«Μαχαίρι» σε φαρμακευτικές και εργαστηριακές δαπάνες

Με προεκλογικές ή όχι σκοπιμότητες, εν μέσω ενός άθλιου πολιτικού κλίματος και με αγώνα δρόμου για εξοικονόμηση των 5,5 δισ. ευρώ του ελλείμματος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης – Κοινωνικής Προστασίας πήρε τη μεγάλη απόφαση.

Να ενεργοποιήσει την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου (ΕΠΕΔΥΦΚΑ) προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον περιορισμό των δαπανών.

Το πράγματι δύσκολο αυτό έργο, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη – Πετραλιά το ανέθεσε στον υφυπουργό για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κοντογιάννη ο οποίος δηλώνει ότι «θα κάνει τα πάντα για να βάλει έστω και ένα λιθαράκι στην τόσο αναγκαία αυτή προσπάθεια…».

Σε ύπνωση μέχρι τώρα η Επιτροπή Ελέγχων: Για δύο χρόνια παρέμενε «ακέφαλη» καθώς τις μέρες αυτές εγκαθίσταται ο επικεφαλής γενικός επιθεωρητής. Πρόκειται για τον Αντ. Τομαρά πρώην αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που χαρακτηρίζεται ως αυστηρά υπηρεσιακός και άτεγκτος. Αν ο κ. Τομαράς βέβαια καταφέρει να μετατρέψει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που μέχρι τώρα πραγματοποιεί η ΕΠΕΔΥΦΚΑ σε σαρωτικούς και σε βάθος ελέγχους, καθώς προβλέπεται ότι δύσκολα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου θα εγκρίνει την πρόσληψη νέων Επιθεωρητών για ενίσχυση της αποστολής της Επιτροπής (διαθέτει μόλις 80 από τους 100 επιθεωρητές που προβλέπονται από τον κανονισμό).

Τον σκόπελο της έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού, ο υφυπουργός κ. Κοντογιάννης σκοπεύει να τον ξεπεράσει με αρωγή των επιθεωρητών του ΙΚΑ, που επίσης είναι λιγότεροι από ό,τι απαιτούν οι ανάγκες του Ιδρύματος. Ο υφυπουργός πιστεύει ότι με καλό συντονισμό και συνεργασία των δύο υπηρεσιών είναι δυνατόν να επιτύχει το εγχείρημα. Ακόμη:

• Το υπουργείο Απασχόλησης σχεδιάζει να εφαρμόσει σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα παρακολούθησης των συνταγογραφήσεων και τέλος, εφαρμογή του ΑΜΚΑ.

Στα χέρια του υφυπουργού βρίσκονται οι απολογισμοί (των ετών 2007-2008) και οι προϋπολογισμοί πέντε Ασφαλιστικών Ταμείων και αναλύονται όλα τα επίμαχα σημεία τους και ειδικότερα αυτά που αφορούν στα έξοδα τους πριν υπογραφούν. Πρώτη βασική πάντως παρατήρηση είναι ότι οι δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην πλειοψηφία των Ταμείων παρουσιάζουν αύξηση στα ποσά τους.

Τα 5 Ταμεία που υπέβαλαν τους απολογισμούς – προϋπολογισμούς τους είναι τα ΤΕΑΠΑΣΑ (Σώματα Ασφαλείας), το ΕΤΑΑ (ανεξάρτητα απασχολούμενοι / νομικοί, μηχανικοί, κ.ά.), το ΕΤΑΠ/ΜΜΕ (Εργαζόμενοι στην Ενημέρωση), το ΤΑΥΤΕΚΩ (Τράπεζες – Κοινή Ωφέλεια) και ο ΟΓΑ (βλ. πίνακα).

«Το προβλέψαμε»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του προσωπικού των Ασφαλιστικών Οργανισμών Γ. Κουτρουμάνης, επανειλημμένως, με βάση έρευνες και μελέτες της οργάνωσης, είχε προειδοποιήσει για υπέρβαση κάθε προϋπολογισμού από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και συμφωνεί ότι για το 2008 η υπέρβαση θα εκτινάξει τις δαπάνες στα 4 δισ. ευρώ.

Να τι μας λέει ο κ. Κουτρουμάνης:

«Όταν λέγαμε ότι δεν πρόκειται να επιστραφούν τα χρήματα από τις φαρμακευτικές εταιρείες (4% που έγινε 3%) κάποιοι μας έλεγαν να κάνουμε υπομονή, γιατί το θέμα είναι τεχνικό. Όμως τα Ταμεία έχουν χάσει ήδη 280.000.000 ευρώ από τη μη εφαρμογή αυτής της διάταξης και ούτε ένα ευρώ δεν έχει επιστραφεί». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπογραμμίζει ακόμη, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του: «Όταν λέγαμε ότι θα ”γονατίσουν” οικονομικά οι κλάδοι υγείας των Ταμείων με την κατάργηση της ”λίστας” φαρμάκου, την κατάργηση της θεώρησης των συνταγών και την αποδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών, κάποιοι δημαγωγούσαν ότι δήθεν με τα μέτρα αυτά θα βελτιωθεί η φαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Η περίθαλψη δεν βελτιώθηκε και το μόνον που έγινε ήταν να επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι και τα Ταμεία. Κερδισμένες είναι μόνο οι φαρμακοβιομηχανίες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κοινωνικού Προϋπολογισμού μέσα στην τριετία 2005-2008, η φαρμακευτική δαπάνη για τα Ταμεία που εποπτεύονται από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας αυξήθηκε κατά 57% (το 2006 καταργήθηκε η λίστα φαρμάκου και ο πρωτογενής έλεγχος συνταγογράφησης). Συγκεκριμένα από τα 2.195.000.000 ευρώ του 2005, το 2008 η αντίστοιχη πρόβλεψη είναι 3.437.000.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα η αύξηση είναι μεγαλύτερη με βάση τα απολογιστικά στοιχεία και φθάνει το 64% στη συγκεκριμένη τριετία.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κουτρουμάνη: «Η απόκλιση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια μεταξύ προϋπολογιστικών και απολογιστικών στοιχείων φθάνει το 20% και η πραγματική δαπάνη για φάρμακα των Ταμείων του Υπ.Απ.Κ.Π. ήταν για το έτος 2008 περίπου στα 3.850.000.000 ευρώ, από 3.437.000.000 ευρώ που προβλέπει ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός».


Σχολιάστε εδώ