Επιστροφή στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα

Ο κ. Αρσένης επεσήμανε πως ο Ελληνισμός αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρές πιέσεις και ορατές απειλές από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. «Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος είναι τόξο, όπου βιώνουμε τη συστηματική καταστρατήγηση θεμελιωδών αρχών και κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Γι’ αυτό η καθιέρωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου ήταν μια τολμηρή και αποτελεσματική τομή στην Εθνική Στρατηγική του Ελληνισμού που εξασφάλισε όχι μόνο μια αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη, αλλά εμπέδωσε ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης σε ολόκληρο τον Ελληνισμό…», σημείωσε. Τόνισε πως «είναι λυπηρό ότι το φοβικό σύνδρομο που, κατά καιρούς, μας κυριεύει, καθώς και η λαθεμένη αντίληψη ότι ο κατευνασμός και η λεγόμενη ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα άλλαζαν την πάγια επεκτατική της πολιτική, οδήγησαν μετά το 2000 στην ουσιαστική εγκατάλειψη του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου».

Σημείωσε με έμφαση: «Θεωρώ όμως ότι οι διεθνείς διαπραγματεύσεις είναι ατελέσφορες όταν δεν συνοδεύονται από αξιόπιστη αποτρεπτική στρατιωτική δύναμη. Γιʼ αυτό πιστεύω ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αναζωογόνηση του Δόγματος και την επαναφορά των κοινών αεροναυτικών ασκήσεων στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Αρσένης υποστήριξε, ανάμεσα σε άλλα, πως μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξαν σημαντικά τα διαπραγματευτικά περιθώρια.

«Πρέπει, επομένως, να επιμείνουμε ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να εφαρμόζει τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Τα Κατεχόμενα αποτελούν, πλέον, έδαφος της ΕΕ και δεν μπορεί να υπάρχει κατεχόμενο ευρωπαϊκό έδαφος, τη στιγμή που η Τουρκία επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ» είπε. Αναφερόμενος στον εποικισμό, τόνισε πως είναι έγκλημα πολέμου και δεν μπορεί να συνεχίζεται. «Η αρπαγή των περιουσιών είναι παράνομη και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι υποχρεωτικές αποζημιώσεις. Αυτό είναι το καινούργιο σκηνικό και εκεί πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και να συνεχίσουμε τη διαδικασία των προσφυγών κατά της Τουρκίας στην Ε.Ε» σημείωσε. Η αντίληψη που υπάρχει, είπε ο κ. Αρσένης, είναι ότι πρέπει να βιαστούμε για λύση και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να αντιμετωπίσουμε τις ευρωπαϊκές αρχές και παρεκκλίσεις. Είναι λάθος η λογική αυτή. Πρέπει να διεκδικήσουμε την εφαρμογή των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών συνθηκών και να αξιώσουμε την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες.

Όπως είπε, ο μέσος ευρωπαίος πολίτης έχει ξεχάσει ότι «στην Κύπρο έγινε εισβολή, ενώ λίγοι είναι εκείνοι που ξέρουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κυπριακής γης είναι ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας, την οποίαν εκμεταλλεύονται παράνομα. Με τις λανθασμένες αυτές εντυπώσεις, η Τουρκία αποενοχοποιείται. Γιατί μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Μπήκαμε για να αλλάξουμε το διαπραγματευτικό πλαίσιο».

Ο κ. Αρσένης τόνισε ακόμα ότι «πρέπει να αποβάλουμε το φοβικό σύνδρομο που μας διακατέχει».

Αναφερόμενος στο βέτο, τόνισε ότι πρόσφατα η Σλοβενία έθεσε βέτο στην ένταξη της Κροατίας για ήσσονος σημασίας διασυνοριακά θέματα, όχι τόσο σοβαρά όπως το Κυπριακό.


Σχολιάστε εδώ