Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

• Από το ναδίρ στο ζενίθ και από την πλήρη ταύτιση με την πορεία των διεθνών αγορών στη χάραξη αυτόνομης πορείας, έστω προσωρινά.

• Απορίας άξια η πορεία του ΧΑ τις τελευταίες ημέρες, περίοδο κατά την οποία οι περισσότερες διεθνείς αγορές «ασθενούσαν» από τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης των χοίρων, από την ανησυχία των επενδυτών δηλαδή που ωθούσε χαμηλότερα τους δείκτες τους.

• Αντιθέτως στο ΧΑ οι συνεδριάσεις, ιδίως Τρίτη και Τετάρτη, ξέφυγαν από τον κανόνα των υπολοίπων διεθνών αγορών, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τις αυξημένες συναλλαγές, αλλά και την αντίδραση του συνόλου της αγοράς. Μάλιστα, ενδεικτικό ήταν το γεγονός πως την Τετάρτη το σύνολο των μετοχών του 20άρη δείκτη αντέδρασε θετικά και κατέγραψε κέρδη, την ίδια ώρα που οι 8 στις 10 μετοχές των υπολοίπων δεικτών κεφαλαιοποίησης ομοίως έκλειναν με θετικά πρόσημα.

• Κάπως έτσι έφτασε η αγορά να κλείσει την Τετάρτη σε νέο νέο υψηλό έτους τόσο για τον Γενικό Δείκτη, όσο και για τους δείκτες της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης! Το ενδιαφέρον για τις μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης μοιάζει μάλιστα να ενισχύεται τις τελευταίες ημέρες, κάτι που εφόσον συνεχισθεί λίγο ακόμη δεν αποκλείεται να προσελκύσει ιδιώτες μικροεπενδυτές. Κρίσιμο είναι αυτό το σημείο, καθώς εάν κάτι λείπει εδώ και καιρό από την αγορά μας είναι η παρουσία των ιδιωτών, εκείνων που κατά κύριον λόγο διατηρούν (;) χαρτοφυλάκια με μετοχές ως επί το πλείστον της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Και οι οποίοι από το πουθενά και πάντως μετά από πολύ καιρό βλέπουν ξανά τα χαρτοφυλάκιά τους να κινούνται …

• Ακριβώς αυτή η συμπεριφορά των τελευταίων ημερών πυροδότησε σειρά εκθέσεων και τεχνικών αναλύσεων από τις εγχώριες ΑΧΕΠΕΥ και δεν έλειψαν χαρακτηρισμοί περί «ιδανικής εξέλιξης», περί πιθανότητας νέου ανοδικού σεναρίου και για «θετικά μηνήματα» εκ μέρους των δεικτών. Ακόμα και τα επίπεδα στήριξης «μετατοπίστηκαν» πλέον προς τα πάνω και για τον Γενικό Δείκτη κυμαίνονται πλέον στις 1.850 μονάδες.

ΥΓ.: Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει πως τα σημαντικά κέρδη μπορούν να βάλουν σε… πειρασμό όσους πρόλαβαν αυτό το μίνι ράλι. Όπερ σημαίνει «κατοχύρωση κερδών», σε πιο απλά ελληνικά δηλαδή, ρευστοποιήσεις. Όσο μεγαλύτερα τα κέρδη, τόσο μεγαλύτερες και οι πιθανότητες να δούμε κανένα πτωτικό γύρισμα εκεί που κανείς δεν το περιμένει. Επομένως προσοχή και ψυχραιμία…


Σχολιάστε εδώ