Προς ένα νέο πολυπολικό σύστημα οδεύει ο κόσμος

Σ το σημερινό μεταβατικό στάδιο του διεθνούς συστήματος και τη μετεξέλιξη των διεθνών σχέσεων από ένα ηγεμονικό διεθνές σύστημα με πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ προς ένα νέο αναδυόμενο πολυπολικό διεθνές σύστημα, αναφέρεται το νέο βιβλίο «Προς έναν πολυπολικό κόσμο» του πρώην υπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Τάκη Ρουμελιώτη. Υπάρχουν, επισημαίνει ο κ. Ρουμελιώτης, σαφείς ενδείξεις πως ο κόσμος τόσο σε γεωοικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, μεταβάλλεται.

Η ανθρωπότητα μεταβαίνει προς ένα πολυπολικό διεθνές σύστημα, δεδομένου ότι παρατηρείται μείωση της ισχύος των ΗΠΑ και της απόστασης που τις χωρίζει από τους άλλους ανταγωνιστικούς πόλους, που επιθυμούν και αυτοί να συνδιαμορφώνουν την παγκόσμια πολιτική.

Η θέση των ΗΠΑ ως η μόνη οικονομική δύναμη στον κόσμο εξασθενίζει και προβάλλουν ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις, οι οποίες ανταγωνίζονται τις ΗΠΑ σε ορισμένους τομείς. Πόλοι ισχύος όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία αναμένεται να αυξήσουν τη σχετική επιρροή τους στη διεθνή πολιτική και να συνδιαμορφώνουν μέχρι ενός βαθμού με τις ΗΠΑ τα δρώμενα στη διεθνή πολιτική.

Οι σημερινές δομές της παγκόσμιας διακυβέρνησης δεν μπορούν να διατηρηθούν πλέον καθόλου ούτε σε επίπεδο γεωοικονομίας. Αποδείχθηκε ότι απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που ξεκίνησε αρχικά από την κρίση των subprimes στις Η.Π.Α. το 2007 και σταδιακά επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο.

Επιπρόσθετα οι σημερινές δομές της παγκόσμιας διακυβέρνησης δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά παγκόσμια ζητήματα, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την παγκόσμια φτώχεια, τη διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων τόσο εντός αναπτυγμένων χωρών όσο και μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Επιπλέον δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς σε σύγχρονες προκλήσεις, όπως τα ζητήματα διασφάλισης της οικονομικής ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και ένταξης της παγκόσμιας οικονομίας σε ρυθμούς μεγέθυνσης συμβατούς με την προστασία του περιβάλλοντος.

Συνοπτικά, λοιπόν, κεντρική αντίληψη του βιβλίου είναι ότι ο κόσμος οδεύει σε ένα πολυπολικό σύστημα.

Η μετάβαση όμως σε αυτό το πολυπολικό σύστημα συνδυάζεται με ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης.

Τα δύο αυτά στοιχεία συμπορεύονται και ο συνδυασμός τους δημιουργεί το νέο διεθνές περιβάλλον του 21ου αιώνα.

Απαραίτητο στοιχείο της μετάβασης στο νέο διεθνές σύστημα προκύπτει πως είναι ο συνδυασμός ενός πολυπολικού συστήματος σε γεωπολιτικό επίπεδο με ένα νέο μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη «πράσινων» μορφών οικονομίας και «πράσινης» ενέργειας και θα αλλάζει και τους όρους της γεωοικονομίας.

Το βιβλίο επιχειρεί να δώσει μία προοπτική στα σύνθετα παγκόσμια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στις αρχές του 21ου αιώνα.

Προτείνει μία ακολουθητέα πορεία για την απάντηση στις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται και σε αυτές που αναμένεται να δημιουργηθούν στο διεθνές σύστημα και προτείνει επιλογές για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση του μεγαλύτερου βαθμού ευημερίας για όσο το δυνατό μεγαλύτερο τμήμα της ανθρωπότητας, εντός των πλαισίων μιας οικονομικής πολιτικής που θα διαφυλάττει τους φυσικούς πόρους και το κλίμα της Γης και για τις επόμενες γενεές.

Το βιβλίο ευελπιστεί πως η αναγνώριση της συλλογικής ευθύνης των μεγάλων και των αναδυόμενων κρατών αποτελεί την προϋπόθεση για την επίλυση όλων των προαναφερθέντων παγκόσμιων ζητημάτων.

Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Λιβάνη, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στις 7 το βράδυ στο ξενοδοχείο Plaza και θα μιλήσουν γιʼ αυτό η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην υπουργός Θόδωρος Πάγκαλος και ο καθηγητής Κώστας Αρβανιτόπουλος.


Σχολιάστε εδώ