Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Για το λουκέτο 18 καταστημάτων της Εθνικής Ασφαλιστικής σε όλη τη χώρα, αφού πρώτα εξαγόρασε το 95% ιδιωτικής εταιρείας που πριν από το 2004 διοικούνταν από το ίδιο πρόσωπο που αργότερα η κυβέρνηση τοποθέτησε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής, διαμαρτύρονται 36 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Μιχάλη Καρχιμάκη και σημειώνουν ότι «ενισχύεται η έντονη οσμή σκανδάλου της συγκεκριμένης υπόθεσης». Πέρα από τη σύγκρουση συμφερόντων που υποκρύπτει μια τέτοια μεθόδευση, τονίζουν ότι εκκρεμούν εύλογα ερωτήματα για την αναγκαιότητα της εξαγοράς της συγκεκριμένης εταιρείας, τη στιγμή που η Εθνική Ασφαλιστική διατηρούσε κλάδους που κάλυπταν όλο το φάσμα των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, ενώ είχε ήδη «προχωρήσει» στη «μεταγραφή» στο δυναμικό της του διευθύνοντος συμβούλου της, του προσώπου δηλαδή που είχε όλο το know-how, αλλά και επαφή με το πελατολόγιο της εταιρείας που εξαγοράστηκε.

>Ερωτήματα σχετικά με διαδικασίες εξπρές προφορικών εξετάσεων αλλά και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την πρόσληψη 29 δικαστικών λειτουργών στις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με την προκήρυξη του ΥΠΕΘΑ, που είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο του 2008. εκφράζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου, Β. Οικονόμου, Α. Αθανασιάδης, Κ. Γείτονας, Π. Ευθυμίου και Μ. Καρχιμάκης. Χαρακτηρίζουν επίσης περίεργο ότι στον κατάλογο των επιτυχόντων στις γραπτές εξετάσεις περιλαμβάνονταν όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι που ήταν στρατιωτικοί δικαστικοί γραμματείς, ενώ υποψήφιοι δικηγόροι με διδακτορικό στο Διοικητικό Δίκαιο βαθμολογήθηκαν με 13 (με άριστα το 20) και άλλοι με μεταπτυχιακό στο Αστικό Δίκαιο με 3 (με άριστα το 20). Τονίζεται επίσης ότι στις υγειονομικές εξετάσεις που προηγήθηκαν, οι 30 γυναίκες υποψήφιοι υποχρεώθηκαν να εξετασθούν ομαδικά και από άνδρες ιατρούς, πέραν κάθε δεοντολογίας, με εξευτελιστική διαδικασία και χωρίς να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων.

>Να πάψει το φαινόμενο της μετατροπής της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης σε έκθεση υπουργείων και κρατικών οργανισμών, ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Απόστολος Σταύρου. Επιπλέον σημειώνει ότι οι δαπάνες των συμμετοχών αυτών υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο όφελος, ενώ θεωρεί ότι στόχος θα έπρεπε να είναι η προσέλκυση συμμετοχής και εκθετών της διεθνούς κοινότητας με παράλληλη ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης της συμπρωτεύουσας.

>Τη θεσμοθέτηση του διορισμού θεολόγων και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους καθηγητές ξένων γλωσσών, φυσικής αγωγής και μουσικής για τα αντίστοιχα μαθήματα, ζητά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. Εκτιμά ότι το μέτρο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια ανυπόφορη κατάσταση ανεργίας και αδικαιολόγητης υποβάθμισης του κύρους των θεολόγων μολονότι με τις γνώσεις τους θα μπορούσαν να διαπλάσουν ηθικούς πολίτες με υψηλό κώδικα αξιών και αλτρουιστικά αισθήματα έναντι των συνανθρώπων τους από την παιδική ακόμη ηλικία.

>Μέτρα για τις υπερτιμολογήσεις στις προμήθειες των ιατροφαρμακευτικών υλικών και συσκευών που επιβάλλονται από τις επιχειρήσεις του κλάδου ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Ερωτά ποιος είναι ο αριθμός των ελέγχων που διενεργήθηκαν κατά την τελευταία τριετία και το πρώτο τρίμηνο του έτους 2009, αναφορικά με τις παρατηρούμενες υπερτιμολογήσεις στις προμήθειες υγειονομικού και ιατροφαρμακευτικού υλικού, ποιες οι διαπιστώσεις από τους διενεργηθέντες ελέγχους και ποια μέτρα ελήφθησαν στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

>Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εξακολουθεί να απασχολεί αποφοίτους φυσικής αγωγής με συμβάσεις εργασίας τις οποίες τα δικαστήρια έκριναν παράνομες, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Αμμανατίδου και Τόσος Κουράκης. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι οι συμβάσεις είναι ορισμένου χρόνου για διάστημα 8 μηνών, απασχολούνται με ωράριο όχι περισσότερο των 30 ωρών τον μήνα και με ωριαία αποζημίωση από 7,04 έως 7,92 ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι νόμιμες κρατήσεις. Κατά δε το διάστημα των εν λόγω συμβάσεων δεν έχουν το δικαίωμα να απασχολούνται σε άλλη εργασία, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η σύμβαση λύνεται αυτοδίκαια.

>Με τη συρρίκνωση των εσόδων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων διαφωνεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλάς. Ειδικά για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου σημειώνει ότι πέραν των τελών άδειας και μεταβίβασης οχημάτων ζητά την άμεση καταβολή δαπάνης μεταφοράς των μαθητών, την καταβολή των υπεσχημένων για τη συντήρηση του οδικού δικτύου και την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, καθώς μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί οι 520 από τις συνολικά 1.250 θέσεις που προβλέπονται από τον Εσωτερικό Οργανισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας.

>Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει η ανεργία στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, καθώς παρατηρείται ανεξέλεγκτη αύξηση στις διαθεσιμότητες, στις απολύσεις και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, σημειώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. Αναφέρεται στις τελευταίες εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες έχουμε αύξηση κατά 20% με 25% στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και αναμένεται να μείνουν χωρίς δουλειά εκατοντάδες εργαζόμενοι στη Βόρειο Ελλάδα. Μάλιστα, από στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης προκύπτει ότι μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη δουλειά τους παραπάνω από 3.000 εργαζόμενοι.

>Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα και γενικότερα της σπατάλης που παρατηρείται στη χρήση αναλώσιμου υλικού, ερωτά τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Λαμπίρης. Ζητά επίσης να πληροφορηθεί με ποιον τρόπο ελέγχεται η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και ποια συγκεκριμένα μέτρα λαμβάνονται για την ενημέρωση του κοινού ως προς τις συνέπειες της πολυφαρμακίας.

>Απογοητευτικά θεωρεί τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μέτρου διάθεσης ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου σε πλοία της ακτοπλοΐας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή. Παρόλο που ο συνολικά προβλεπόμενος αριθμός θέσεων ήταν εξαιρετικά μικρός –μόλις 20– όχι μόνο δεν καλύφθηκαν, αλλά, δυστυχώς, έως τα τέλη Μαρτίου υπηρετούσαν μόνον τρεις γιατροί σε πλοία με αποτέλεσμα εκατομμύρια επιβατών της ακτοπλοΐας να εξακολουθούν να στερούνται της δυνατότητας παροχής των πρώτων βοηθειών εν πλω.

>Για τον αποκλεισμό της αγροτικής παραγωγής, που προορίζεται για ζωοτροφές από το πακέτο έκτακτης ενίσχυσης των αγροτών, διαμαρτύρεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής. Σύμφωνα με καταγγελίες από παραγωγούς του Νομού Ροδόπης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ αρνούνται να καταβάλλουν την ενίσχυση σε παραγωγούς, των οποίων οι δηλώσεις καλλιέργειας εμφανίζουν τη χρήση των προϊόντων τους ως ζωοτροφές, πράγμα που αν δεν πρόκειται για λάθος ερμηνεία των διαδικασιών χορήγησης της ενίσχυσης, ο βουλευτής χαρακτηρίζει άδικο.

>Την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου της σχολικής βίας από την Πολιτεία, τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης. Προτείνει τη λήψη μέτρων όπως η εισαγωγή του θεσμού του σχολικού κοινωνικού λειτουργού, σχολικού ψυχολόγου, διαμόρφωση προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής αποτυχίας, τη λειτουργία Παρατηρητηρίου για τη βία στο σχολείο, κ.α., προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.


Σχολιάστε εδώ