Κόβουν τα «μαύρα» από το καρτέλ των εργολάβων!

Να ενισχύσει την αγορά κατοικίας και την οικοδομή επιχειρεί η κυβέρνηση, αλλά ο νόμος των απρόβλεπτων συνεπειών έκανε πάλι το… θαύμα του: Το συμπαθές καρτέλ των εργολάβων εξοργίσθηκε, επειδή ένα από τα βασικότερα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα καταλήξει να τους στερήσει τα «μαύρα» κέρδη που έβαζαν στην τσέπη από κάθε πώληση κατοικίας πάνω από την αντικειμενική αξία.

Η κυβέρνηση, ενδίδοντας σύμφωνα με πληροφορίες στις απαιτήσεις των τραπεζιτών, ανακοίνωσε ότι θα εγγυηθεί το Δημόσιο για το 25% της αξίας κάθε ακινήτου που θα αγοράζεται με τραπεζική χρηματοδότηση. Μόνο που η εγγύηση θα καλύπτει την πραγματική, όχι την αντικειμενική αξία η οποία εγγραφόταν ως τώρα στα συμβόλαια επιτρέποντας στους κατασκευαστές να «τσεπώνουν» τεράστια ποσά χωρίς… ενοχλήσεις από την εφορία. Έτσι, για να λειτουργήσει το μέτρο, στα συμβόλαια θα πρέπει να αναγράφεται η πραγματική τιμή αγοράς κάθε ακινήτου και οι κατασκευαστές να πληρώνουν αντίστοιχα υψηλότερο φόρο εισοδήματος.

Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει… ανταρσία των κατασκευαστών κατά της κυβέρνησης και να προειδοποιούν τώρα ότι αν φορολογηθούν περισσότερο, θα αυξήσουν τις τιμές των κατοικιών, αντί να τις μειώσουν! Από τους εν ενεργεία πολιτικούς, αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας δεν τόλμησε να στηλιτεύσει τη στάση των κατασκευαστών, οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να μειώσουν τις τιμές, ώστε να λειτουργήσει η αγορά και να «ξεφορτωθούν» το απόθεμα των απούλητων κατοικιών, όπως έχει συμβεί σε κάθε άλλη ανεπτυγμένη αγορά εν μέσω κρίσης.

Μόνον ο «απόμαχος» Κ. Σημίτης είχε την τόλμη να μιλήσει ανοιχτά γι’ αυτήν την απαράδεκτη πρακτική του καρτέλ των κατασκευαστών, ζητώντας μάλιστα την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία ως συνήθως παραμένει σε… ύπνωση.


Σχολιάστε εδώ