Αποικία των Εγγλέζων μείναμε…

Το ΔΕΚ, με την απόφασή του αυτή, δικαιώνει τον κ. Μελέτιο Αποστολίδη και τις θέσεις Δικαίου που είχε προβάλει, καθώς και την απαίτησή του να διασφαλισθούν τα ανθρώπινα δικαιώματά του. Πρόκειται για μια απόφαση ιδιαιτέρως σημαντική για μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Κύπρος, που υφίσταται για 35 συναπτά έτη τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής.

Η απόφαση αυτή έρχεται για πολλοστή φορά να επιβεβαιώσει, και μάλιστα με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά συνέπεια την αρμοδιότητα των Αρχών της για το σύνολο της κυριαρχίας της. Για τους έχοντες επιλεκτική μνήμη, να θυμίσουμε ότι ολόκληρη η Κύπρος έχει ενταχθεί στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και ως εκ τούτου ισχύουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δικαιοδοσία των Κυπριακών Δικαστηρίων σε ολόκληρη την επικράτειά της. Αυτό αποτελεί άλλωστε το πλέον ισχυρό εφόδιο για τη δική μας πλευρά και δεν επιτρέπεται ποτέ να μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γιατί τότε είναι που δίνεις ερείσματα και χάνεις πραγματικά το δίκιο σου.

Και η απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας διά του Πρόεδρου Χριστόφια: «Σημαντικότατη απόφαση, στηρίζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, στηρίζουμε τις θέσεις μας στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στο διεθνές δίκαιο, αλλά οι διαπραγματεύσεις είναι διαπραγματεύσεις». Για να συμπληρώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Η κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Orams, η οποία δικαιώνει τις θέσεις αρχής που υπερασπίζεται η Ελληνοκυπριακή πλευρά για το περιουσιακό στις απευθείας διαπραγματεύσεις…». Υπάρχει για την περίσταση μια γνωστή παροιμία, τη γνωρίζετε φαντάζομαι, αλλά ας την αφήσουμε καλύτερα, για να μην κατηγορηθούμε ότι προβάλλουμε οποιαδήποτε προσκόμματα στις προσπάθειες για λύση που καταβάλλει ο πρόεδρος.

Ιδού και η επίσημη άποψη της Βρετανίας: «Η βρετανική κυβέρνηση δέχεται την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Πρόκειται για δικαστική απόφαση και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν παίρνει και δεν έχει πάρει πολιτική θέση σε σχέση με αυτήν, την οποία, βέβαια, δέχεται. Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι η καλύτερη λύση στο περιουσιακό θέμα θα επέλθει με την πλήρη διευθέτηση του Κυπριακού». Ο δε βρετανός ύπατος αρμοστής στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «εναπόκειται στο Εφετείο του Ηνωμένου Βασιλείου να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει μετά την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε σχέση με την υπόθεση Μ. Αποστολίδη εναντίον Orams», προσθέτοντας πως πρόκειται για «δικαστική και όχι πολιτική διαδικασία».

Οι Πόντιοι Πιλάτοι που λέγαμε… Οι Άγγλοι, που με τη φρασεολογία που χρησιμοποιούν μάλλον προσπαθούν να καθησυχάσουν τους σφετεριστές (άγγλοι υπήκοοι είναι οι περισσότεροι) παρά να βοηθήσουν στην εφαρμογή της απόφασης. Οι άγγλοι μόνιμοι κατακτητές της Κύπρου, που την έβλεπαν και τη βλέπουν ως αναπόσπαστο κομμάτι της ξεδοντιασμένης αυτοκρατορίας τους. Μια θέση που ενισχύεται δυστυχώς και από πολλούς παραδομένους από καιρό Έλληνες Κυπρίους, που ονειρεύονται και βολεύονται μ’ ένα «weekend» που συνοδεύεται με πλούσια ψώνια στο ομιχλώδες Λονδίνο τους.

Όπως και να έχουν τα πράγματα όμως, η απόφαση του ΔΕΚ που εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες σε σχέση με την υπόθεση του ζεύγους Orams, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί από κυπριακό δικαστήριο για την παράνομη κατοχή της ιδιοκτησίας του Μελέτη Αποστολίδη στην κατεχόμενη Λάπηθο, επαναβεβαιώνει ότι οι μόνοι νόμιμοι ιδιοκτήτες των περιουσιών στα κατεχόμενα είναι οι Ελληνοκύπριοι. Επιβεβαιώνει ακόμη ότι, καθημερινά, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου παραβιάζονται κατάφωρα όλες οι ανθρώπινες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και μάλιστα από μια χώρα όπως η Τουρκία, που προσβλέπει να γίνει μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ας πάψουν λοιπόν, επαΐοντες και μη, να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τις ξεκάθαρες αποφάσεις των πλέον έγκυρων, μάλιστα, Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων. Οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται για να εφαρμόζονται και ποτέ δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Η Άγκυρα, σε αντίθεση με μας, ξέρει να χτυπά το χέρι της στο τραπέζι και να ξεπερνά όλους τους σκοπέλους χωρίς ουσιαστικές συνέπειες…

ΥΓ.: Βρετανός ύπατος αρμοστής στην Κύπρο είπατε; Αποικία των Εγγλέζων μείναμε. Και κρίμα τα δεκαοκτάχρονα που θυσιάστηκαν για να γίνουμε εμείς ελεύθεροι. Κατά τα άλλα, το ΕΛΛΑΣ – ΕΛΛΑΣ σκέπασε και μας μάς ενόχλησε. Και μη χειρότερα κυρίες και κύριοι!


Σχολιάστε εδώ