Διαμάχη κοινωνικών εταίρων και κυβέρνησης για τους πόρους του ΛΑΕΚ
Όταν ο διοικητής του ΟΑΕΔ Γ. Βερναδάκης έλεγε πρόσφατα ότι «οι πόροι του ΛΑΕΚ είναι πόροι του Οργανισμού στον οποίον προΐσταται», ήταν φανερό πως δεν θα αργούσε να ξεσπάσει «πόλεμος» με εργαζομένους και εργοδότες.
Σφοδρές οι αντιδράσεις από πλευράς τόσο της ΓΣΕΕ όσο και εκ μέρους των εργοδοτικών οργανώσεων, που υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση ότι οι πόροι του ΛΑΕΚ (εισφορές εργαζομένων – εργοδοτών) «ανήκουν» στους κοινωνικούς εταίρους και σχετική συμφωνία περιλαμβάνεται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Συνεπώς απορρίπτουν κάθε ιδέα άσκησης κοινωνικής πολιτικής από πλευράς κυβέρνησης με «ξένα κόλλυβα». Τόσο κύκλοι του ΟΑΕΔ όσο και του υπουργείου Απασχόλησης αποδίδουν τις αντιδράσεις σε «συγκυριακούς λόγους», όπως η οξυμμένη προεκλογική περίοδος, και μέμφονται ευθέως τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τους εργοδότες για την αδράνειά τους να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη χρήση των πόρων του ΛΑΕΚ προς όφελος κατηγοριών εργαζομένων – ανέργων.
Στη διαμάχη επανέρχεται το αίτημα για ανάληψη της ευθύνης της διαχείρισης των πόρων του ΛΑΕΚ από εργαζόμενους – εργοδότες και είναι πιθανόν να ενταθούν οι προσπάθειες προκειμένου να ικανοποιηθεί η διεκδίκηση. Η παρέμβαση μάλιστα της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα απασχόλησης Εύης Χριστοφιλοπούλου, που μιλά για αρπαγή των πόρων του ΛΑΕΚ από την κυβέρνηση και χρησιμοποίησή τους για εξυπηρέτηση εκλογικής πελατείας κ.λπ., ενδεχομένως σηματοδοτεί διαφοροποίηση της στάσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί η «εκμετάλλευση» του ΛΑΕΚ συνέβαινε και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, με αποφάσεις υπουργών Απασχόλησης που είτε ματαιώθηκαν εξαιτίας αντιδράσεων είτε αργότερα υλοποιήθηκαν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι διαμαρτυρίες των ενδιαφερόμενων πλευρών.
Μάλιστα, στο κοινωνικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προεξοφλείται ότι θα υπάρχει αναφορά και στο ζήτημα αυτό. Εξάλλου η κ. Χριστοφιλοπούλου ηγείται της σύνταξης του σχετικού κειμένου, ενώ διατηρεί επαφές με τον συνδικαλιστικό χώρο, ώστε να εναρμονίζονται όσο γίνεται οι θέσεις του πολιτικού φορέα με την κοινωνική του έκφραση. Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας.