Θα σεβαστεί την ΕΣΣΕ ο ΣΕΒ διαβεβαιώνει ο Δημ. Δασκαλόπουλος

Η «ώρα της αλήθειας» για τη μεγαλοεργοδοσία κυρίως, έφτασε. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος δεν σταματά να διαβεβαιώνει πως η εργοδοτική πλευρά θα τιμήσει την υπογραφή της και θα εφαρμόσει κατά γράμμα τη 2ετή Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία υπενθυμίζεται ότι προβλέπει αύξηση της τάξης του 5% στα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων από 1/5/2009.
Ο κ. Δασκαλόπουλος, ακόμη και τώρα, υποστηρίζει ότι μόνο «μερικοί κακοί» βιομήχανοι προχωρούν σε μειώσεις ημερών ή ωρών εργασίας με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κι ας έχει προσλάβει διαστάσεις επιδημίας το φαινόμενο αυτό – κυρίως στη Β. Ελλάδα. Τώρα ποιο ποσοστό βιομηχάνων θα προχωρήσει στις αυξήσεις που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ μένει να αποδειχθεί, καθώς ούτε ο ΣΕΒ ούτε το υπουργείο Απασχόλησης αλλά ούτε και τα συνδικάτα διαθέτουν τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς (σ.σ.: μόνον αν υπάρξει καταγγελία από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους υπάρχει ενημέρωση και τα πράγματα σταματούν εδώ).
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως εν μέσω κρίσης που, κατά γενική ομολογία, πλήττει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εκπρόσωποί τους Δ. Ασημακόπουλος και Δημ. Αρμενάκης σε αντίθεση με τους «μεγάλους εργοδότες» μοιάζουν να συγκρατούν στον χώρο τους την τάση για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Μάλιστα, οι μικρομεσαίοι επιλέγουν να στρέφουν την πίεσή τους προς την κυβέρνηση για την οικονομική τους ενίσχυση και στήριξη, αντί να ζητούν «θυσίες» από το προσωπικό τους. Και επειδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που απασχολούν την τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων, με τη συγκεκριμένη στάση και θέση των συνδικαλιστικών τους ηγεσιών είναι πολύ πιθανό να συμβάλουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο στον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης αποδεχόμενοι μείωση των κερδών τους σε αντίθεση με τη μεγαλοεργοδοσία.


Σχολιάστε εδώ