Μια ακόμα Πρωτομαγιά χωρίς κατώτερη εθνική σύνταξη!
Κατώτερη σύνταξη για όλα τα Ταμεία, ύψους 1.120 ευρώ και 80% του τελευταίου εν ενεργεία μισθού για τις ΔΕΚΟ – ειδικά ταμεία – ΝΑΤ – Δημόσιο – ΟΤΑ, ζήτησαν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις (ΙΚΑ – Δημοσίου – ΟΤΑ – ΟΣΕ – ΕΛΤΑ κ.λπ.) από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν μαζί του.
Επίσης, οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ζήτησαν αφορολόγητο ποσό 16.000 ευρώ και φορολογική κλίμακα, βελτίωση της περίθαλψης από τα Ταμεία και το Δημόσιο, την προστασία των αποθεματικών των Ταμείων και πάταξη της ακρίβειας με παράλληλη κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Τέλος, για το ΕΚΑΣ είπαν ότι δεν είναι λύση στο πρόβλημα των χαμηλοσυνταξιούχων και απέρριψαν το εφάπαξ ποσό για το 2009 ως αντιστάθμισμα της ποσοστιαίας αύξησης.
Έτσι, επανέρχεται στην επικαιρότητα για μιαν ακόμη φορά το θέμα της κατώτατης ή εθνικής σύνταξης. Αλλά, οι συνταξιούχοι ζητούν να πάρουν από άδεια, όπως πάντα, δημόσια ταμεία. Η τελευταία φορά που ήρθε το θέμα της κατώτερης εθνικής σύνταξης στην επικαιρότητα, ήταν στις 5 Μαΐου 2006, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να τη θεσμοθετήσει. Ορθώς. Γιατί η αντιπολίτευση και μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού δεν μπορεί να θεσμοθετεί, προτείνει διάφορα μέτρα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Το ερώτημα όμως με την πρόταση του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι γιατί δεν θεσμοθέτησε την «Εθνική Σύνταξη», που υποσχόταν επί 17 χρόνια και που μπορούσε, όταν δηλαδή ήταν στην κυβέρνηση! Γιατί τη θεσμοθέτηση της «Εθνικής Σύνταξης» το ΠΑΣΟΚ την είχε υποσχεθεί ήδη στο προεκλογικό πρόγραμμα του 1989! Στα τελευταία 17 αυτά χρόνια το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση επί ένδεκα χρόνια! Στο «Πρόγραμμα της τρίτης τετραετίας», που κυκλοφόρησε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά (για τις εκλογές του 1989) στην υπ’ αριθμόν 146 «υπόσχεσή» του (σελίδα 44) αναφέρει για το θέμα αυτό τα εξής:
«146: Η μεγάλη θεσμική αλλαγή που προετοιμάζουμε είναι η καθιέρωση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (σ.σ. τα κεφαλαία είναι του κειμένου). Αυτός ο θεσμός προϋποθέτει εγγυημένη από το κράτος, με πόρους κρατικούς ή και κοινωνικούς, ελάχιστη σύνταξη για κάθε έλληνα πολίτη. Οι ιδιαιτερότητες του κάθε Ταμείου θα διατηρηθούν και θα συμπληρώνουν τη σύνταξη με βάση την ανταποδοτικότητα (εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών). Η αυτοχρηματοδότηση μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί μέσω της δημιουργίας τραπεζικού αναπτυξιακού φορέα των ασφαλιστικών ταμείων, που θα αναλάβει ταυτόχρονα τη ρύθμιση των χρεών ΙΚΑ, ΝΑΤ κ.λπ.».
Το ΠΑΣΟΚ, όπως είναι γνωστό, έχασε τις εκλογές του 1989 και του 1990. Αλλά επανήλθε στο θέμα της θεσμοθέτησης «Εθνικής Σύνταξης» στο πολυσέλιδο έντυπο υπό τον τίτλο «Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας. Αναγέννηση παντού», που κυκλοφόρησε προεκλογικά το 1993 (εκλογές του 1993). Στη σελίδα 104 του «Προγράμματος» αυτού αναφέρει τα εξής:
«Το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο προβλέπει χορήγηση: Εθνικής Σύνταξης, με ένταξη των νέων ασφαλισμένων στο σύστημα και χορήγησή της μακροπρόθεσμα σύμφωνα με τις δυνατότητες της οικονομίας…».
Το ΠΑΣΟΚ, όπως είναι γνωστό, κέρδισε τις εκλογές του 1993 και έμεινε στην κυβέρνηση έως τον Μάρτιο του 2004. Αλλά την «Εθνική Σύνταξη» την… ξέχασε! Και όταν στις αρχές του 2001 την υπενθύμισε ή έκανε πρόταση ο Συνασπισμός με τη μορφή θεσμοθέτησης «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», η τότε κυβέρνηση του κ. Σημίτη επικαλέσθηκε το μεγάλο κόστος που θα συνεπαγόταν ο θεσμός αυτός στον κρατικό προϋπολογισμό! Υπενθυμίζεται ότι η απόρριψη της σχετικής πρότασης έγινε τότε, όταν τόσο ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης όσο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονταν ότι είναι «ισχυρή η ελληνική οικονομία»!
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική σχεδόν χώρα στη ζώνη του ευρώ που δεν έχει θεσμοθετήσει την κατώτερη εθνική σύνταξη.