Αναδιάταξη δυνάμεων για να βγούμε από την κρίση

Το 2009 εξελίσσεται σε χρονιά σημαντικής ύφεσης για τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, αλλά και αδύναμης ή μηδενικής ανάπτυξης για την Ελλάδα. Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς έχει προσαρμόσει την πολιτική του σ’ αυτό το περιβάλλον σημαντικών μακροοικονομικών ανισορροπιών, επικεντρώνοντας την προσπάθειά του στη διατήρηση υψηλής ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, με ταυτόχρονη δραστική συγκράτηση του λειτουργικού κόστους. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχ. Σάλλας, μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς. Σε μια ομιλία που απέπνεε άνεμο αισιοδοξίας για τον όμιλο που διευθύνει, ο κ. Σάλλας στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά της τράπεζας στο κοινωνικό σύνολο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι από την ημέρα της εξαγοράς της, η Πειραιώς δεν οδήγησε ούτε μία επιχείρηση σε λουκέτο για χρέη, αλλά αντίθετα στάθηκε αρωγός σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν. «Έτσι κάναμε και στην τελευταία χρήση», τόνισε.

Ο κ. Σάλλας επισήμανε ακόμα ότι η Τράπεζα Πειραιώς σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κατά το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της και, παράλληλα, έμφαση στη διασφάλιση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων της, ακολουθώντας προσεκτική πιστοδοτική πολιτική. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε ότι η πιστωτική επέκταση της αγοράς θα είναι αναπόφευκτα συγκρατημένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, η κρίση είναι και μια ευκαιρία για εξορθολογισμό, αναδιάταξη δυνάμεων και έξοδο από αυτήν με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική.

Μετοχές αντί μερίσματος

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη από τις μεγάλες τράπεζες που τελικά θα διανείμει μέρισμα σε μετοχές. Συγκεκριμένα το μεικτό μέρισμα διαμορφώνεται περίπου στα 0,11 ευρώ, το καθαρό στα 0,10 ευρώ και μεταφράζεται σε μια νέα μετοχή για κάθε 47 υφιστάμενες.

Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στο τέλος Μαΐου και μέσα στον Ιούνιο οι νέες μετοχές θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Ο κ. Σάλλας τόνισε ότι το 2008 η τράπεζα αύξησε κατά 1,5% το μερίδιο στις καταθέσεις, το οποίο ανήλθε στο 11% στο σύνολο των ελληνικών τραπεζών. Αύξησε επίσης κατά 0,5% το μερίδιο στις χορηγήσεις, το οποίο ανήλθε στο 12%.

Πιο συγκεκριμένα στο τέλος Δεκεμβρίου 2008 το ενεργητικό του ομίλου έφθασε τα 54,9 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 18%, οι χορηγήσεις στα 39,0 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27% και οι καταθέσεις μαζί με τους πιστωτικούς τίτλους λιανικής στα 31,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 31%.

Ο αριθμός των πελατών της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα ανήλθε σε 2,1 εκατ. από 1,9 εκατ. στο τέλος του 2007, ενώ μαζί με τους πελάτες του Ομίλου Πειραιώς στο εξωτερικό, ο συνολικός αριθμός πελατών στο τέλος του έτους υπερέβαινε τα 3,3 εκατομμύρια.


Σχολιάστε εδώ