Έβγαλαν το άχτι τους οι αποκλεισμένοι των ΜΜΕ

Η «εξέγερση» των βουλευτών ήταν αυτή που έβαλε φρένο στη διάταξη-δώρο στους μεγαλοεκδότες που προωθούσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία παρατεινόταν το καθεστώς έκπτωσης χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα των Μέσων Ενημέρωσης σε ποσοστό 2%. Πρόκειται για βουλευτές κυρίως της επαρχίας που είτε είναι σχεδόν «αποκλεισμένοι» από κανάλια και εφημερίδες είτε στο παρελθόν υπήρξαν στόχοι ενός ανηλεούς πολέμου από τα ΜΜΕ, εξ ου και η κίνησή τους αποκλήθηκε στους διαδρόμους «επανάσταση των πληβείων»!

Η στάση των βουλευτών αιφνιδίασε την κυβέρνηση, καθώς στους πρωτεργάτες ήταν ο πρώην υπουργός Μ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος απειλούσε να καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Πίσω του λέγεται ότι θα στοιχίζονταν περισσότεροι από 20 βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας, εκφράζοντας την έντονη δυσφορία τους για την ευνοϊκή μεταχείριση των «νταβατζήδων» σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Η εξέλιξη αυτή έφερε σε δυσχερή θέση και το ΠΑΣΟΚ, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε συμφωνήσει σιωπηρά με τη ρύθμιση και σε άλλη περίπτωση θα υπερψήφιζε τη διάταξη.

Το ΠΑΣΟΚ «κάρφωσε» και ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας που αναγκάστηκε να αποσύρει την τροπολογία πριν ακόμα κατατεθεί το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, βλέποντας ότι δεν έχει καμία τύχη και ότι θα καταψηφιστεί από βουλευτές της ΝΔ. «Υπήρχαν ενδείξεις», είπε, «ότι η ρύθμιση αυτή είχε τη συμφωνία τουλάχιστον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο και ως κυβέρνηση είχε νομοθετήσει όλες τις σχετικές παρατάσεις από τη δεκαετία του 1980 μέχρι και σήμερα»!

Κατά της τροπολογίας τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Παν. Λαφαζάνη, χαρακτήρισε την τροπολογία «πλυντήριο χρήματος» και μίλησε για μαύρο χρήμα, έσοδα και δαπάνες, ζητώντας να αποσυρθεί.

Καθυστερημένα ήρθε η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Θόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος, αφού είχε αποσυρθεί η τροπολογία, μίλησε για διάταξη με την οποία «αποπειράθηκε η κυβέρνηση να δώσει στους “νταβατζήδες” το θανάσιμο όπλο της χειραγώγησης της κοινής γνώμης, το μαύρο κουτί της δωροδοκίας, το σκοτεινό χρήμα, το “κουτί της Πανδώρας” κυριολεκτικά». Κατόπιν εορτής, πρόσθεσε μάλιστα ότι ανάλογη τροπολογία είχε έτοιμη και υπογεγραμμένη το ΠΑΣΟΚ, θέλησε όμως να δώσει τη δυνατότητα στους βουλευτές της ΝΔ να αυτοκαθαρθούν με μια πράξη που τους τιμά!

Μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ που υπέγραφαν το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία και όπως διαβεβαίωνε ο κ. Κεφαλογιάννης ήταν πολύ περισσότεροι, συγκαταλέγονταν οι Σ. Κεδίκογλου, Θ. Γιαννόπουλος, Δ. Τζαμτζής, Γρ. Αποστολάκος, Γ. Τζαβάρας, Στ. Νικηφοράκης, Αδ. Ρεγκούζας, Κ. Μπαντουβάς, Ν. Σταυρογιάννης, Ν. Τσιαρτσιώνης, Ι. Γιαννέλης – Θεοδοσιάδης, Μ. Βολουδάκης.

Η διάταξη προέβλεπε την ανανέωση του καθεστώτος από τη στιγμή που έληξε (31/12/2008) για 3 χρόνια, δηλαδή ως το τέλος του 2011, επιβάλλοντας φορολόγηση του ποσού κατά 10%. Η ΕΙΗΕΑ ήταν υπέρμαχος της διάταξης, με τον Σταύρο Ψυχάρη να την υποστηρίζει θερμά. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να συγκρουστεί με το συγκρότημα της «Καθημερινής» εκδίδοντας προ διμήνου σκληρή ανακοίνωση. Και τώρα, μετά την ανάκληση της τροπολογίας, προφανώς θα έρθει η σειρά του ΔΟΛ να απαντήσει στην «επιτυχία» του Νέου Φαλήρου.


Σχολιάστε εδώ