υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Σε λίγες ημέρες τελειώνει και επισήμως η αγωνία όσων διεκδικούν εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση πάντως προβλέπουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι η κ. Μπακογιάννη θα πρέπει να ψάχνει για νέο εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς ο κ. Γ. Κουμουτσάκος είτε θα είναι στην Ευρωβουλή (μάλλον απίθανο, αν πιστέψουμε τη φημολογία ότι η θέση κλήρωσε για τον συνεργάτη της υπουργού Θόδωρο Σκυλακάκη) είτε θα ετοιμάσει τις βαλίτσες του για το Λονδίνο, όπου θα αναλάβει το Γενικό Προξενείο.

Ακόμη και στη δεύτερη περίπτωση πάντως, μάλλον ο κ. Κουμουτσάκος θα παραμείνει στη Διεύθυνση Ενημέρωσης μέχρι το φθινόπωρο, ώστε όχι μόνο να εκπαιδευθεί ο αντικαταστάτης του, αλλά και να βγάλει τα κάστανα (του Σκοπιανού και του Κυπριακού) από τη φωτιά…

Κοντεύουν να μας πάρουν στο ψιλό με την επιμονή μας να δίνουμε γην και ύδωρ για να καταργήσουν οι ΗΠΑ τη βίζα σε έλληνες πολίτες. Εμείς θα προτείναμε αντί να παρακαλάνε γονυπετείς, παλαιοτέρα ο Γ. Παπανδρέου και τώρα η κ. Ντόρα, για να καταργηθεί η βίζα και να διαπραγματεύονται την υπογραφή συμφωνιών που αρμόζουν μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες, να τους στείλουν στο καλό. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να αναλάβει το κράτος μέσα σε όλα αυτά που πάνε χαμένα σε μίζες κ.λπ., να πληρώνει το κόστος της βίζας. Έτσι, για να καταλάβουν ότι τουλάχιστον ο ελληνικός λαός δεν θα εξευτελιστεί για τα 50ή 100 δολάρια της βίζας…

Στο επεισόδιο που συνεχίζεται μεταξύ του πρεσβευτή στην Ουκρανία Χ. Δημητρίου και του σύμβουλου πρεσβείας στη Μόσχα κ. Ιωάννου, έχουν δοθεί και ιδεολογικές διαστάσεις (μια και ο ένας θεωρείται σκληρός (αλλά πολύ σκληρός) δεξιός και ο άλλος είχε κατηγορηθεί ότι κινείται ο άνθρωπος στα όρια της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς). Μαθαίνουμε μάλιστα ότι έχει και υπηρεσιακή ουρά η υπόθεση.

Το πιο ενδιαφέρον θα είναι εάν ο κ. Χ. Δημήτριου, επιστρέφοντας στην Αθήνα, αναλάβει την Α5 Διεύθυνση Ρωσίας, Λευκορωσίας, χωρών Καυκάσου και Ευξείνου Πόντου αντικαθιστώντας τον Ν. Τσαμαδό που οδεύει στο Τόκυο. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, τότε πολλά ερωτήματα θα λυθούν για την ουσία του «επεισοδίου», όπως σαφέστατο θα είναι και το μήνυμα στη Μόσχα…

Ιδιαίτερα έξυπνη ήταν η επιστολή του γ.γ. του ΥΠΕΞ Αριστείδη Αγαθοκλή προς την ΕΔΥ και κοινοποίησε στον αναπληρωτή του Μ. Καμπάνη και στον προσωπάρχη. Αφού λοιπόν εξηγεί ότι ο κ. Ιωάννου δεν εκλήθη σε απολογία, επειδή «με την έκθεσή του προς το ΚΑΣ ανέπτυξε διεξοδικώς τις απόψεις του για συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητός του, ως είχε όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να πράξει» (σ. σ. για τα ενεργειακά), δικαιολογεί την κλήση του σε απολογία λόγω του ότι το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού μηνύματός του προς τον πρέσβη Χ. Δημητρίου διεβιβάσθη και «στην κεντρική υπηρεσία, καθιστώντας ούτως το θέμα και επισήμως υπηρεσιακό…». Βεβαίως η επιστολή του κ. Αγαθοκλή δεν εξηγεί για ποιον λόγο δεν καλείται σε απολογία ο κύριος πρέσβης, αν και όπως ο ίδιος επισημαίνει, «η ορθή συμπεριφορά δεν αποτελεί ιεραρχικό μονόδρομο από άνω προς τα κάτω, αλλά είναι γενική αρχή που πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους μας…».

Σας είχαμε προειδοποιήσει ότι η ξαφνική στροφή, ώστε να προσαρμοσθεί η εξωτερική και ενεργειακή πολιτική μας με των ΗΠΑ, θα προκαλούσε αντιδράσεις. Έτσι με τη λήξη της Ενεργειακής Συνάντησης της Σόφιας (όπου έπνεε αμερικανικός άνεμος), ο μεν βούλγαρος πρωθυπουργός Σ. Στάνισεφ εκλήθη στη Μόσχα, ο δε έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Πούτιν, ώστε να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους.

Από τις δηλώσεις που ακολούθησαν ότι και η Βουλγαρία και η Ελλάδα στηρίζουν απολύτως τον αγωγό Σάουθ Στριμ (που μποϊκοτάρει όμως η Ουάσινγκτον), αποδεικνύεται ότι ο κ. Πούτιν διατηρεί το μοναδικό χάρισμα να… πείθει τους ξένους ηγέτες. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, το διπλωματικό πρεσάρισμα θα πέσει περισσότερο στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι και πιο επιρρεπές σε υποσχέσεις και δεσμεύσεις προς Ουάσινγκτον μεριά..

Ήταν από τους… τυχερούς η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη στην κατανομή των κομματικών υποχρεώσεων για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Έτσι, ενώ άλλοι συνάδελφοί της θα τρέχουν σε βουνά και σε λαγκάδια, συμπτωματικώς η κ. Μπακογιάννη ήταν το Σάββατο 2 Μαΐου ομιλήτρια σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ευρυτανίας. Κάτι που της επέτρεψε να περάσει το διήμερο στο εξοχικό της, καλύπτοντας και τις κομματικές υποχρεώσεις της.

Βρίθει συμπτώσεων η, επί Ντόρας, ελληνική εξωτερική πολιτική. Έτσι από σχολαστικό φίλο της στήλης μάθαμε ότι η διαρροή της πρόθεσης της κ. Μπακογιάννη να επισκεφθεί το Ιράκ προηγήθηκε μερικών ωρών της επίσημης ανακοίνωσης για τη συμφωνία που συνήψε με την ιρακινή κυβέρνηση (για μεταφορά ξηρού φορτίου) όμιλος έλληνα εφοπλιστή ο οποίος και με ΜΜΕ ασχολείται και φιλικές σχέσεις με την υπουργό φέρεται να έχει. Φαντασθείτε μάλιστα να βρεθεί και πάλι συμπτωματικά η υπουργός στο Ιράκ τις ημέρες που θα ενεργοποιείται η συμφωνία του φίλιου εφοπλιστή.

Άγριο παιχνίδι παίζεται στην Ξάνθη, μια και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Ματατζή αισθάνεται ότι χάνει το χρίσμα του προξενείου και αφήνει να διαρρεύσει ότι προσανατολίζεται να μην είναι εκ νέου υποψήφιος. Όπως φαίνεται το προξενείο, αλλά και ο ψευδομουφτής, δεν ικανοποιούνται απλώς με το να κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο, αλλά έχουν βαλθεί να καταστήσουν απολύτως αχυράνθρωπους τους πολιτευτές της μειονότητας, ανεξαρτήτως κόμματος… Και για να το πετύχουν αυτό, ίσως χρειαστεί να πέσουν και κεφάλια…

Εμφύλια διαμάχη έχει ξεσπάσει στη Βόρειο Ήπειρο, καθώς στελέχη της Ομόνοιας θέλουν να απαλλαγούν από τον μειονοτικό δημοσιογράφο Π. Μπάρκα, ο οποίος προΐσταται και του συρρικνωμένου τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου. Ο Π. Μπάρκας, μέλος της πρώτης ιστορικής ηγεσίας της Ομονοίας, βρίσκεται σε διαρκή πολιτική αντιπαράθεση με την τωρινή ηγετική ομάδα της μειονότητας. Στη διαμάχη έχει εμπλακεί και κουμπάρος της Ντόρας, καθηγητής, πολιτευτής της ΝΔ στα Ιωάννινα, που διορίσθηκε μορφωτικός ακόλουθος και ανέλαβε την επιχείρηση παροπλισμού του κ. Μπάρκα. Ο κουμπάρος πάντως είναι τυχερός, γιατί μπορεί να υπηρετεί τυπικώς στο εξωτερικό με ό,τι αυτό σημαίνει μισθολογικώς, αλλά κάθε βράδυ έχει την ευκαιρία να βρίσκεται στο σπίτι του στα Γιάννενα…

Πολλά έχουν γραφτεί για την προβληματική διαδικασία επιλογής (και όχι διαγωνισμού φυσικά) δεκαπέντε εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Εξωτερικών. Για να αποκλεισθεί μάλιστα κάθε ενδεχόμενο… λάθους, ακούγεται ότι επιστρατεύθηκε πρέσβης της απολύτου εμπιστοσύνης της Οικογένειας για να προεδρεύσει στη διορισμένη επιτροπή επιλογής. Τέτοιες λεπτές διαδικασίες η Οικογένεια δεν τις αφήνει ποτέ στην τύχη.


Σχολιάστε εδώ