Εξαντλεί την τετραετία ελπίζοντας

Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως ο Κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να διαχειριστεί μια αξιοπρεπή ήττα. Για να είναι όμως αξιοπρεπής η ήττα στις ευρωεκλογές, επιχειρεί με όλες του τις δυνάμεις να αντιστρέψει το κλίμα στην περιφέρεια με περιοδείες και να πολώσει το κλίμα σε επίπεδο αστικών κέντρων, με στόχο τη συσπείρωση των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τους οπαδούς «αποσυσπειρωμένους» η διαφορά που προβλέπεται στις ευρωεκλογές δεν ξεπερνά το 3,5% σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις, στοιχεία των οποίων διαθέτει η κυβέρνηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περιόδους συσπείρωσης το ποσοστό αυτό μπορεί να πέσει, καθώς εκτιμάται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πιάσει… «ταβάνι» από πλευράς συσπείρωσης των οπαδών του.

Στη Νέα Δημοκρατία το μοναδικό ευχάριστο των τελευταίων ημερών είναι η ανάλυση των προβλέψεων για τις ευρωεκλογές. Τα μηνύματα που λαμβάνονται δεν είναι το ίδιο απογοητευτικά όπως πριν από έναν-δυο μήνες, αντιθέτως θεωρείται σίγουρο πλέον πως μπορεί να παλέψει ο κομματικός μηχανισμός το ψυχολογικό όριο του 3%, εάν ριχθεί στη μάχη των εκλογών, σε συνδυασμό με την έντονη παρουσία των κορυφαίων στελεχών σε κάθε γωνιά της χώρας. Τη σημασία του ορίου του 3% μάλιστα, καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές, κοιτά με κάθε τρόπο να την ακυρώσει το ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ως προμήνυμα για αξιοπρεπή ήττα. Ήδη κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτιούνται με δηλώσεις τους μεγαλοφώνως «πώς είναι δυνατόν να θεωρεί η Νέα Δημοκρατία επιτυχία μια ήττα στις ευρωεκλογές με διαφορά 3%». Και μόνον το γεγονός αυτό φθάνει για να εξαχθεί το συμπέρασμα πως στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πολύ πιθανή μια τέτοια «οριακή» επιτυχία. Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να ωθήσει το ΠΑΣΟΚ σε εσωστρεφείς αναζητήσεις του τύπου «όταν κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν μπορεί να υπερβεί το όριο του 3%, σε περιόδους απόλυτης συσπείρωσης και φανατισμού τι θα καταφέρει;».

Η ερμηνεία φυσικά αυτή, όπως τονίζουν και οι αναλυτές, είναι πολύ απλοϊκή, χωρίς ωστόσο να απέχει από την πραγματικότητα. Νεώτερα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι το αίσθημα της κομματικής αυτοσυντήρησης έχει λειτουργήσει και από τη δεξιά πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Οι απογοητευμένοι από τα έργα και τις ημέρες της οπαδοί της ή, για να ακριβολογούμε, μέρος τους, σημαντικό όμως, είναι πολύ προβληματισμένοι για το εάν θα πρέπει πάλι να ψηφίσουν τον ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη.

Θεωρούν ότι δεν πρέπει τις κρίσιμες αυτές ώρες για τη φιλελεύθερη παράταξη να λειτουργήσουν εκδικητικά, αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ να θριαμβεύσει. Αυτή είναι η μία εξήγηση ενός σημαντικού ποσοστού ψηφοφόρων που πιστεύουν οι αναλυτές ότι θα επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία από τον ΛΑΟΣ. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και μια δεύτερη εξήγηση που είναι περισσότερο πολύπλοκη όσον αφορά την απόλυτη ερμηνεία της. Οι προσερχόμενοι στον ΛΑΟΣ ψηφοφόροι σχετίζονται με ακραίες ή με απλώς εθνικιστικές πατριωτικές τάσεις και χαρακτηρίζονται από τις ανάλογες εξάρσεις. Όσο περνά ο χρόνος οι εξάρσεις αυτές μειώνονται, οι αντιστάσεις οπισθοχωρούν και γενικώς η απόλυτα ισοπεδωτική ευρωπαϊκή «εθνική» πολιτική δεν φαίνεται να ερεθίζει τα πατριωτικά ένστικτα. Έτσι με πολύ πιο εύκολο τρόπο, όσο και με την ανάλογη απογοήτευση, οι δεξιοί εθνοκεντρικοί ψηφοφόροι μπορούν να βρουν έκφραση και μέσα από τη Νέα Δημοκρατία.

Γενικώς πάντως τα στοιχεία που συνθέτουν το πολιτικό μωσαϊκό των ευρωεκλογών παρουσιάζονται θετικά και πολύ θελκτικά για τη Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση μιας αξιοπρεπούς έως και 3% και… κάτι εκλογικής ήττας. Σε περίπτωση πάντως που η διαφορά είναι πέραν του 4%, οι όποιες αντιστάσεις και ελπίδες, φυσικά εκείνων που πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα, θα καμφθούν και απλώς το Μαξίμου θα αναζητά διεξόδους με πρόωρες εκλογές όποτε κριθεί αυτό λιγότερο ζημιογόνο…


Σχολιάστε εδώ