ΖΗΤΗΜΑ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟΥ ΑΠΟ ΑΛΑΦΟΥΖΟ!

Eπανέφερε το ζήτημα του αγγελιοσήμου ο Γ. Αλαφούζος μιλώντας σε συνέδριο περί επιχειρηματικότητας για την κρίση στα ΜΜΕ. Ενώ οι εκδότες στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται από τη μεριά τους θέμα κατάργησης του αγγελιοσήμου, δεν φαίνεται αυτό να ισχύει για όλους όσοι μετέχουν στο σύστημα των ΜΜΕ, δηλαδή ιδιοκτήτες ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, διαφημιζόμενους και διαφημιστές. «Έχουμε τον περίφημο νόμο Βενιζέλου, ο οποίος ψηφίστηκε το 1996 και επιβαρύνει τα ΜΜΕ με τεράστια ποσά αγγελιοσήμου», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ, αναφέροντας πως «οι διαφημιζόμενοι επιβαρύνονται κατά 21% στο κόστος της διαφήμισης με το αγγελιόσημο, το οποίο καλύπτει μια μικρή συντεχνία ανθρώπων».

Χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα των μισθών στον ΣΚΑΪ σε σχέση με τους δημοσιογράφους στο BBC και το ITV, για την «επιβάρυνση» από το αγγελιόσημο. «Στον ΣΚΑΪ μόνο, ανά εργαζόμενο η επιβάρυνση είναι 1.500-2.000 ευρώ τον χρόνο, όσο δηλαδή ένας μισθός». Στο Λονδίνο, «οι μισθοί των δημοσιογράφων είναι κατά 30-40% πιο ακριβοί από τους δικούς μας», αλλά «το κόστος λόγω του αγγελιοσήμου είναι περίπου το ίδιο». «Αυτό δίνει το μέγεθος της στρέβλωσης στην ελληνική αγορά» υποστήριξε.

Το αγγελιόσημο βρίσκεται στο επίκεντρο της «αόρατης» ατζέντας που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με επιχειρηματίες, διαφημιζόμενους και διαφημιστές. Πρόθεση είναι να μειωθεί κατά 50% η απόδοσή του, με πρόσχημα την αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης, ενώ ήδη η ΕΙΙΡΑ θέτει θέμα μη απόδοσης μέρος του αγγελιοσήμου (8%) σε ταμεία «που δεν έχουν άμεση σχέση με τα ΜΜΕ». Καλό θα ήταν βέβαια αυτή η συζήτηση να γίνει δημόσια, ώστε να αποκαλυφθούν όλες οι πλευρές.

Για την ασφάλιση των εργαζομένων στα ΜΜΕ, το κράτος και οι εκδότες δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ! Αντιθέτως οι εργαζόμενοι καταβάλλουν εισφορές (8% επί των αμοιβών τους). Από το αγγελιόσημο «ωφελούνται» 13 ασφαλιστικά Ταμεία, γεγονός που σημαίνει πως το κράτος σε αυτά τα Ταμεία έχει είτε μηδενική είτε ελάχιστη συμμετοχή.

Και ενώ ισχύουν όλα αυτά, το κράτος σχεδιάζει ήδη να πάρει το 10% του αγγελιοσήμου για τις μαύρες τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι δε διαφημιζόμενοι, που έχουν και το προνομιακό καθεστώς των επιστροφών, θα πρέπει πρώτα να πείσουν το κράτος και τους εκδότες να καταβάλλουν εισφορές και μετά να ζητήσουν την κατάργηση του αγγελιοσήμου ή έστω τη μείωσή του. Αλλά πρώτα να βγουν όλοι και να τοποθετηθούν δημοσίως.

ΕΙΙΡΑ: Αφαιρέστε φορείς
από το αγγελιόσημο

Την άμεση «αφαίρεση» επαγγελμάτων «που δεν έχουν σχέση με το αγγελιόσημο» ζητάει από την κυβέρνηση η ΕΙΙΡΑ. Σε επιστολή της προς την κυβέρνηση η ΕΙΙΡΑ αναφέρει μεταξύ άλλων πως «εδώ και πολλά χρόνια δικαιούχοι κατά ποσοστά που καθορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις παραμένουν φορείς που ουδόλως σχετίζονται με τη λειτουργία της ραδιοφωνίας ούτε υπάγονται στην κατηγορία φορέων ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων με οιονδήποτε τρόπο σχετιζομένων με τη ραδιοφωνία και οι οποίοι απολαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του αγγελιοσήμου». Κατά την ΕΙΙΡΑ, «η ανωτέρω καταβολή συνιστά άμεση, άνιση και αδικαιολόγητη επιβάρυνση των ραδιοφωνικών σταθμών, η οποία μάλιστα δεν βρίσκει έρεισμα ούτε στους συνταγματικούς κανόνες που εισάγονται στις διατάξεις των άρθρων 4 και 743 του Συντάγματος».

Και καταλήγει η ΕΙΡΑ ζητώντας την «άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τη μεταβολή του αριθμού και της μορφής των δικαιούχων φορέων του αγγελιοσήμου» έτσι ώστε, όπως υποστηρίζει, «να εξασφαλίζεται η ανταποδοτικότητα του καταβαλλόμενου τέλους και να αφαιρεθούν από τη νέα ρύθμιση όλοι οι φορείς που δεν πρέπει να σχετίζονται με το επιβαλλόμενο τέλος».


Σχολιάστε εδώ