Πώς θα διαχειριστεί το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα

Κατ’ αρχάς, μείζον θέμα για το ΠΑΣΟΚ που θα σηματοδοτήσει και εξελίξεις είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον Αριστοτέλη Παυλίδη το βράδυ της Δευτέρας, αλλά και το πώς θα αντιδράσει στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της Ιπποκράτους κάνουν λόγο για σημαντικό αριθμό λευκών ψηφοδελτίων –κάποιοι λένε μάλιστα για πάνω από 40 (μπορεί να φτάσουν και τα 50-60)– καθώς αξιολογούν πληροφορίες και σενάρια από το κυβερνητικό στρατόπεδο και αναφέρουν ότι ενθαρρύνεται η λευκή ψήφος, για να εκτονωθεί η κατάσταση και να υπάρξει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας από τους κυβερνητικούς βουλευτές, χωρίς ωστόσο να τίθεται εν αμφιβόλω η ισχνή πλειοψηφία των 151.

Έμπειρα στελέχη της Ιπποκράτους είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά για το τι θα πράξουν στην ψηφοφορία βουλευτές του ΛΑΟΣ και του ΚΚΕ, ενώ δεν αποκλείουν ρητά το ενδεχόμενο να υπάρξουν και κάποιες ελάχιστες διαρροές από το ΠΑΣΟΚ, πιθανά και από τον Συνασπισμό.

Ωστόσο, και για ευνόητους λόγους, η Ιπποκράτους επίσημα πλέον (διά του Γ. Παπακωνσταντίνου) διαμήνυσε πως το λευκό στην πράξη είναι ψήφος συγκάλυψης και μη απόδοσης ευθυνών.

Εκτιμούν πάντως πως όποια και αν είναι η τελική κατάληξη της ψηφοφορίας, η κυβέρνηση έχει ήδη υποστεί ζημιές από την όλη υπόθεση.

Πιστεύουν ότι ακόμη και εάν δεν συμπληρωθούν οι 151 ψήφοι που απαιτούνται για να παραπεμφθεί ο κ. Παυλίδης, ο κ. Καραμανλής «θα πρέπει να κάνει κάτι, να πάρει μια πρωτοβουλία». Με βάση αυτήν την πεποίθηση ήδη κινούνται και σχεδιάζουν ώστε και σε περίπτωση κάποιας αιφνιδιαστικής κίνησης του κ. Καραμανλή, να φανεί ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προβλέψει και είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για την πρωθυπουργική κίνηση.

Όπως σημείωνε μάλιστα κορυφαίο στέλεχος της Ιπποκράτους, αν ο κ. Καραμανλής δεν πράξει κάτι, αν δεν αναλάβει μια πρωτοβουλία, θα εμφανιστεί ως ανήμπορος και απροετοίμαστος να αντιδράσει σε ένα μήνυμα που θα λάβει από την ίδια την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός έχει περιορισμένες επιλογές, όπως ανασχηματισμός, επίθεση με σκανδαλολογία, και κυρίως με την υπόθεση της Ζήμενς, ή ένταση της πόλωσης για συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Παράλληλα, οι συνεχείς και σφοδρές επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο κ. Γιώργος Παπανδρέου από τον πρωθυπουργό, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και κορυφαία στελέχη της ΝΔ, είναι προανάκρουσμα –κατά τους επιτελείς του ΠΑΣΟΚ– για σκληρή μετωπική αντιπαράθεση εν όψει ευρωεκλογών.

Τα επιτελικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως ο κ. Καραμανλής θέλει να συμπαρασύρει τον κ. Παπανδρέου σε μια ανοιχτή και υψηλών τόνων προσωπική αντιπαράθεση, καθώς πιστεύει πως μπορεί να εξέλθει απ’ αυτήν νικητής. «Είναι ένα από τα τελευταία του χαρτιά», λένε στην Ιπποκράτους, για να συσπειρώσει τον γαλάζιο κομματικό στρατό και να ενισχύσει το προφίλ του.

Ωστόσο αντιμετωπίζουν την πρόκληση με τον αέρα του πρώτου κόμματος που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις και γι’ αυτό σκοπεύουν να απαντούν σκληρά στον πρωθυπουργό, όποτε κρίνουν ότι χρειάζεται. Παράλληλα εκτιμούν πως η πόλωση βοηθά επίσης και το ΠΑΣΟΚ, καθώς αυξάνεται η συσπείρωση των ψηφοφόρων του.

Απλώς στην Ιπποκράτους δίνουν έμφαση στο «σωστό μείγμα προγραμματικού και καταγγελτικού λόγου» μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν εντός του Κινήματος (από τον Ευάγγ. Βενιζέλο, την Άννα Διαμαντοπούλου κ.ά) οι οποίοι εκτιμούν ότι η συνεχής ενασχόληση με τη σκανδαλολογία δεν ωφελεί το ΠΑΣΟΚ.

Ένα ακόμα σημείο που αποτελεί γρίφο και προβληματίζει την Ιπποκράτους είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Στο ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν πως έχουν να κερδίσουν αναμέτρηση για την Ευρωβουλή από το 1994 και πως το ΠΑΣΟΚ έχει να έλθει πρώτο κόμμα σε εκλογική αναμέτρηση από το 2000, όταν είχε οριακά νικήσει τη ΝΔ. Επίσης υπενθυμίζουν ότι στις τελευταίες ευρωεκλογές, του 2004, το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε με διαφορά κοντά στις 10 μονάδες. Συνεπώς, τονίζουν, «η νίκη είναι νίκη, ανεξαρτήτως ποσοστού».

Ωστόσο αν η διαφορά είναι κάτω των τριών μονάδων το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός και να διαχειριστεί επικοινωνιακά την ήττα, προκειμένου να προκαλέσει εσωκομματικές αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν μπόρεσε να «γονατίσει μια κυβέρνηση για την οποία λέει ότι είναι διαλυμένη».

Πάντως η Ιπποκράτους έχει ετοιμάσει ήδη τις γραμμές άμυνάς της για ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς ήδη διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως «αν υπάρξουν κάποιοι που έπειτα από μια εκλογική νίκη μεμψιμοιρήσουν, τότε θα έχουν απέναντί τους τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ».


Σχολιάστε εδώ