Μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα του κλάδου λέει ο Πάνος Σόμπολος

«Είναι οι πλέον κρίσιμες των τελευταίων ετών για την πορεία του κλάδου, γιατί από το αποτέλεσμά τους θα εξαρτηθούν πολλά για τους συναδέλφους, την Ένωση, αλλά και τον κλάδο γενικότερα», επισημαίνει ο Πάνος Σόμπολος, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, σε διακήρυξη της παράταξης «Δημοσιογράφοι για τη δημοσιογραφία» της οποίας είναι επικεφαλής, και σύνθημά της έχει «Ναι στην ΕΣΗΕΑ της δράσης, όχι στην ΕΣΗΕΑ της αντίδρασης».

Στη διακήρυξη τονίζονται τα εξής:

«Εμείς οι Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία, δίνουμε δυναμικό παρών στις εκλογές, με πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο (απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους), με τη συμμετοχή νέων συναδέλφων (το 60% των υποψηφίων μας είναι από 25 έως 40 ετών), με ανησυχίες για το μέλλον του επαγγέλματος, πλάι στους παλαιότερους, που διατηρούν ζωντανό το πάθος και το όραμα για το κύρος και την αξιοπρέπεια του κλάδου.

Αποδείξαμε ότι μπορούμε με τις πράξεις μας να επιλύσουμε τα προβλήματα. Δώσαμε και δίνουμε σκληρές μάχες για την εξασφάλιση της ”εργασιακής ειρήνης” και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους ανέργους συναδέλφους μας. Σειρά μαχών που δεν ήταν και ούτε είναι εύκολες», και αναφέρει μια σειρά από προβλήματα που επιλύθηκαν με επιτυχία, όπως:

« = Συμβάσεις: Σε μια περίοδο που οι αυξήσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ήταν περίπου 3% πετύχαμε για τους δημοσιογράφους: 6,5% για όσους εργάζονται στις εφημερίδες και 7,2% για όσους εργάζονται στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Πέντε από τα 11 μέλη του Δ.Σ. αρνήθηκαν να ψηφίσουν αυτές τις αυξήσεις. Επισημαίνουμε ότι ουδείς κλάδος εργαζομένων στην Ελλάδα πήρε τέτοιες αυξήσεις.

= Ασφαλιστικό: Με τον ασφαλιστικό νόμο, Ταμεία και Οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης μεγάλων κλάδων καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν. Εμείς με δυναμικές παρεμβάσεις και τη συμπαράσταση όλων σας διασώσαμε τα Ταμεία μας ΕΔΟΕΑΠ και ΤΣΠΕΑΘ (ενοποιημένο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ). Αρχικά μάς είχαν εντάξει στο ΙΚΑ κι εκεί θα ήμασταν αν δεν φέρναμε τα πάνω κάτω με τον δυναμισμό και τις αποφασιστικές κινήσεις μας.

= ΤΣΠΕΑΘ: Πολύς θόρυβος δημιουργήθηκε για το ομόλογο του Ταμείου μας (ΤΣΠΕΑΘ). Όλοι έλεγαν ότι χάσαμε τα λεφτά μας (ύψους 130.000.000 ευρώ) που επένδυσε η διοίκηση του Ταμείου μας. Εμείς μόλις πληροφορηθήκαμε το γεγονός, αθόρυβα αλλά με αποφασιστικές κινήσεις καταφέραμε να πάρουμε πίσω όλα τα χρήματά μας και επιπλέον ένα ποσό 3.100.000 ευρώ.

= Συνταξιούχοι: Πετύχαμε για τρίτη κατά σειρά χρονιά ενίσχυση της σύνταξης κατά 50 ευρώ μηνιαίως, πέραν της κανονικής αύξησης 5% που έδωσε το Ταμείο. Υπάρχει δέσμευση και για το «μπλοκάκι», ώστε οι κρατήσεις αντί για ΤΕΒΕ να πάνε στο Ταμείο μας».

Οι πρωταρχικοί στόχοι για τη νέα διετία είναι, όπως τονίζει ο Πάνος Σόμπολος:

«α) Να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες και την κυβέρνηση για την αναγνώριση των ειδησεογραφικών portals και websites, ώστε:

= Οι συνάδελφοί μας να ασφαλίζονται στα Ταμεία μας.

= Να εξασφαλίσουμε το αγγελιόσημο από τις διαφημίσεις στο διαδίκτυο.

β) Να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας σ’ αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.

γ) Να ρυθμίσουμε οριστικά το θέμα της διαδοχικής ασφάλισης, και

δ) Να πετύχουμε την αναγνώριση προϋπηρεσίας σε Μέσα που δεν έχει αναγνωριστεί, καθώς και την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας».


Σχολιάστε εδώ