άλλες τυπολογίες

ΑΝΤ1 καλεί Λαζόπουλο
Σφήνα ΑΝΤ1 στις συζητήσεις με τον Λαζόπουλο! Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του τηλεοπτικού σταθμού περιλαμβάνει ένα σεβαστό ποσό ως αμοιβή, το οποίο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από εκείνο του MEGA. Προς το παρόν όμως, με τον σταθμό του Αμαρουσίου δεν υπάρχουν υπογραφές.
•Διαψεύδεται ότι υπήρξε συνάντηση της Γιάννας Αγγελοπούλου με την Ντόρα. Ποτέ δεν έγινε τέτοια συνάντηση, λένε από το περιβάλλον της ιδιοκτήτριας του «Ελεύθερου Τύπου». Οργισμένη πάντως είναι η Γιάννα με… διαρροές που βλέπουν το φως σε μπλογκ και αλλού, ότι υπάρχουν επαφές για πώληση της εφημερίδας. Ψέματα είναι όλα, διαβεβαιώνουν από την πλευρά της οικογένειας Αγγελοπούλου. Είναι γεγονός πάντως ότι αυτές οι φημολογίες έχουν δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας στους εργαζόμενους στο συγκρότημα του «Ελεύθερου Τύπου».
•Αντιδράσεις, χωρίς ακόμη να έχει βρεθεί λύση, προκάλεσε η απόφαση του ΑΝΤ1 να ζητήσει από τους δημοσιογράφους του να μην αμείβονται για την εργασία της Κυριακής και έναντι της αμοιβής τους να παίρνουν ρεπό μέσα στην εβδομάδα. Η πρόταση της διοίκησης, για λόγους οικονομίας, προκάλεσε αναταραχή, ενημερώθηκε η ΕΣΗΕΑ, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε αντίδραση.
•Ακριβοί στα πίτουρα, φθηνοί στο αλεύρι. Η παροιμία για πολλοστή φορά φαίνεται να ταιριάζει γάντι στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο σήκωσε τα χέρια ψηλά μετά τη γενική κατακραυγή για τις ευθύνες της τηλεόρασης στην κατάληξη της Έφης Θώδη. Η γνώμη των περισσοτέρων μελών είναι ότι φταίνε τα ψώνια που ζητάνε δημοσιότητα μέσω της τηλεόρασης και όχι η ίδια η τηλεόραση. Αν πραγματικά είναι έτσι, τότε μάλλον σε κάποια άλλη αρχή ελέγχου έπρεπε να διοριστούν και όχι σε αυτήν που πρέπει να ελέγχει την ποιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος. Γιατί είναι αντίφαση και για τα μέλη του Συμβουλίου η απόφασή τους να βάλουν πρόστιμο 20 χιλιάδες ευρώ στον ΣΚΑΪ για «πορνογραφική ταινία» που μετέδωσε μετά τη 1 το βράδυ, αλλά και 30.000 ευρώ στο «Αποκαλυπτικό δελτίο» γιατί ακούστηκε η λέξη «λαμόγια» για τους βουλευτές. Σιγά τα αυγά!
•Και επίσημα προεκλογική περίοδος στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η πρώτη εκπομπή για τις ευρωεκλογές αρχίζει στη ΝΕΤ με θέματα γύρω από την Ευρώπη και την πολιτική ατζέντα των εκλογών ενώ ακολουθούν και οι εκπομπές των πολιτικών κομμάτων μόλις οριστεί ο χρόνος που θα τους διατεθεί από τη Διακομματική Επιτροπή.
•Στο σπίτι του είναι ο Χρ. Λαμπράκης. Βγήκε από τον «Ευαγγελισμό» μετά τα δύο ατυχήματα που είχε και είναι υπό ιατρική παρακολούθηση. Ευχές για περαστικά.
•Επίθεση στην κυβέρνηση και από τη Μάνια Τεγοπούλου. Με δύο παραπολιτικά όπου άλλαζαν μόνο οι τίτλοι, η εκδότρια αναφέρεται επιγραμματικά στο ζήτημα των αδειών, αλλά και του αγγελιοσήμου. Το πρώτο σχόλιο είχε τίτλο «Περιμένοντας την άδεια» και το δεύτερο «Κλέβοντας το αγγελιόσημο από τα Ταμεία». Στη συνέχεια, με συνθηματικό τρόπο περιγράφει την κατάσταση: «Νόμος Βενιζέλου (1995), Νόμος Ρουσόπουλου (2007), Διαφημιστικές. Cartel, Omerta».
•Στο Ντουμπάι βρέθηκε πρόσφατα ο Μ. Κυριακού σε συνάντηση με άλλους επιχειρηματίες των ΜΜΕ. Ο ΑΝΤ1 επιμένει πως οι όποιες επενδύσεις του θα είναι πρώτα εκτός συνόρων.
•Πολλές αντιδράσεις υπήρξαν για την αναφορά του προέδρου της ΕΡΤ στις διαπραγματεύσεις με την Πόπη Τσαπανίδου, λέγοντας πως «η Πόπη θα κάνει τη γύρα της στα άλλα κανάλια και θα έρθει μετά να υπογράψουμε». Στη συνέχεια, βέβαια, έγινε απόπειρα να διορθωθεί η προσβλητική δήλωση για ένα πρόσωπο με επιτυχίες στην ΕΡΤ και έτσι έγινε διορθωτική παρέμβαση πως ο πρόεδρος ήθελε να πει ότι τη δημοσιογράφο τη θέλουν κι άλλα κανάλια. Η Πόπη Τσαπανίδου πάντως θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το νέο πρόσωπο της πρωινής ανανεωμένης ζώνης στον Alpha.
•Ψηφοφορία Mega για τους καλύτερους των 20 χρόνων της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ο σταθμός γιορτάζει τα 20 χρόνια του και καλεί τους θεατές να ψηφίσουν τους καλύτερους παρουσιαστές και τα καλύτερα προγράμματα που πέρασαν από τη συχνότητά του, από τη στιγμή που βγήκε στον αέρα. Αναλυτικά στο www.megatv.com/20.

Πέρασε στις εξετάσεις της ΕΣΗΕΑ και είναι πλέον μέλος της Ένωσης ως δημοσιογράφος της «Απογευματινής» ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος. Αυξάνονται και πληθύνονται οι δημοσιογράφοι στη Βουλή. Να δούμε αν θα καταθέσουν πρόταση νόμου για κατάργηση της βιομηχανίας αγωγών, που έχει γίνει όπλο προληπτικής λογοκρισίας και… Καλάσνικοφ για τη φίμωση του Τύπου. Εδώ σε θέλουμε, Μάξιμε.

***

Την Πέμπτη στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» στις 12 το μεσημέρι για άλλη μια χρονιά θα απονεμηθούν τα βραβεία από το Ίδρυμα Μπότση στους δημοσιογράφους που διακρίθηκαν για το έργο και το ήθος τους.
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

***

Μια διαφορετική πτυχή της συμφωνίας με την ΠΑΕ Ολυμπιακός βγάζει προς τα έξω η ΕΡΤ. Δεν επρόκειτο, λένε στο αθλητικό τμήμα, ο Κόκκαλης να υπέγραφε την κεντρική διαχείριση των δικαιωμάτων και αυτά να πήγαιναν σε ανταγωνιστική εταιρεία. Εννοώντας ότι τα δικαιώματα τα πήρε η Forthnet που είναι ανταγωνίστρια στην IPTV με τη HOL του Κόκκαλη. Έτσι προτίμησε να τα δώσει στην ΕΡΤ, η οποία μαζί με τους αγώνες της ομάδας στην Ελλάδα, έχει τα δικαιώματα, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, και για τη δορυφορική τηλεόραση, αλλά και για το Internet.

***

Όταν οι τηλεοπτικοί σταθμοί λένε για περικοπές και οικονομίες, προφανώς δεν το εννοούν όταν πρόκειται για κουτσομπολιό και life style. Γιατί, όπως μαθαίνουμε, στην περίπτωση της Eurovision αποδεικνύονται γαλαντόμοι. Έκπληξη ακόμη και στην ΕΡΤ προκάλεσε η απόφαση των καναλιών Star, Alpha και Alter να καλύψουν τη Eurovision στη Μόσχα με 12 τηλεοπτικά συνεργεία συνολικά! Σε καιρούς περικοπών το Star στέλνει στη Μόσχα 6 συνεργεία, τέσσερα στέλνει ο Alpha και άλλα δύο το Alter. Και μετά οι διευθυντές μιλάνε για κρίση.
***

Μόνο ένας επενδυτής θα σώσει το «Derby». Αν δεν υπάρξει προσφορά μέσα στον επόμενο μήνα, τότε η έκδοση της εφημερίδας θα ανασταλεί. Η απόφαση ελήφθη από τον Αντώνη Δελλατόλα, ως αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, στους οποίους περιλαμβάνεται η αρνητική οικονομική πορεία του φύλλου, αλλά και ο καβγάς των μετόχων του Παναθηναϊκού. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε ζητήσει ανοιχτά να κλείσουν (!) οι οπαδικές εφημερίδες, προφανώς εξαιτίας του ρόλου που έπαιζαν στα εσωτερικά της ομάδας. Το λογικό θα ήταν να υπάρξει μια συμφωνία τιμής μεταξύ των μετόχων και των «λαγωνικών» τους, που θα απαγορεύει τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Σε ανακοίνωσή του ο ισχυρός άνδρας της MIG αναρωτιόταν «ποιος χρηματοδοτούσε τη λειτουργία της και για ποιον λόγο», ενώ πρότεινε στον πρόεδρο του Παναθηναϊκού Νίκο Πατέρα «η περιοδική έκδοση “Τριφύλλι” που ανήκει στην ΠΑΕ να απαλλαγεί από εκδοτικά συμφέροντα, να συνεχίσει τη λειτουργία της ανεξάρτητα και να προσλάβει άμεσα τους απλούς εργαζόμενους του “Derby” που φυσικά δεν πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των επιλογών των διευθυντών τους». Από τη μεριά της η εκδοτική εταιρεία Della ακόμη και αν κλείσει την εφημερίδα, δηλώνει πως θα συνεχίσει να εκδίδει το «Παναθηναϊκό Τριφύλλι» και τη δωρεάν μηνιαία ιατρική εφημερίδα «In Vitro».

***

Επιστολή στον υφυπουργό Κώστα Γκιουλέκα απέστειλαν οι εκπρόσωποι των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών, απευθυνόμενοι στη δημοσιογραφική του ιδιότητα. «Η ΕΣΗΕΑ υπέβαλε στην κυβέρνηση ένα ξεκάθαρο σχέδιο τροπολογίας. Αυτό για την ώρα μένει στο συρτάρι εν αναμονή – σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο – των θέσεων της ΚΕΔΚΕ, το προεδρείο της οποίας πεισματικά αρνείται να ασχοληθεί με το θέμα και δεν δείχνει καμία διάθεση συνεννόησης με τα σωματεία μας», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.
Ζητάνε «να ασκηθεί και προς την ΚΕΔΚΕ η ίδια πίεση όπως αυτή που άσκησε ο υπουργός προς την ΕΣΗΕΑ για να καταθέσει εγγράφως τις προτάσεις της, πάντα με γνώμονα την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας, τη βιωσιμότητα και την ανεξαρτησία των δημοτικών ΜΜΕ, τα οποία σε πείσμα των καιρών εξακολουθούν να υπηρετούν την αντικειμενικότητα και την πολυφωνία».

***

Ανοικτή συζήτηση με θέμα «Δημοσκοπήσεις και δημοκρατία: Το διακύβευμα της 7ης Ιουνίου» διοργανώνουν η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων και ο ΣΕΔΕΑ, τη Δευτέρα 11 Μαΐου στις 12.00 στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων θα συζητηθούν οι διαφορές ανάμεσα στη δημοσκοπικά καταγραφόμενη πρόθεση ψήφου και την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, σε συνδυασμό με τις διαθέσιμες προσεγγίσεις για τη μετάβαση από την πρώτη στη δεύτερη, οι ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την ψήφο των ευρωεκλογών με την κατά κανόνα καθυστέρηση στην αποκρυστάλλωσή της και την κρίσιμη παράμετρο της αποχής, κ.ά. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι Σεραφείμ Κοτρώτσος και Παύλος Τσίμας.

Τον άλλαξε τον τίτλο του δελτίου καιρού ο Σταμάτης Μαλέλης, μετά τη σύσταση του ΕΣΡ. Η παρουσία του καιρού απέκτησε τον τίτλο “Η Πετρούλα μόλις άρχισε”, αλλά και χορηγό, και θα συνεχίσει κανονικά εκτός δελτίου.

***

Κοινή κάθοδος στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ της Financial Crimes, του Αριστερού Ριζοσπαστικού ΜΜΕτώπου και ανένταχτων αγωνιστών. «Μας εξοργίζει η φιλοκυβερνητική-φιλοεργοδοτική στάση της αντιδραστικής διαρχίας Σόμπολου-Τσαλαπάτη στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, συμπληρώνουν πως τους «θλίβουν η ανεπάρκεια και οι μικροκομματικοί υπολογισμοί της ”Αριστεράς που γνωρίσαμε”, Συσπείρωσης και Μαχόμενης» και δηλώνουν πως τους «εμπνέει η προοπτική ενός ταξικού Συνδικάτου Τύπου για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ».

Με επιστολή τους στην ΕΣΗΕΑ 25 αστυνομικοί συντάκτες καταγγέλλουν το «φαινόμενο της φίμωσης στην ενημέρωση των συντακτών του αστυνομικού ρεπορτάζ (με επιλεκτικές εξαιρέσεις)», φαινόμενο που, όπως λένε, «έχει φτάσει στο απροχώρητο, θέτοντας σε κίνδυνο την επαγγελματική μας υπόσταση και αξιοπρέπεια και με αποτέλεσμα την έλλειψη ενημέρωσης της κοινής γνώμης». Το πρόβλημα εστιάζεται στον «ολοκληρωτικό έλεγχο της ενημέρωσης με απόκρυψη όλων των γεγονότων που, κατά την κρίση των κρατούντων, εκθέτουν την Αστυνομία».

Ζημίες ύψους 263.961 ευρώ για την ΑΕΠΙ το 2008, αντί κερδών προ φόρων 95.870 ευρώ το 2007. Η εταιρεία εμφάνισε το 2008 τζίρο 16.586.775 ευρώ, έναντι 15.689.234 ευρώ το 2007

Άλλος ένας καλός και καταξιωμένος συνάδελφος έφυγε, ο Γιάννης Βουτσινάς, έχοντας αναπτύξει μεγάλη δράση, τιμώντας το δημοσιογραφικό λειτούργημα και προσφέροντας απ’ όπου πέρασε: εφημερίδες και κρατική τηλεόραση και Γενική Γραμματεία Τύπου. Συλλυπητήρια θερμά στην οικογένειά του.

****

Στις 22 Μαΐου κυκλοφορεί το πρώτο DVD των «10 μικρών Μήτσων» του Λάκη Λαζόπουλου, μαζί με τον «Τηλεθεατή». Πρόκειται για το νέο χτύπημα του Θ. Φιλιππόπουλου μετά τη συμφωνία με τη «Φίνος Φιλμς». Το τίμημα, μάλιστα, κινήθηκε σε λογικά πλαίσια σε μια αγορά που χάνει διαφήμιση.

Παραμένει στη σημερινή ιδιοκτησία της Platform 8 η εφημερίδα «Ole Sports». Η συμφωνία για τη μεταβίβαση του φύλλου στο www.sport.gr ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή.

***

Με 25% η Vodafone στη HOL; Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία κινητής και σταθερής τηλεφωνίας είναι πολύ πιθανό να αγοράσει ένα ποσοστό της τάξης του 25% στην εταιρεία του Σ. Κόκκαλη, η οποία αναπτύσσει το HOL TV, ενισχύοντας τις τάσεις που περιγράφουμε στο διπλανό άρθρο.
***

Στη Βουλή το θέμα της Έφης Θώδη με την ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη προς τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης. Στην ερώτησή της η βουλευτής του Νομού Τρικάλων επισημαίνει πως «οι αδυσώπητοι νόμοι της τηλεοπτικής αγοράς, η παντοκρατορία του μέσου, η θέληση των ανθρώπων που δεν υπολογίζουν αντοχές, δυνάμεις, ακόμα και την πιθανή προδιάθεση ανθρώπων, αλλά λειτουργούν με αποκλειστικό γνώμονα το μέτρο της θεαματικότητας των εκπομπών τους, πατώντας κυριολεκτικά επί ανθρωπίνων ψυχών, επέτυχαν για άλλη μία φορά το ζητούμενο». Ρωτά τον υπουργό «γιατί δεν παρεμβαίνει το τηλεοπτικό συμβούλιο προκειμένου να τεθούν όρια και όροι σε αυτές τις εκπομπές. Αν υπάρχει πλαίσιο που καθορίζει τα της λειτουργίας των εκπομπών αυτών. Και αν μετά το τραγικό περιστατικό σκοπεύει να παρέμβει προκειμένου να μπουν όροι και όρια στα της λειτουργίας των εκπομπών αυτών».

Αίτημα ενίσχυσης της αγοράς του περιοδικού Τύπου από την κρατική διαφήμιση. Οι εκδότες των περιοδικών ζητούν να αυξηθεί το μερίδιό τους από 1% που είναι σήμερα σε 15%. Με βάση τη νομοθεσία, το 40% της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης μοιράζεται στον Τύπο, χωρίς όμως να διευκρινίζεται η αναλογία μεταξύ εφημερίδων και περιοδικών.

***


Σχολιάστε εδώ