Άνθρωπος της Ντόρας κάνει πλάτες στις τουρκικές επιδιώξεις!

Το θέμα έχει να κάνει με τον έλεγχο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο του συστήματος προειδοποίησης για τσουνάμι στη Μεσόγειο που προετοιμάζει η Διακυβερνητική Επιτροπή Ωκεανογραφίας της UNESCO. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικοδόμηση ενός τέτοιου συστήματος είναι απαραίτητη, γιατί οι αρμόδιοι επιστήμονες έχουν πολλές φορές τονίσει τον κίνδυνο που διατρέχει από τσουνάμι μια τόσο σεισμογενής περιοχή.

Η τελευταία συνάντηση των εθνικών αντιπροσώπων για το σύστημα προειδοποίησης τσουνάμι της UNESCO έγινε στην Αθήνα πέρυσι στις 4-5 Νοεμβρίου. Η τουρκική αντιπροσωπεία δήλωσε ευθέως ότι προτίθεται να αναπτύξει περιφερειακό σύστημα κατά των τσουνάμι και ότι επιθυμεί (!) να έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου. Η ελληνική αντιπροσωπεία εγνώριζε ήδη τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς και απάντησε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δηλώνοντας ότι και εκείνη προτίθεται να αναπτύξει περιφερειακό σύστημα και επιθυμεί τον έλεγχο της ίδιας γεωγραφικής περιοχής. Αρνητική έκπληξη ήταν η τοποθέτηση ενός μέλους της ελληνικής αντιπροσωπείας, του καθηγητή στο Πολυτεχνείο Χανίων Κώστα Συνολάκη.

Ο συγκεκριμένος επιστήμονας πρότεινε να τεθεί η Μεσόγειος, και η Ελλάδα, υπό την παρακολούθηση του συστήματος προειδοποίησης τσουνάμι του Ειρηνικού Ωκεανού, που όπως είναι γνωστό εδρεύει στη Χαβάη και ελέγχεται από τις ΗΠΑ. Όλη η αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών, όπου γινόταν η συνάντηση, πάγωσε με την πρόταση αυτή. Όλοι αναρωτήθηκαν αν επρόκειτο για απλή «τεχνοκρατική» πρόταση ή απροκάλυπτος φιλοαμερικανισμός, δεδομένου ότι ο Κ. Συνολάκης είναι καθηγητής και σε αμερικανικό πανεπιστήμιο και έχει στενότατες σχέσεις με επιστημονικούς αμερικανικούς οργανισμούς.

Η ενόχληση υπήρξε μεγάλη σε όλες τις εθνικές αντιπροσωπείες, αλλά και στα στελέχη της UNESCO, και (ευτυχώς) ουδείς αποδέχτηκε την πρόταση.

Όλοι επιθυμούν την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού συστήματος και όχι συστήματος υπό την επιτροπεία των ΗΠΑ, το οποίο επιδιώκουν οι ΗΠΑ να εφαρμόσουν παγκοσμίως μετά το καταστροφικό τσουνάμι τον Δεκέμβριο του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι όποιες αμφιβολίες για τις προθέσεις του κ. Συνολάκη διαλύθηκαν την επόμενη μέρα, στις 5 Νοεμβρίου 2008, όταν, ενώ οι συζητήσεις στη συνάντηση της Αθήνας συνεχίζονταν, κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το φύλλο της εφημερίδας «Wall Street Journal» με ενυπόγραφο άρθρο του εν λόγω καθηγητή όπου αφενός κατηγορούσε την UNESCO για καθυστέρηση στην προετοιμασία του ευρωπαϊκού συστήματος τσουνάμι και αφετέρου πρότεινε αυτό που μία μέρα πριν είχε προτείνει στη συνάντηση των Αθηνών.

Όμως, στο άρθρο αυτό υπάρχει σαφέστατη υπονόμευση της προσπάθειας της ελληνικής πλευράς να αντιμετωπίσει τις νέες τουρκικές ορέξεις.

Γράφει ο αρθρογράφος καθηγητής: «Υπάρχει μια προκλητική απραξία, καθώς η Ευρώπη χάνει χρόνο με διαφωνίες για το πόσα περιφερειακά κέντρα τσουνάμι χρειάζεται, πού να τα τοποθετήσει και πώς να τα ονομάσει».

Δηλαδή, η Ελλάδα κακώς «διαφωνεί» με τους Τούρκους και «χάνει χρόνο» όταν διεκδικεί το δικαίωμα να αναπτύξει το δικό της περιφερειακό σύστημα;

Πολλοί όμως δεν εξεπλάγησαν γιατί γνωρίζουν τη στενή σχέση του Κ. Συνολάκη, από την εποχή του πατέρα του, με τον επίτιμο πρόεδρο της Ν. Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη και την προνομιακή μεταχείριση που του επιφυλάσσει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Δημιούργησαν στο υπουργείο Εξωτερικών επιτροπή για το σύστημα τσουνάμι και τον τοποθέτησαν πρόεδρο, ενώ τον προώθησαν και σε άλλες κρατικές θέσεις σε άλλα υπουργεία, όπως το Ανάπτυξης και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Συνεπώς, με την τοποθετησή του και την αρθρογραφία του περί εποπτείας της Μεσογείου από το σύστημα του Ειρηνικού ή αδειάζει αυτούς τους ίδιους που τον προωθούν ή συμπλέει εκτελώντας δικές τους πολιτικές οδηγίες, αφήνοντας εκτεθειμένες τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών που στη συγκεκριμένη περίπτωση προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την τουρκική προκλητικότητα.

Η επόμενη συνάντηση της UNESCO για το θέμα των τσουνάμι έχει καθοριστεί να γίνει τον επόμενο Σεπτέμβριο στην Κωνσταντινούπολη. Πληροφορούμαστε ότι οι Τούρκοι ήδη προσπαθούν να δημιουργήσουν λόμπι με άλλες χώρες για να προωθήσουν τις θέσεις τους «εντός έδρας».

Το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να προσέξει πολύ, γιατί κάτι τέτοια «αγκαλιάσματα» και «αδειάσματα» τύπου Συνολάκη, που υπονομεύουν τις ελληνικές θέσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που εξυπηρετούν την προώθηση των τουρκικών βλέψεων σχετικά με τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου στο πλαίσιο ανάπτυξης του συστήματος προειδοποίησης για το τσουνάμι.


Σχολιάστε εδώ