Λευκή ανταρσία!

Τα τελευταία 24ωρα δείχνει να έχει «αποδυναμωθεί» σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο παραπομπής. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ρευστή. Ως γνωστόν, η ψηφοφορία είναι μυστική, κατά συνέπεια η αγωνία –κυρίως των κυβερνητικών στελεχών– θα κρατήσει μέχρι τη στιγμή που ο Σιούφας θα ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση που… πιάσουν τόπο οι προσευχές της Ρηγίλλης (και του πρώην υπουργού φυσικά) και η πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν συγκεντρώσει τον κομβικό αριθμό των 151 ψήφων, αυτόματα το ενδιαφέρον θα μετατοπισθεί στον αριθμό των «λευκών» που θα βρεθούν στις κάλπες. Αν υπέρ της παραπομπής ψηφίσουν λιγότεροι από 140 βουλευτές, αυτό θα σημάνει αυτόματα ότι υπήρξαν διαρροές από το ΠΑΣΟΚ ή τα κόμματα της Αριστεράς και το πρόβλημα θα μετατοπισθεί από την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση. Στην υποθετική περίπτωση βέβαια, που ο ΛΑΟΣ (αντίθετα με τη δημόσια τοποθέτησή του) στην ψηφοφορία ρίξει «λευκό». Διότι, αν ο Καρατζαφέρης και οι βουλευτές του ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής, το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο για την αντιπολίτευση και ειδικότερα για το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο αρκετά στελέχη διαφωνούν με την τακτική της σκανδαλολογίας και την παραπομπή του πρώην υπουργού. Μη παραπομπή πάντως θα σημάνει ταυτόχρονα «μεγάλη ήττα» για τους εκδότες και τους ιδιοκτήτες των Μέσων Ενημέρωσης που έκαναν «χοντρό παιχνίδι» τον τελευταίο μήνα.

Πάντως, στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί τις τελευταίες ημέρες συγκρατημένη αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα θεωρούν ότι η ενόχληση των βουλευτών για τη συμπεριφορά και τις δραστηριότητες του κ. Παυλίδη θα εκτονωθεί με τη μορφή της λευκής ψήφου (προς αυτήν την κατεύθυνση τους προτρέπει εμμέσως η Ρηγίλλης). Κι αυτό γιατί υπάρχει το ακλόνητο επιχείρημα ότι κανείς δεν επιθυμεί (το ίδιο κλίμα σε πολύ μεγάλο βαθμό ισχύει και μέσα στο ΠΑΣΟΚ) αυτήν την ώρα πρόωρες εκλογές με ό,τι αυτές συνεπάγονται σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο. Στην περίπτωση που δεν αποφασιστεί παραπομπή, στη ΝΔ θεωρούν ότι αυτό θα αποτελέσει ισχυρό ράπισμα για το ΠΑΣΟΚ και σαφής αποδοκιμασία της στρατηγικής της σκανδαλολογίας στην οποία έχει κολλήσει το τελευταίο διάστημα. Αν δε οι ψήφοι είναι λιγότερες των 140, εκτιμούν ότι το πρόβλημα θα το έχει η αξιωματική αντιπολίτευση και σε αυτό θα επενδύσουν επικοινωνιακά από το Μαξίμου.

Βουλευτές πάντως της κυβερνητικής παράταξης επισημαίνουν ότι τα «λευκά» από τον χώρο της ΝΔ θα σημαίνουν σαφή αποδοκιμασία για τον κ. Παυλίδη, όχι τόσο ως προς τις βασικές κατηγορίες που του προσάπτει η αντιπολίτευση, αλλά σε σχέση με επιμέρους ζητήματα.

Άλλωστε, στο πόρισμά τους οι βουλευτές της πλειοψηφίας διατυπώνουν αιχμές για «αποκλίνουσες συμπεριφορές» του πρώην υπουργού, που δεν συνάδουν προς το αξίωμα του υπουργού –στην ουσία τον αποδοκιμάζουν– ενώ είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από το ύφος και το περιεχόμενο της ομιλίας του στην προηγούμενη συζήτηση στη Βουλή, αλλά και από την επιμονή του να μη διευκολύνει την παράταξη. Για τον λόγο αυτό περιμένουν την ομιλία του κατά την αυριανή συζήτηση, αν αποφασίσει τελικά να μιλήσει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παυλίδης είναι σε κακή ψυχολογική κατάσταση, με τα κόμματα να ζητούν την παραπομπή του, τα Μέσα Ενημέρωσης να ζητούν το κεφάλι του «επί πίνακι» και μεγάλο αριθμό «συντρόφων» του από την παράταξη είτε να τον αποδοκιμάζουν δημόσια είτε να ζητούν την παραίτησή του.

Λέγεται ότι η αρνητική απάντηση της ΝΔ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για δεύτερη εξεταστική τον ανακούφισε. Ορισμένοι, όχι πολλοί είναι αλήθεια, ελπίζουν ότι αν αύριο μιλήσει ο κ. Παυλίδης θα μπορούσε να δώσει «λυτρωτική λύση» στην τραγωδία που ζει η ΝΔ, ανακοινώνοντας από το βήμα της Βουλής την παραίτησή του. Κάτι που αποτελεί αίτημα και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, όπως δείχνει και η δημοσκόπηση που δημοσιεύουμε σήμερα στη σελίδα 12, καθώς το 84,4% απαιτεί την παραίτησή του αν παραπεμφθεί.

Στο ΠΑΣΟΚ –παρότι δημόσια δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε ένας βουλευτής που θα διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή που είναι υπέρ της παραπομπής– στα ηγετικά κλιμάκια επικρατεί σχετική ανησυχία για πιθανές διαρροές. Άλλωστε, αρκετά στελέχη του κόμματος στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για την τακτική της σκανδαλολογίας και άλλοι υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία που προέκυψαν δεν αρκούν για την παραπομπή. Μάλιστα έχουν εκφράσει και μέσα στα όργανα την αντίθεσή τους, προειδοποιώντας ότι η επιμονή στη σκανδαλολογία, ως στρατηγική αντιπολιτευτική κατά του Καραμανλή, αρχίζει να μην κάνει καλό στο ΠΑΣΟΚ. Επίσης στην ψηφοφορία για τη σύσταση της Προανακριτικής αρκετοί βουλευτές ψήφισαν με βαριά καρδιά, ενώ για την άσκηση δίωξης έλεγαν ότι αν δεν υπάρξουν χειροπιαστά στοιχεία δεν θα ψηφίσουν κόντρα στη συνείδησή τους. Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες, από τα κεντρικά διοχετεύθηκε η φημολογία ότι μεταξύ αυτών που πιθανόν θα ψηφίσουν «λευκό» είναι οι προσκείμενοι στον Β. Βενιζέλο βουλευτές, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποτρέψουν μια τέτοια κίνηση.

Ο Γ. Καρατζαφέρης έχει ξεκαθαρίσει ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν «ναι» στην παραπομπή, ωστόσο οι παλινωδίες που επέδειξε το προηγούμενο διάστημα δεν διαβεβαιώνουν κανέναν ότι αντίστοιχη θα είναι και η στάση τους κατά τη –μυστική– ψηφοφορία και δεν μπλοφάρει, για να προκαλέσει σύγχυση. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ξέρει να παίζει το παιχνίδι πολύ έξυπνα και σατανικά…


Σχολιάστε εδώ