Ρουλέτα για δύο το 3%!
Αυτή η διαφορά, γύρω στις 3 μονάδες, αρχίζει να παγιώνεται σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, όπως προκύπτει και από έρευνες άλλων εταιρειών.
Και φαίνεται ότι το «3» θα είναι το «νούμερο της ρουλέτας», το οποίο θα «κοιτάζουν» οι δυο μονομάχοι εν όψει ευρωεκλογών.
Μάλλον λοιπόν γύρω απ’ αυτήν την αφετηρία, των 3 μονάδων, θα γίνει η «μονομαχία» των δύο μεγάλων κομμάτων, τόσο για την πολιτική ουσία, όσο και για τις εντυπώσεις. Η μεν ΝΔ θα προσπαθήσει στις 5 βδομάδες που απομένουν ως τις ευρωεκλογές να μειώσει αυτήν τη διαφορά υπολογίζοντας ότι αν αυτό το πετύχει θα έχει κάνει το καλύτερο δυνατό και θα μεταφερθεί στο ΠΑΣΟΚ το πολιτικό πρόβλημα.
Απ’ τη μεριά του, το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να αυξήσει τη διαφορά πάνω απ’ τις 3 μονάδες, ώστε να είναι σε θέση μετά να εντείνει την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση και να μιλήσει για αναντιστοιχία της λαϊκής βούλησης έναντι της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Κατά τα άλλα, απ’ τη δημοσκόπηση της RASS προκύπτουν:
• Μια ελαφρά αύξηση της υπεροχής του Κ. Καραμανλή έναντι του Γ. Παπανδρέου, στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.
• Μια επί της ουσίας απόρριψη της ακατάσχετης και μονομερούς σκανδαλολογίας και μάλιστα με ποσοστά συντριπτικά, 63,7% έναντι 33,3%. Είναι ένα σημαντικό εύρημα, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO (για το MEGA) πριν από λίγες μέρες. Και θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφού προκύπτει πως αυτή η σκανδαλολογία εξάντλησε τη δυναμική της και πλέον όχι μόνο δεν προσφέρει πολιτικά οφέλη, αλλά λειτουργεί και αντίστροφα…
• Μία πάνδημη και διακομματική απαίτηση να παραιτηθεί ο Αρ. Παυλίδης σε περίπτωση παραπομπής του.
• Εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα, τόσο για τον Κ. Καραμανλή, απ’ τον οποίο ακόμα και τώρα ένα ικανό τμήμα του λαού προσδοκά γενναίες πρωτοβουλίες, όσο και για τον Γ. Παπανδρέου, για τον οποίο ένα ποσοστό γύρω στο 58-60% εκτιμά ότι δεν είναι ακόμα έτοιμος να κυβερνήσει (περίπου παρόμοιο ποσοστό συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και για το ΠΑΣΟΚ).
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα της RASS, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου διαμορφώνονται ως εξής (ΠΙΝΑΚΑΣ 1):
– ΝΔ στο 30,2%.
– ΠΑΣΟΚ στο 33,2%.
– ΚΚΕ στο 7,6%.
– ΣΥΡΙΖΑ στο 7,7%.
– ΛΑΟΣ στο 5%.
– Οικολόγοι στο 3,3%.
– Αδιευκρίνιστη ψήφος στο 9%.
Ενώ στην παράσταση νίκης είναι μεγάλη η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ (ΠΙΝΑΚΑΣ 2) που συγκεντρώνει 60,5% έναντι 30% της ΝΔ.
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (ΠΙΝΑΚΑΣ 3):
• Ο Κ. Καραμανλής προτιμάται απ’ το 45,5%.
• Ο Γ. Παπανδρέου προτιμάται απ’ το 33,4%.
• Ο «κανένας» συγκεντρώνει 19,8%.
Σταματήστε τη σκανδαλολογία!
Ηχηρό είναι το λαϊκό μήνυμα και απ’ αυτήν τη δημοσκόπηση ενάντια στην ακατάσχετη σκανδαλολογία. Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι έχει προσλάβει διακομματικές διαστάσεις. Δηλαδή ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ κατά πλειοψηφία (αν και με μικρότερα ποσοστά απ’ τα άλλα κόμματα) αποδοκιμάζουν τη μονομερή σκανδαλολογία και απαιτούν να μπουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τα θέματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης (ΠΙΝΑΚΕΣ 4 και 5).
Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι και συντριπτικά και ενδεικτικά ενός κλίματος που εν δυνάμει διαμορφώνεται και συνιστά ταυτόχρονα μήνυμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Το 63,7% απαιτεί την προτεραιότητα των ζητημάτων των σχετιζομένων με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και μόνο το 33,3% εκτιμά ότι καλώς τα σκάνδαλα και η σκανδαλολογία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 58,6% έναντι 38,5%.
Να παραιτηθεί ο Παυλίδης, αν…
Σε ό,τι αφορά τον Αρ. Παυλίδη, είναι συντριπτικά τα ποσοστά (ΠΙΝΑΚΕΣ 6 και 7) όσων ζητάνε την παραίτησή του σε περίπτωση απόφασης για παραπομπή του. Και μάλιστα και σε αυτήν την περίπτωση, διακομματικά.
Το 84,4% απαιτεί την παραίτηση Παυλίδη σε περίπτωση παραπομπής του και μόνο το 8% έχει την άποψη ότι δεν πρέπει να παραιτηθεί, ακόμα κι αν παραπεμφθεί.
Μηνύματα σε Κώστα και Γιώργο…
Ενδιαφέρον είναι το εύρημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 8), σύμφωνα με το οποίο:
• Το 53,1% των ερωτηθέντων προτιμά απ’ τις επόμενες εκλογές να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων.
• Το 43,8% επιλέγει μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση.
Ενώ σε άλλο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 9):
• Το 38% θέλει να μην υπάρξει αυτοδυναμία.
• Το 29,2% προτιμά μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
• Το 28,6% προτιμά μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.
Σχετικά με το πώς ο κόσμος αντιμετωπίζει ύστερα από 5 χρόνια διακυβέρνησης τον Κώστα Καραμανλή (ΠΙΝΑΚΕΣ 10 και 11), προκύπτει ότι πλέον διακρίνεται μια κούραση, αλλά είναι ενθαρρυντικό ότι ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες ένα αρκετά υψηλό ποσοστό του δείχνει ανοχή και του προσφέρει μια ακόμα ευκαιρία.
Συγκεκριμένα:
• Το 49% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πλέον η παρουσία του στη θέση του πρωθυπουργού δεν έχει νόημα, αφού πρόσφερε ό,τι ήταν να προσφέρει.
• Όμως ένα σχεδόν ισόποσο 48,8% εκτιμά ότι έχει ακόμα να προσφέρει, αλλά προς τούτο απαιτούνται σημαντικές και γενναίες πρωτοβουλίες. Μεταξύ δε αυτών είναι και το 20,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 34,8% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 22,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 38,7% των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων.
Σε ό,τι αφορά τον Γ. Παπανδρέου, είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου ένα όμοιο ποσοστό με αυτούς που πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ακόμα έτοιμο να κυβερνήσει, το πιστεύει και για τον πρόεδρό του.
Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΕΣ 12 και 13):
• Το 58,8% των ερωτηθέντων πιστεύει πως δεν είναι ακόμα έτοιμος να κυβερνήσει. Μεταξύ αυτών και το 23,1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (δηλαδή περίπου ο ένας στους πέντε!), το 57,7% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το 50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
• Το 35% πιστεύει ότι ο Γιώργος είναι η μόνη επιλογή για τη θέση του πρωθυπουργού. Μεταξύ αυτών το 14,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 28,9% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το 44,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα (ΠΙΝΑΚΕΣ 14 και 15) παραμένουν υψηλά τα ποσοστά αυτών που εκτιμούν ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα έτοιμο να κυβερνήσει.
Συγκεκριμένα το 57,5% εκτιμά ότι δεν είναι έτοιμο, ενώ το αντίθετο πιστεύει το 41,6%.
Ενώ στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 16) για το πώς θα ήταν τα πράγματα αν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου:
• Το 32,3% απαντά «χειρότερα».
• Το 32,3% απαντά «καλύτερα».
• Το 28,8% απαντά «ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα».