«Πάρτι» κερδοσκοπίας από τους ραντιέρηδες τραπεζίτες!
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν πλήρως το «Π», που έγκαιρα είχε επισημάνει τον κίνδυνο να επανέλθει η χώρα στην οικονομία των ραντιέρηδων, για την οποία μιλούσε το 1994 με δραματικούς τόνους ο Α. Παπανδρέου:
1. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε περιχαρής ότι ήδη μέσα σε ένα τετράμηνο η κυβέρνηση εξάντλησε το όριο του φετινού δανεισμού που προβλεπόταν από τον προϋπολογισμό και θα αντλήσει τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ μέσα στο έτος, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο του εθνικού εισοδήματος. Μάλιστα, η κυβέρνηση σπεύδει να αντλήσει προκαταβολικά 8 δισ. ευρώ, δηλώνοντας ότι δεν χρειάζονται προς το παρόν, αλλά θέλει να δημιουργήσει «μαξιλάρι» προστασίας από πιθανή επιδείνωση της κρίσης χρηματοδότησης του Δημοσίου!
2. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η κυβέρνηση σπεύδει να δανεισθεί αφενός επειδή γνωρίζει αυτό που έγραφε το «Π» την περασμένη εβδομάδα, ότι δηλαδή το καλοκαίρι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει νέα επίθεση στα ελληνικά ομόλογα, και αφετέρου επειδή ξέρει τη δραματική κατάρρευση των δημοσίων εσόδων, που κινούνταν με αρνητικό ρυθμό μεταβολής το πρώτο δίμηνο και μόνο στο τρίμηνο πέρασαν σε θετικό έδαφος, απέχοντας όμως επικίνδυνα από τον υπερφιλόδοξο ετήσιο στόχο αύξησης κατά 13%.
3. Οι τράπεζες έχουν στήσει ένα εντυπωσιακό κερδοσκοπικό «πάρτι» στην αγορά κρατικών ομολόγων. Ήδη έχουν αγοράσει σε τέσσερις μήνες ομόλογα αξίας περίπου 20 δισ. ευρώ από τις νέες εκδόσεις του Δημοσίου με τα υψηλά επιτόκια, ενώ έσπευσαν να απορροφήσουν και τους τίτλους που είχαν πουλήσει ξένες τράπεζες από τις αρχές του έτους σε χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πλέον ότι οι νέες τοποθετήσεις των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα φθάνουν τα 30-35 δισ. ευρώ.
4. Μετατρέποντας τα πιστωτικά ιδρύματα σε… ραντιέρηδες, οι τραπεζίτες κερδοσκοπούν εκ του ασφαλούς, καθώς αγοράζουν ομόλογα με εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις και τα δεσμεύουν ως ενέχυρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να λάβουν ρευστότητα με επιτόκιο μόλις 1,25%, το οποίο μάλιστα αναμένεται να μειωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου έως και στο 0,50%! Το κέρδος από αυτό το «παιχνίδι», σε ετήσια βάση, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Το σημαντικότερο για τους τραπεζίτες, όμως, είναι ότι για τα ασφαλή κρατικά ομόλογα δεν χρειάζεται να βάζουν στην άκρη πολύτιμα ίδια κεφάλαια, όπως θα έκαναν αν χορηγούσαν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και, με τον τρόπο αυτό, προστατεύουν τα κεφάλαιά τους, για να καλύψουν τις μεγάλες επισφάλειες που έρχονται από την Ελλάδα και τις αγορές της ανατολικής Ευρώπης.
5. Η εύκολη κερδοσκοπία στα ομόλογα είναι πλέον φανερό ότι αποτελεί τον βασικό παράγοντα που οδηγεί τις τράπεζες στον ασφυκτικό περιορισμό των χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τον Μάρτιο, εν μέσω του «πάρτι» στην αγορά ομολόγων, μειώθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα το συνολικό υπόλοιπο των δανείων στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Μάλιστα, η πρωτοφανής αυτή μείωση επιταχύνθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Φεβρουάριο, καθώς το συνολικό υπόλοιπο μειώθηκε κατά 346 εκατ. ευρώ.
«Στύβουν» πάλι τους καταθέτες!
Το παραπλανητικό επιχείρημα των τραπεζιτών, ότι έδιναν λίγα δάνεια και ακριβά, επειδή πλήρωναν ακριβά τις καταθέσεις προθεσμίας, με αποδόσεις πάνω από 5%, διαψεύδεται παταγωδώς από τα στοιχεία της ΤτΕ, που δείχνουν μάλιστα ότι κατά έναν «μαγικό» τρόπο και οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας προσφέρουν πλέον ακριβώς τις ίδιες αποδόσεις για προθεσμιακές καταθέσεις, με αποκλίσεις λίγων… χιλιοστών!
Ειδικότερα, όπως φαίνεται σε πίνακα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΤτΕ (www.bankofgreece.gr), η Εθνική Τράπεζα προσφέρει για «κλειστή» κατάθεση 12 μηνών επιτόκιο 1,27%, η Alpha 1,49%, η Eurobank 1,46% και η Πειραιώς 1,34%, ενώ στην αγορά μπορεί πλέον να βρει κανείς αποδόσεις άνω του 4% μόνο σε ελάχιστες ξένες ή μικρές τράπεζες. Κατά διαβολική σύμπτωση, λοιπόν, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες που ελέγχουν τη διοικούσα επιτροπή της Ένωσης Τραπεζών έχουν εναρμονίσει πλήρως τα επιτόκια των καταθέσεων, σε επίπεδα που πλέον πρέπει να είναι κανείς ανόητος για να «κλείσει» τα χρήματά του, αφού η πραγματική απόδοση (χωρίς τον πληθωρισμό) είναι αρνητική!
Όλα αυτά, όμως, δεν δείχνουν να προβληματίζουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που συνεχίζει από το 2006 χωρίς κανένα αποτέλεσμα την έρευνά της για καρτέλ στις τράπεζες.