Σιγουριά για την τρίτη θέση στο ΚΚΕ
Με τον αέρα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, η Αλέκα Παπαρήγα ήταν ιδιαίτερα αυστηρή σε συνέντευξή της στο Mega και επιτέθηκε κατά των πρώην στελεχών του ΚΚΕ που στη διάσπαση του 1991 εγκατέλειψαν το κόμμα για τον ΣΥΝ και κάποια από αυτά μεταπήδησαν στη συνέχεια στο ΠΑΣΟΚ. Έκανε λόγο για «ποντίκια που εγκατέλειψαν το καράβι, αλλά το καράβι (σ.σ.: το ΚΚΕ) δεν βυθίστηκε και αυτό ήταν καλό για το λαϊκό κίνημα και τον λαό».
Το μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ διατηρείται, αν και στον Περισσό θεωρούν ότι πλέον δεν απευθύνονται στο ίδιο εκλογικό κοινό και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός ανάμεσα στους δύο χώρους. Η ίδια η Α. Παπαρήγα δήλωσε ότι μέχρι το 1998 μπορεί να υπήρχε ένας κοινός τόπος ανάμεσα στους δύο χώρους και να δημιουργούσε έναν ανταγωνισμό για τις ψήφους. Σήμερα είναι άλλη η πηγή αύξησης του ΚΚΕ και άλλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Μπορεί και ο ΣΥΡΙΖΑ και εμείς, εκτιμούν στο ΚΚΕ, να έχουμε σημεία αναφοράς τα στρώματα, τη βάση του ΠΑΣΟΚ και ένα μέρος της βάσης της ΝΔ, αλλά για το ΚΚΕ πηγή είναι τα εργατικά, λαϊκά και τα πιο φτωχά στρώματα, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανώτερα στρώματα της εργατικής τάξης και μεσαία ή και ανώτερα μεσαία στρώματα, κάτι που δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Επομένως, τονίζουν, δεν έχουμε την ίδια πηγή αύξησης του εκλογικού μας ποσοστού και έτσι δεν μπορεί να πει κανείς ότι ανταγωνιζόμαστε για ψήφους. Η Α. Παπαρήγα εκτίμησε ότι «μπορεί εμείς να πάρουμε κάποιες ψήφους, αλλά θα εξαρτηθεί από την κίνηση και τη διαφοροποίηση των αντίστοιχων στρωμάτων. Ποιο θα διαφοροποιηθεί σε σχέση με τον δικομματισμό. Άρα ο ανταγωνισμός μεταξύ μας δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί θα έβγαζε το ΚΚΕ από την κύρια γραμμή του. Αν θελήσουμε να δούμε τα πράγματα ψηφοθηρικά, τότε πρέπει να τροποποιήσουμε την πολιτική μας και δεν θέλουμε να την τροποποιήσουμε».
Βέβαια στο ΚΚΕ διευκρινίζουν ότι η παραπάνω εκτίμηση δεν σημαίνει ότι δεν θέλουν να είναι τρίτο κόμμα στις επικείμενες ευρωεκλογές ή τις βουλευτικές, αλλά τονίζουν ότι όταν επιδιώκεις μια καλή θέση στις εκλογές δεν σημαίνει ότι ανταγωνίζεσαι στενά εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τον ανταγωνιζόμαστε ιδεολογικά και πολιτικά γιατί βάζει παραβάν στα μάτια ριζοσπαστικών ανθρώπων» ήταν τα λόγια της Α. Παπαρήγα.
Με βάση τα παραπάνω ο Περισσός εκτιμάει ότι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογές είναι θετικός παράγοντας για πολιτικές εξελίξεις ευνοϊκές για τον λαό. Εμείς, λένε, είμαστε εκείνη η δύναμη που αν δυναμώσει παραπέρα θα πιάσει τόπο αυτό το δυνάμωμα και, το κυριότερο, θα είναι και σταθερό. Κάνοντας άνοιγμα, εν όψει των ευρωεκλογών και των βουλευτικών εκλογών, σε ευρύτερο ακροατήριο ψηφοφόρων, το ΚΚΕ ζητάει την ψήφο και από ψηφοφόρους που δεν συμφωνούν σε όλα τα θέματα με την πολιτική του κόμματος.
Παράλληλα με τη δράση του στο συνδικαλιστικό κίνημα το ΚΚΕ ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στη νεολαία, τομέα που ανέλαβε το νέο μέλος του Πολιτικού Γραφείου και πρώην γραμματέας της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός. Το πρώτο στοίχημα θα είναι οι φοιτητικές εκλογές που θα γίνουν στις 13 Μαΐου, όπου το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ευελπιστούν ότι θα καταγραφεί η ανοδική πορεία του κόμματος. Στην κατεύθυνση αυτή η Α. Παπαρήγα ζήτησε να γίνει στη Βουλή (ορίστηκε για την ερχόμενη Παρασκευή) συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τα προβλήματα της νεολαίας.