Εκεχειρία στον ΣΥΝ λόγω… ευρωεκλογών!

Στον ΣΥΝ φαίνεται πως έχουν κλείσει (μέχρι νεωτέρας) οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις που ταλάνισαν το κόμμα το προηγούμενο διάστημα και οργανώνονται για τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Τα στελέχη του εκτιμούν ότι, παρά τα δημοσκοπικά δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβει τελικά την τρίτη θέση και έτσι θα αποφευχθούν οι συνηθισμένες εσωκομματικές γκρίνιες. Βέβαια η μη εκλογή του νυν ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη (είναι τρίτος στη λίστα) που κατά τις δημοσκοπήσεις θεωρείται βέβαιη, θα πυροδοτήσει νέο κύμα εσωκομματικής αντιπαράθεσης, αφού οι Ανανεωτικοί του ΣΥΝ έχουν διαμηνύσει στην ηγεσία ότι μετά τις ευρωεκλογές «θα κάνουμε ταμείο».

Με βάση αυτά τα δεδομένα, που είναι βέβαια σε γνώση της ηγεσίας του ΣΥΝ, τα στελέχη του κόμματος προγραμματίζουν πανελλαδική κινητοποίηση προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει ένα καλό ποσοστό στις ευρωεκλογές, κάτι που θα αποτελέσει ασπίδα της ηγεσίας στις όποιες επιθέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Την εβδομάδα που πέρασε συνεδρίασε η εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα την εκλογική διακήρυξη για τις ευρωεκλογές και τον σχεδιασμό της προεκλογικής εκστρατείας του σχήματος. Στη συνεδρίαση κατατέθηκαν απόψεις και αποφασίστηκε ότι στο επίκεντρο της προεκλογικής τακτικής θα είναι τα εργασιακά θέματα, ενώ θα γίνει καμπάνια για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές, οι οποίες σημειωτέον θα γίνουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Ήδη σχεδιάζεται η προεκλογική καμπάνια του σχήματος σε όλη την Ελλάδα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι «ο πήχης είναι ψηλά». Βέβαια έχουν επίγνωση ότι δεν πρόκειται να εκλέξουν τρίτο ευρωβουλευτή, αλλά οι προτροπές αυτές έχουν στόχο το κομματικό ακροατήριο, προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση.

Σημείο καμπής θα αποτελέσουν οι φοιτητικές εκλογές στις 13 Μαΐου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι τα σχήματα που στηρίζει στις σχολές θα σημειώσουν άνοδο και θα αποτελέσουν προηγούμενο για τις επιδόσεις του στις ευρωεκλογές. Κάτι τέτοιο δεν είναι αυτονόητο, παρόλο που η σπουδάζουσα νεολαία θεωρείται προνομιακός χώρος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι η στάση του κατά την κορύφωση της αντίδρασης στην πολιτική της τότε υπουργού Παιδείας Μ. Γιαννάκου και στην προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος στην οποία έλεγε ότι ως κόμμα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν επιδοκιμάστηκε με άνοδο στις φοιτητικές εκλογές που ακολούθησαν και περιορίστηκε στα απογοητευτικά ποσοστά της τάξης του 5%. Μια επανάληψη των ίδιων ποσοστών είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και στις εκτιμήσεις των στελεχών του ότι μπορεί να κάνουν την υπέρβαση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα λόγια της Α. Παπαρήγα για «ποντίκια που εγκατέλειψαν το σκάφος» προκάλεσαν την αντίδραση στελεχών του ΣΥΝ και ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από το ΚΚΕ. Ο Ν. Χουντής κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ να αναλογιστούν κατά πόσο συμβάλλουν τέτοιου είδους δηλώσεις στον αγώνα του εργατικού κινήματος, ενώ ο Δ. Στρατούλης δήλωσε ότι «είμαστε ενεργοί αριστεροί που στεναχωριόμαστε που η ηγεσία του ΚΚΕ συνεχίζει διχαστικές αντιπαραθέσεις μέσα στην Αριστερά».


Σχολιάστε εδώ