Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου

Άνοιξαν την πόρτα του φρενοκομείου χωρίς να υπολογίσουν το τι θα γίνει στο μέλλον»…

Ελάχιστος χρόνος πέρασε και αποδείχτηκε ότι η φράση αυτή δεν ήταν απλώς προφητική. Ήταν προφητική με δραματικό τρόπο, αφού η παραίτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Χρίστου Βερελή ήρθε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να δημιουργήσει όρους και προϋποθέσεις ακόμα και ανατροπών του πολιτικού σκηνικού που έχει διαμορφωθεί απʼ τον προηγούμενο Σεπτέμβρη!

Μάλιστα ορισμένοι «υποψιασμένοι», προσεγγίζοντας τις παρενέργειες της παραίτησης Βερελή, δεν απέκλειαν ακόμα και το ενδεχόμενο να υποκύψει ο Καραμανλής στην… πρόκληση των «διπλών εκλογών» τον Ιούνη, αφού πλέον έχουν δημιουργηθεί όροι κατά πολύ ευνοϊκότεροι για την κυβέρνηση, σε σύγκριση με τη δραματική κατάσταση που επικρατούσε έως και πριν από λίγες εβδομάδες, αν και το ενδεχόμενο αυτό φαινόταν να ακυρώνεται μετά τη μη υπερψήφιση της παραπομπής Παυλίδη.

Ωστόσο έγκυροι κυβερνητικοί κύκλοι απέκλειαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μας τόνιζαν ότι ο πρωθυπουργός παραμένει σταθερά στη γραμμή «όχι εκλογές εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης»…

Γεγονός πάντως είναι ότι μετά την παραίτηση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ το πολιτικό σκηνικό τίθεται σε νέες βάσεις.

Ήδη:

– Τα δύο μεγάλα κόμματα αναπροσαρμόζουν τους στόχους τους για τις ευρωεκλογές, αφού η μείωση της υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφοράς που έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έρχεται να ενισχυθεί –ως τάση– απʼ τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις.

– Έτσι η μεν κυβέρνηση αισιοδοξεί τώρα ότι μπορεί να μειώσει ακόμα περισσότερο αυτήν τη διαφορά, ώστε να την καταστήσει διαχειρίσιμη και να πάει με πολύ καλύτερους όρους στις εθνικές εκλογές.

– Απʼ τη μεριά του, το ΠΑΣΟΚ πλέον δεν κάνει λόγο για μεγάλη νίκη (όπως έκανε μέχρι πριν από λίγες ημέρες…) και περιορίζεται στο να μιλάει απλώς για «νίκη»…

«Κόλαση» στο ΠΑΣΟΚ

Ούτως ή άλλως οι παρενέργειες της παραίτησης Βερελή μόνο αρνητικές είναι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ δεν λείπουν και οι –περισσότερο απαισιόδοξες– προσεγγίσεις που κάνουν λόγο ακόμα και για… συνθήκες κόλασης!

Είναι γεγονός ότι τώρα φαίνεται να δικαιώνονται εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία αμφισβητούσαν έντονα τη μονομερή στρατηγική της σκανδαλολογίας, προκαλώντας μάλιστα την έντονη αντίδραση του Γ. Παπανδρέου.

Είναι επίσης γεγονός ότι η παραίτηση αναζωπύρωσε τη διαμάχη μεταξύ των στρατοπέδων Παπανδρέου – Βενιζέλου, με «καρφιά» εκατέρωθεν.

Έτσι απʼ το επιτελείο του Γιώργου η κίνηση Βερελή χαρακτηριζόταν ως κίνηση απελπισίας, ενώ υπογραμμιζόταν ότι ντε φάκτο δημιουργεί ευθύνες τόσο στον Κ. Σημίτη όσο και στον Β. Βενιζέλο.

Με τις λέξεις «παγωμάρα» και «εμφύλιος» περιέγραφε το εσωκομματικό κλίμα ανώτατο στέλεχος της Ιπποκράτους.

Είναι δε χαρακτηριστικό του κλίματος που προαναφέρθηκε και το εξής γεγονός:

Το επιτελείο του Γιώργου απέφυγε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το γεγονός της παραίτησης για να πει ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντιδρούν διαφορετικά απʼ τα στελέχη της ΝΔ, ενώ υποτίθεται πως κάτι τέτοιο θα ευνοούσε το Κίνημα…

Και υπονοούμενα

κατά Βερελή

«Πολύ αθώο για να είναι αληθινό» όλο αυτό που κορύφωσε με την παραίτησή του ο Βερελής, λένε στελέχη του Γιώργου Παπανδρέου που θεωρούσαν από την πρώτη στιγμή ότι η κίνηση του πρώην υπουργού του Σημίτη έχει εσωκομματικά κίνητρα, με στόχο να μπει το ΠΑΣΟΚ στο ίδιο τσουβάλι των σκανδάλων ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, να αιωρείται ένα σούσουρο, υπονοούμενα διάφορα που θα έχουν ως αποτέλεσμα την κάμψη της όποιας πολιτικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα διερωτούνταν: «Μα αν είσαι αθώος παραιτείσαι από βουλευτής;»

Δεν είναι λίγοι οι συνεργάτες του Παπανδρέου που όλα αυτά τα θεωρούν πολύ πιθανά. Μάλιστα, όπως έλεγαν, «ο Βερελής έκανε έξυπνη κίνηση, γιατί καθαρίζει τον εαυτό του από υπονοούμενα που τον θέλουν να έχει εμπλακεί, ως υπουργός τότε, στην υπόθεση ΜΑΝ και άρα θα επανέλθει στις εκλογές δριμύτερος. Άλλωστε τα όποια αδικήματα θεωρούνται παραγραμμένα αφού έχουν γίνει δύο εκλογικές διαδικασίες. Από την άλλη όμως κάνει μεγάλη ζημιά στο ΠΑΣΟΚ, γιατί έτσι ρίχνει νερό στην προπαγάνδα της σκανδαλολογίας που καλλιεργεί η Νέα Δημοκρατία, καθιστώντας το ΠΑΣΟΚ ευάλωτο και όμηρο των πολιτικών εξελίξεων, αφού ο κόσμος πιστεύει ότι έχουν γίνει γαλάζια και πράσινα σκάνδαλα…»

Δεν ήταν τυχαίο που ο Βερελής για την απόφασή του ενημέρωσε πρώτα τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα και στη συνέχεια τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, που τον συνάντησε για λίγα λεπτά στο γραφείο του στη Βουλή. Δεν ήθελε προφανώς ο Βερελής να μπει σε διαπραγμάτευση μαζί του και γιʼ αυτό του το παρουσίασε ως τετελεσμένο, αν και ο Παπανδρέου, σύμφωνα με τον Βερελή, του είπε πολλές φορές ότι «η απόφασή του ήταν βιαστική…»

Άλλοι εκτιμούν ότι αποφασίζοντας να παραιτηθεί από βουλευτής ο Βερελής ήθελε προφανώς να προλάβει τον Παπανδρέου να μην τον αποπέμψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, γιατί πολύ πιθανόν να γνωρίζει ότι υπάρχουν και θα έρθουν στην επιφάνεια και νέα στοιχεία για την υπόθεση, ίσως επιβαρυντικά για τον ίδιο. Σενάρια που και τα δύο στρατόπεδα κρατάνε για τον εαυτό τους.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι η κίνηση του Βερελή δημιουργεί προβλήματα. Άλλωστε, η επίσημη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ με τη γραπτή ανακοίνωση του Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας όχι για την ταμπακέρα, αλλά μόνο για τη διαδικασία, τα λέει όλα. Επισήμως δεν το παραδέχονται, στις κατʼ ιδίαν όμως συζητήσεις ομολογούν ότι η απόφαση του πρώην υπουργού κάνει τεράστια ζημιά εν όψει των ευρωεκλογών και πολύ περισσότερο κάνει ζημιά απεριόριστης πολιτικής έκτασης στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, αφού προϋπάρχει το όνομα «Τσουκάτος» στην υπόθεση της Ζήμενς, και κατʼ επέκτασιν στον Βαγγέλη Βενιζέλο. Άρα, χαμένο βρίσκεται και πάλι το ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κοινωνία.

Όψιμες ευαισθησίες;

Επίσης πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν διστάζουν να κάνουν λόγο και για «υποκριτική στάση του Χρ. Βερελή» ή για «επίδειξη όψιμων ευαισθησιών». Και το αιτιολογούν αυτό με το ερώτημα: «Τόσα χρόνια που ήταν υπουργός, γιατί δεν τον απασχόλησαν αυτά που λέει σήμερα;».

Σύμφωνα με μια πληροφορία, πριν από λίγες εβδομάδες ο Β. Βενιζέλος είχε καλέσει τον πρώην υπουργό, του επεσήμανε ότι κυκλοφορούν φήμες για εμπλοκή του σε σκάνδαλο και τον ρώτησε αν αληθεύουν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η απάντηση Βερελή ήταν κατηγορηματικά αρνητική…

Κι άλλοι… πράσινοι σκελετοί;

Αλλά στην Ιπποκράτους πλανάται κι ένας άλλος εφιάλτης:

Ο φόβος ότι αφού ο ασκός του Αιόλου πλέον άνοιξε, μπορεί να αποκαλυφθούν κι άλλα ονόματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ (δικαίως ή αδίκως…), με αποτέλεσμα να «βγουν πολλοί σκελετοί που βρίσκονται ακόμα κρυμμένοι στην ντουλάπα μας»!

Ήδη, για παράδειγμα, εκτός του ονόματος του Χρ. Βερελή, που αναμειγνύεται στην υπόθεση MAN (κάτι το οποίο ο ίδιος κατηγορηματικά απορρίπτει), κυκλοφορούν και τα ονόματα των πρώην γενικών γραμματέων του υπουργείου, οι οποίοι προΐσταντο της Επιτροπής Υψηλού Τεχνολογικού και Οικονομικού Αντικειμένου: του Γ. Μανιάτη (νυν βουλευτή) και Γ. Κωνσταντινίδη (πρώην βουλευτή).

Παράλληλα βέβαια είναι γνωστό ότι την τελευταία περίοδο κυκλοφορούν στην πολιτική και δημοσιογραφική «πιάτσα» και άλλα ονόματα αναμεμειγμένα (δικαίως ή αδίκως…) σε άλλες υποθέσεις, όπως του φίλου της οικογένειας Παπανδρέου Γ. Τρεπεκλή (υπόθεση C4I), του ανώτατου στελέχους του ΟΤΕ επί ημερών του ΠΑΣΟΚ Σκαρπέλη, καθώς κι άλλων πρώην υπουργών, βουλευτών και στελεχών του κρατικού μηχανισμού.

Είναι άλλωστε κάμποσες ακόμα οι υποθέσεις οι οποίες εξετάζονται και έχουν ξεκινήσει επί ημερών του ΠΑΣΟΚ, ώστε οι φόβοι να κρίνονται εύλογοι…

Φυσικά στις προς εξέταση υποθέσεις ανήκει και μια αμιγώς «γαλάζια», αυτή του ΓΕΡΜΑΝΟΥ, απʼ την οποία ενδέχεται να προκύψουν ονόματα νεοδημοκρατικά!

Γιʼ αυτό μιλήσαμε για «κόλαση» και «ασκό του Αιόλου» που άνοιξε και… όποιον πάρει η μπάλα!


Σχολιάστε εδώ