτιρίου θα τοποθετηθεί μία πινακίδα από νέον: «ΚΥΝΟΒΟΥΛΙΟ». Είναι σαφής ο υπαινιγμός που συνδέει το γνωστό μας σκυλάδικο με όσα διαδραματίζονται εσχάτως στο κτίριο της Βουλής. Και ένα κεφάτο πρόγραμμα με τον Πάνο Κιάμο για όλο το καλοκαίρι ίσως συμβάλλει στη μερική (πλήρης δεν γίνεται πια) αποκατάσταση του κύρους, τόσο του κτιρίου όσο και των θεσμών που φιλοξενεί.

Δεν θέλω να έχεις αναστολές, νομίζω ότι δεν έχουν πλέον ούτε όσοι διατηρούν ρεζερβέ έδρανο και το καλοκαίρι, ούτως ή άλλως, θα αναχωρήσουν για διακοπές. Μετά τα όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες εκεί μέσα- και με δεδομένη την οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τον τόπο- η μετατροπή του χώρου σε μεγάλη πίστα είναι επιβεβλημένη και αισθητικά πρέπουσα.
•••
Πάει πολύ ο Κιάμος, ε; Ας το δουλέψει ο Φλωρινιώτης, τέλος πάντων κάτι με κεφάτο πρόγραμμα. Είναι τόσο μεγάλο κτίριο που μπορείς να κάνεις τα πάντα. Εντάξει, στην αίθουσα της Ολομέλειας δεν αλλάζεις και πολλά πράγματα, πειράζεις λίγο τους φωτισμούς. Τα έδρανα λειτουργούν ως τραπέζια, κανονικά. Αν τους στριμώξεις και λίγο, όπως κάνουν σε όλα τα μαγαζιά, βάζεις άνετα 600 άτομα κάτω. Και με άλλους 200 στον εξώστη, πας να κλείσεις μέχρι και το «Αθηνών Αρένα». Τα υπόλοιπα θα τα φέρει μόνη της η νύχτα. Με τους χώρους που έχει η Βουλή μπορείς να λειτουργήσεις μέχρι και στριπ σόου, φέρνοντας κορίτσια από πρώην Σοβιετία και Μολδαβία. Άμα λάχει κάνεις και ένα ουζερί με ονομασία «Η Άγονη Γραμμή» και σερβίρεις σουβλάκια. Ό,τι και να κάνεις εκεί μέσα αποκλείεται να ξεφτιλίσεις τον χώρο περισσότερο. Έχουν φροντίσει άλλοι γι’ αυτό.
•••
Υπάρχουν και άλλες, καλύτερες ιδέες. Μετά τα όσα έγιναν με τον Παυλίδη, εγώ και η παρέα μου, καμιά εικοσαριά άτομα, λέμε να βάλουμε από τρία-τέσσερα κατοστάρικα και να πάρουμε για έναν μήνα κανέναν βουλευτή, έτσι για την πλάκα μας. Πώς νοικιάζεις σκάφος το καλοκαίρι με τον καπετάνιο του; Ε, θα πάρουμε βουλευτή με τους αστυνομικούς του. Δεν νομίζω να έχουν πρόβλημα. Οταν δέχονται να εξευτελίζονται με τέτοιον τρόπο προκειμένου να μη χάσουν τη βουλευτική τους έδρα, εμείς τους προσφέρουμε τα ίδια λεφτά και με εξασφαλισμένη αξιοπρέπεια. Αν μη τι άλλο, ο Παυλίδης τους διέσυρε χωρίς να δώσει φράγκο, πιθανότατα έβαλε και κάτι στην τσέπη. Εμείς πληρώνουμε κανονικά το σύνολο του μισθού τους.
•••
Όπως καταλαβαίνεις έχω θυμώσει. Βέβαια, προσπαθώ να το διασκεδάζω… Πείθω, δηλαδή τον εαυτό μου λέγοντάς του ότι αν αποφασίσω να βγω στη λαμογιά σε αυτήν τη χώρα πάντα θα υπάρχει η ελπίδα για να καθαρίσω άσπιλος και ωραίος. Νομίζω, άλλωστε, πως αυτό είναι και το ηθικό μήνυμα που στέλνει η Βουλή προς απανταχού τον Ελληνισμό. Οι απόδημοι συνειδητοποιούν τι καλά που έκαναν και έφυγαν, ενώ όσοι ζούμε, ακόμα εδώ, μαθαίνουμε πως η όμορφη πατρίδα μας έχει ελαστικές ανοχές. Να τελειώνουμε, λοιπόν. Το Bατοπέδι δεν ήταν σκάνδαλο, η Ζήμενς έχει παραγραφεί, πάμε για διακοπές!
•••
Όχι, πρώτα να πάμε στην Ευρώπη, μη μας χάσουν. Λογικά χθες, έχει ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Σερνόταν μια φήμη για τον Αρη Σπηλιωτόπουλο, αλλά το παιδί γελούσε και που το άκουγε. Μετά ακούστηκε κάτι για τη Μαριέττα, αλλά η ίδια δήλωνε παραπονεμένη επειδή δεν της τηλεφώνησε ο Καραμανλής. Αν είναι επικεφαλής, σημαίνει ότι το αγόρι από το Μαξίμου σήκωσε το τηλέφωνο. Μια ιδέα που έπεσε και είχε λογική βάση ήταν να τοποθετηθεί ο Στυλιανίδης. Δεν το αποκλείω καθώς το «χρυσό ρόδο της Ροδόπης» μάλλον μπορεί να έχει προβλήματα επανεκλογής. Πού να βάλω τα λεφτά μου; Μάλλον στη σεβάσμια κυρία Μπενάκη, αλλά ποτέ δεν ξέρεις… Να, φαντάσου ότι στο υπουργείο Εξωτερικών έγινε ολόκληρο κρυφό υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε ότι αν ο Γιώργος Κουμουτσάκος δεν είναι στη λίστα της Ευρωβουλής, τότε του αξίζει να πάει πρόξενος στο Λονδίνο. Τόσο καλά…
•••
Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ η ευρωλίστα και κάτι περίεργο που έχουν το Σαββατοκύριακο (δεν ασχολήθηκα να μάθω τι ακριβώς) μπορεί να επαναφέρει στα χαρακώματα τα δύο Ρεύματα. (Πώς γράφω έτσι εδώ; Σαν συντάκτης παραπολιτικών παλαιάς κοπής). Οι Βενιζέλικοί, λοιπόν, έχουν αρχίσει να γκρινιάζουν όλο και πιο δυνατά, κατηγορώντας τον Γιώργο για ασέβεια απέναντι στο Ρεύμα -ναι υπάρχει ακόμα αυτό. Τέλος πάντων, μην εκπλαγείτε αν ακούσετε καμιά πιστολιά… Να ξέρετε ότι ήρθε από εκεί.
•••
Κατάλαβες πώς την έχω πατήσει; Ο Παυλίδης, η ευρωλίστα, η ευρωλίγδα του ΠΑΣΟΚ, η Θώδη και ο Σάκης στην Eurovision. Πάει, έχασα την μπάλα. Όλοι μας τη χάσαμε. Έχετε συνειδητοποιήσει τι ακριβώς έχει συμβεί με την οικονομία; Έχετε πάρει χαμπάρι τι ανακοίνωσε ο Αλμούνια; Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, η κυβέρνηση θα έφτιαχνε βαλίτσες και θα κοίταζε να αξιοποιήσει τις διεθνείς της επαφές για πολιτικό άσυλο. Δεν είναι αστείο, τα λεφτά που χρειάζονται δεν υπάρχουν πουθενά, ακόμα και αν βουτήξεις μέσα στη φορολογική δεξαμενή. Κάποιος σοβαρός άνθρωπος μου είπε ότι υπάρχουν ελπίδες μήπως στηθεί κάποια καλή σπέκουλα τώρα με το χρηματιστήριο και πάρει μικρή ανάσα ο προϋπολογισμός. Δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω μετά βεβαιότητας είναι ότι έχει δοθεί ένα μικρό σήμα για να εξεταστεί εκ νέου το Ασφαλιστικό με στόχο νέες αλλαγές σε πιο ρεαλιστική βάση. Για να το καταλάβεις, όπως μου το εξήγησαν και μένα, ακόμα και αν μαζέψεις το έλλειμμα όσο τα ασφαλιστικά σου ταμεία χρήζουν χρηματοδότησης, τόσο θα σκάβεις πιο βαθύ λάκκο με χρέη και ελλείμματα. Είναι αυτό που είπε ο Αλμούνια για τη γήρανση του πληθυσμού. Σύντροφε, δεν κάνουμε παιδιά, γερνάμε ως χώρα. Και μη μου λες για κίνητρα και αηδίες. Η μοναδική λύση που μπορεί να συμβάλλει στην ανανέωση του πληθυσμού είναι μια κοινωνική συνθήκη που θα επιτρέπει σε μένα να κάνω παιδί με τη γυναίκα του άλλου. (Εντάξει, δεν το λέω μόνο για μένα, να επιτραπεί και σε κάποιους φίλους μου, που έχουν τις ίδιες δημογραφικές ανησυχίες)
•••
Και για να το σοβαρέψω, όσο είναι δυνατόν, ελπίζω να παραδέχεσαι ότι η μοναδική λύση επιβίωσης γι’ αυτήν τη χώρα είναι να ενσωματωθούν πλήρως και αρμονικά οι μετανάστες. Τι να κάνουμε; Θα πάρουμε λίγο χρώμα παραπάνω, λίγο πιο μελαχρινοί ως λαός. Επίσης μπορεί σε τριάντα χρόνια εμείς από αυτήν την εφημερίδα να μην μπορούμε να δώσουμε τους Ηρωες του ’21. Ίσως μάλιστα να μην υπάρχει λόγος να τυπώνουμε αυτήν την εφημερίδα στα ελληνικά. Κάπως πρέπει να επιβιώσουμε και δεν βλέπω άλλη λύση. Α, μην το ξεχάσω! Μια και μιλάμε για εξτρέμ λύσεις θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι έχει πέσει εκ νέου στο τραπέζι και η ιδέα για να ανοίξει κάποιο μικρό και διακριτικό παραθυράκι στη νομιμοποίηση μαύρου χρήματος, μήπως και περάσει και τίποτα στα ταμεία του προϋπολογισμού. Ίσως την άλλη εβδομάδα να έχω περισσότερες λεπτομέρειες αν και προσωπικά θα κινούμαι στον ρυθμό της Eurovision…
•••
Αλήθεια, τι λέτε να κάνει ο Σάκης; Εγώ θα τον παίξω στο Στοίχημα για δεύτερο ή τρίτο, οι άνθρωποι που βγάζουν τις αποδόσεις ξέρουν καλύτερα από όλους τι θα συμβεί στο τέλος. Άλλωστε, τι έχουμε να δείξουμε ως χώρα; Τον Σάκη και τον Παναθηναϊκό, τα δύο πεδία στα οποία διαφημιστήκαμε, κοινώς γυμνασμένα αγόρια, που μπορούν να σε κάνουν χαρούμενο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Κοιτάξτε να τον απολαύσετε τον Σάκη γιατί δεν νομίζω να τον ξαναδούμε σε τέτοια εμφάνιση τύπου Ρίκι Μάρτιν και pop αγοριού που τα δίνει όλα. Ο Σάκης έχει συμπληρώσει τα 38. Αν συνεχίσει έτσι θα γίνει Δάκης…
•••
Να κλείσω με Θώδη; Γιατί όχι; Λοιπόν προσυπογράφω κι εγώ όλες τις αιχμές για τον ρόλο των καναλιών και τις ευθύνες που βαραίνουν τις κυρίες της μεσημβρινής ζώνης. Όχι μόνον για τη Θώδη, αλλά για μια ολόκληρη γενιά παιδιών που μεγαλώνει επιτρέποντας στο οξυζενέ της ανταύγειας να ποτίζει μέχρι και το μυαλό της. Για μια ολόκληρη γενιά που μαθαίνει ότι το σταριλίκι, με οποιοδήποτε κόστος, είναι η οδός που οδηγεί στην επιτυχία. Ξέρω ότι τώρα ακούγομαι αρκετά πολιτικά ορθός με επιχειρηματολογία ανέραστης αριστερής κριτικού. Μήπως, τελικά, αυτό θέλω να γίνω στη ζωή μου; Μήπως;


Σχολιάστε εδώ