Το θολό τοπίο των τηλεπαιχνιδιών

Φαίνεται όμως πως ο νομικός διάλογος για τη μορφή των τηλεπαιχνιδιών ξεκίνησε, με τον Κωνσταντίνο Χριστοδούλου, επίκουρο καθηγητή του Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, να καταγράφει τις σκέψεις του στο περιοδικό «Δίκαιο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» ενώ παράλληλα το ΕΣΡ, επί του ζητήματος του τηλεπαιχνιδιού «Βρες τη λέξη» επέβαλε πρόστιμα ύψους 60.000 ευρώ σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το Συμβούλιο με δεύτερη απόφασή του επέβαλε πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ στο Mega, έχοντας την πλήρη γνώση των στοιχείων.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε πως επί της ουσίας έχει ισχύ η σύμβαση που ορίζει πως τα χρήματα δίνονται εφόσον το επεισόδιο μεταδοθεί. Όμως, σύμφωνα και με το άρθρο Κ. Χριστοδούλου, γεννιούνται, μεταξύ άλλων, ορισμένα ζητήματα όπως: της επιστροφής των χρημάτων του παίκτη από την εταιρεία τηλεηχοπληροφόρησης την οποία και χρησιμοποίησε για να λάβει μέρος, της αμοιβής των υπηρεσιών που προσέφερε στο κανάλι, καθώς εξασφαλίζει με τη συμμετοχή του τη διοργάνωση μιας χαμηλού κόστους εκπομπή.

Αυτά είναι τα τηλεπαιχνίδια που οργανώνονται από εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, σε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Υπάρχουν όμως και τα άλλα τηλεπαιχνίδια, με αποκορύφωμα εκείνα της εποχής Χριστίδη, ο οποίος και καταδικάστηκε ύστερα και από την έρευνα του ΕΣΡ για τα «τηλεπαιχνίδια της απάτης». Εσχάτως υπήρξε και μια διαφορετική γενιά τηλεπαιχνιδιών, από μια γερμανική εταιρεία παραγωγής, με τίτλο «Βρες τη λέξη», τα οποία και μεταδίδονται σε πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στην περίπτωση αυτών των παιχνιδιών, το ΕΣΡ επέβαλε ήδη πρόστιμα ύψους 60.000 ευρώ, χωρίς όμως να λαμβάνει θέση για τον αν παραπλανάται ή όχι ο τηλεθεατής, αφού υπάρχει δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων, ενώ χρησιμοποιούνται για τη συμμετοχή γραμμές τηλεηχοπληροφορόρησης, χωρίς να υπογράφονται συμβάσεις.

Όσο θα προχωράει η οικονομική κρίση, τόσο τα τηλεπαιχνίδια θα πληθαίνουν υποσχόμενα διαφόρων ειδών έπαθλα, συνεπώς η Αρχή πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.


Σχολιάστε εδώ