Ποιοι «παίζουν» για τις ηγεσίες Αρείου Πάγου και Συμβουλίου της Επικρατείας

Αποχωρούν τόσο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γ. Παναγιωτόπουλος όσο και ο Εισαγγελέας και ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς και Β. Νικόπουλος.

Το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές (αν και κάτι τέτοιο έχει σχεδόν αποκλειστεί) και να αλλάξει η κυβέρνηση αλλάζει και τις πιθανότητες που έχουν οι δυνάμει υποψήφιοι για τις ανώτατες θέσεις των δικαστηρίων. Με ελάχιστες εξαιρέσεις κυβερνήσεις και δικαστές αλληλοσχετίζονται, κυρίως όταν οι τελευταίοι σκαρφαλώνουν στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης και προσδοκούν να καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις. Η ιστορία έχει δείξει πως σπάνια επιλέγονται πρόσωπα που δεν συνωστίζονται σε πολιτικά γραφεία. Ή στην καριέρα τους δεν έχουν λάβει αποφάσεις ή δεν έχουν διαχειρισθεί θέματα κατά τρόπο που εξυπηρετούν τον έναν ή τον άλλο σχηματισμό.

Για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου φαίνεται να επικρατεί η επιλογή από την καθήμενη Δικαιοσύνη και όχι από την ιστάμενη (τον εισαγγελικό κλάδο). Έτσι είναι πολύ πιθανό να επιλεγεί ένας εκ των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, με επικρατέστερο -με τα σημερινά δεδομένα- τον κ. Γ. Καλαμίδα. Ο ίδιος, ωστόσο, φέρεται και ως υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Στην περίπτωση αυτή, για τη θέση του Εισαγγελέα είναι πιθανόν να επιλεγεί ο τρίτος κατά σειράν αρχαιότητας αντιπρόεδρος, κ. Δημ. Κανελλόπουλος. Στην περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής, στον Άρειο Πάγο θα σημειώνονταν μεγάλες ανατροπές, κυρίως στις θέσεις των αντιπροέδρων, καθώς θα προαγόταν σε θέση αντιπρόεδρου -αλλά και σε ανώτερα κλιμάκια θα μπορούσε να επιλεγεί- η αρεοπαγίτης κ. Ρένα Ασημακοπούλου, η οποία έχει παραλειφθεί από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, και θεωρείται άριστη δικαστής, αλλά εξαιρετικά αυστηρή και ασυμβίβαστη.

Για τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητούνται ως υποψήφιοι οι αντιπρόεδροι κ. Π. Ν. Φλώρος και Π. Πικραμμένος. Ενδεχόμενη επιλογή ενός εκ των δύο δικαστικών λειτουργών θα οδηγήσει σε παραβίαση της σειράς αρχαιότητας, καθώς προηγούνται τέσσερις αντιπρόεδροι. Πρόκειται για τους κ. Μ. Βροντάκη, ο οποίος ωστόσο έχει μόνο έναν χρόνο υπηρεσίας ακόμη, κ. Γ. Σταυρόπουλο, κ. Κ. Μενουδάκο και κ. Γ. Ανεμογιάννη. Αν υπάρξει κυβερνητική αλλαγή, δεν φαίνεται πιθανή μια βουτιά στην επετηρίδα.


Σχολιάστε εδώ